Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 11 Ağustos 2004 / Çarşamba  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
İnternetten hergün 4 bin reklam filmi indiriliyor

Bir ölçüme göre reklamseverler kendi bilgisayarlarında bulunması için her gün internetten yaklaşık 4 bin reklam filmi indiriyor. Bu talebi gözlemleyen ünlü TV Kanalı Sky TV, yalnızca reklam filmleri yayınlayacağı bir kanal hazırlığı içinde. Yıllardır, ekonominin şımarık çocuğu olarak eleştirilen, tüketimi körüklediği için suçlanan reklamın iyisinin yarattığı markaların gücü karşısında çok da söylenecek söz kalmıyor. İyi reklam eserlerinin mucizeler yarattığı görülmemiş değildir ancak şüphesiz, pazarlamanın bileşenlerinden birisi olarak reklamdan her zaman mucize beklemek gerçekçi değil. Meraklı, çalışkan, yaratıcı reklamcılar; sevilen, sayılan ve ticari başarı sağlayan ürünler yaratabilenler hem popüler kültürün bir parçası olmayı başarabilir hem de keyifli bir dünya içinde varolabilirler

MARKALAR - TRENDLER / FATOŞ KARAHASAN

Reklamlar dünyanın her yerinde her yaştan, her sosyal sınıftan insanın dikkatini çeken, popüler kültürün parçası olmayı başaran ürünler. Her ne kadar, reklamların izlenmediği, bilinçli tüketicinin pazarlama mesajlarına karşı duyarsızlaştığı saptamaları doğru olsa da, başarılı reklam eserleri dünyanın her yerinde fanatik izleyiciler buluyor.
Bir ölçüme göre reklamseverler kendi bilgisayarlarında bulunması için her gün internetten yaklaşık 4 bin reklam filmi indiriyorlar. Bu talebi gözlemleyen ünlü TV Kanalı Sky TV, bundan böyle yalnızca reklam filmleri yayınlayacağı bir kanal hazırlığı içinde olduğunu duyurdu.
Reklamlar içinde bulundukları döneme, topluma ayna tutuyor, ideolojileri, tutumları ve insan davranışları hakkında ilginç ipuçları sunuyorlar. Yaratıcılığı yüksek olan reklamlar zeki çözümleri, sürprizleri ve esprileriyle hatırlanıyor ve seviliyorlar. Yıllardır, ekonominin şımarık ve sevimsiz çocuğu olarak eleştirilen, tüketimi körüklediği için suçlanan reklamın iyisinin yarattığı markaların gücü karşısında çok da söylenecek söz kalmıyor.

Büyük yönetmenlerin gururu
Büyük film yönetmenleri, reklam filmi çekme tekliflerini değerlendirirken bunu çok da gurur duymayarak yaptıklarını ve reklamdan kazandıkları parayla aslında başka bir iş yapacaklarını ve uzun metrajlı yapımlara kaynak sağladıklarını söylerler. Çoğu zaman, reklamın kendi kurallarına uymadıkları için büyük isimlerin, ünlü yönetmenlerin filmleri ticari başarı getirme konusunda pek de başarı sağlayamaz. Aynı şekilde büyük ücretlerle reklam filmlerinde oynayan yıldızlarca bu iş yalnızca para için yapılan ve 'sanat dünyası' için bir tür ekstra çalışma olarak görülür. Reklamcılık dünyası da oldukça tek yanlı bir aşkla ünlü yıldızlardan ve ünlü yönetmenlerden medet ummayı sürdürür.

Tek başına mucize yaratmaz
Büyük bütçeli çalışmalar satış rakamlarına yansımayınca, uzun vadeli imaj çalışması olarak görülmesi gerektiği teziyle yapılanlar savunulur. Aslında uzun vadeli imaj oluşturma hedefi bir özürdür, bu bir anlamda şimdi başarılı olamadık ama ilerde bunun meyvelerini toplayacağız rüyasından başka bir şey değildir. Şüphesiz, reklam yalnızca pazarlamanın bileşenlerinden birisidir. Tek başına mucize yaratması söz konusu değildir, ancak bir yatırım olarak ölçülebilir ve hesap verebilir olması gerekir. Başarılı reklam ilk andan itibaren etkili olma, algılanma, dikkat çekme, mesaj verme ve tüketiciyi satış noktasına çekme işlevini yerine getirmek zorundadır.
Bir reklamın en önemli başarı unsurlarından birisi izlenebilirliği ve tekrar izlenme arzusu uyandırmasıdır. Şüphesiz, binlerce mesaj ve görüntü içerisinde boğulan tüketicinin dikkatini çekmek, aklına seslenmek ve en önemlisi gönlünü çelebilmek son derede zordur. Bir uzmanlık gerektirir ve iyi fikirlere, iyi uygulamalara ulaşmak da son derece zordur. Genellikle, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de reklamların büyük bir bölümü, müşterilerden, brief'lerden, zaman ve bütçe azlığından veya ajansların reklam sofistikasyonundan uzak olmasından dolayı sıradan çalışmalar durumundadır. Uzun vadeli marka oluşturma stratejileri ve uygulamalarının sayısı da giderek artmakla beraber hâlâ yeterli düzeyde değildir.
Bu bağlamda, önemli bir yatırım kalemi olan reklamcılık işinde çalışan herkesin mesleğe bir saygısının olması gerekmektedir. Reklam sürecinin içinde olan herkesin de aynı samimiyetle çalışması ve yaptığı işi saymıyor ve sevmiyorsa terk etmesi gerekir.
Reklamcılığın bir sanat dalı olma çabası gerçekçi değildir, reklamcılık bir zenaattır. Üniversitede öğrenilebilir, yazılan binlerce kitap aracılığıyla bir formasyon edinilebilir, ancak usta - çırak ilişkisiyle uzmanlaşılır. Bu yüzden, ajansların her çalışanında bir tür 'reklam gururu' yaratması gerekir. 'Aslında ben ne şahane başka meslekler yapabilirdim, bu reklamcılık da zaten yalnızca tüketimi körüklemeye yarar, bir an önce bir ödül kapsam da maaşımı ikiye katlasalar' diye düşünen elemanlarla bir yere varılmaz. Bir iki ödül aldıktan sonra kendilerini yarı tanrı olarak gören ve bilimselliği tümüyle bir yana iten, her şeyi bilen tavırlar da yalnızca endüstriye zarar verir.
Reklamcılık ciddi bir iştir, iyi reklam eseri mucizeler yaratır. Meraklı, çalışkan, yaratıcı reklamcılar sevilen, sayılan ve ticari başarı sağlayan ürünler yaratabilenler hem popüler kültürün bir parçası olmayı başarabilir hem de keyifli bir dünya içinde varolabilirler.

Jean FB müthiş bir potansiyel taşıyor

ABD kaynaklı olan spor pazarlaması, son on yılın en gözde alanlarından. NBA bir para makinası, Super Bowl bir kasa durumunda. Beckham gibi sporcuların markasıyla yaratılan ürünler adeta para basıyor. Türkiye'de başta üç büyükler olmak üzere futbol takımları konunun önemini anlamış durumdalar, ancak hiçbirisinin gerçek potansiyeli verimli bir biçimde kullandığı söylenemez. Fenerbahçe marka yönetimini diğer takımlara göre daha başarılı yürütüyor. Fenerium çok başarılı. Denim kumaşın laciverti ve sarı iplikli Jean FB'lerin satış patlaması yapması beklenebilir. Tasarımı şık, üretim kalitesi yüksek olması durumunda Fenerli blue - jean'lerin önemli bir marka vakası yaratması beklenebilir.

Türk rakısının marka kimliği güncelleşmeli

Tekel'in alkollü içecekler bölümünün özelleştirilmesinden sonra rakı, şarap, votka, likör, kanyak, vermut, cin ve bira üreten 17 fabrikasını bir konsorsiyum yönetiyor. Mey İçki Sanayii, Almanya ve Schengen ülkelerinde Yeni Rakı'nın pazarlaması için profesyonel bir dağıtım şirketiyle anlaştı. Bu adımın ilk hedef kitlesi Avrupa'daki Türkler. Ancak, Türk mutfağının daha iyi tanıtılması amacıyla, Türk turizmine katkıda bulunacak bir tanıtım programı yararlı olacaktır. Rakı biraz yaşlı ve fazlasıyla erkeklere hitap eden bir içki. Avrupa'nın genç, içkiyi ve eğlenceyi seven gruplarına yönelik bir program yürütülmesi, ürünü genç ve modern kılabilir. Şüphesiz rakı; Bacardi, Martini gibi kokteyl olarak tüketilmek için yaratılmış bir ürün değil, ancak İspanyollar'ın Tapas Bar anlayışıyla, küçük mezelerle birlikte sunulabilir ve bu doğrultuda pazarlanabilir.
İçki tüketicisi, her şeyden önce tükettiği içkinin marka ve kullanıcı imajına göre davranır. Buna bağlı olarak rakı reklamlarının, antik kentler, deniz, Topkapı, hamam sembollerinin ötesine geçmesi ve kendisini modernleştirmesi gerekli.

Reklamlar

İş Bankası'nın eline sağlık
İş Bankası'nın ÖSS'de üstün başarı gösteren 80 öğrenciye ödül vereceği duyurusu çok başarılı. Bankanın eğitime verdiği destek, ilanın tasarımının çekiciliğiyle birleşince ortaya dikkat çeken, mesajını okutan ve akılda kalan bir çalışma çıkarmış.





Mavi'nin uluslararası kampanyası
'Çok oluyoruz, çok seksi oluyoruz' iddialarıyla Mavi, Türk tüketicisine dünya platformlarında yarışan bir marka olduğu vaadini iletmeyi sürdürürken, dış pazarlarda son derece 'cool' takılıyor. Ünlü tasarım ve trend dergisi Wallpaper'ın eylül sayısındaki bu ilan, sessiz sedasız ama çok da çarpıcı duruyor.




Umut Çocukları'na destek gerek
"Şu an binlerce çocuk sokakta. Ve her geçen gün bu sayı hızla artıyor. Sokak çocuklarına elini uzatan Umut Çocukları Derneği'nin işi ise oldukça zor. Bugün destek vermenin tam zamanı."
İlanın metni böyle. Sokaklarda kimsiz kimsesiz dolaşmak zorunda kalan, uyuşturucu, tiner bağımlısı olan, tecavüze uğrayan çocukları görmezlikten gelen herkese bir çağrı. Derneğe sahip çıkmak herkesin vazifesi. İlanın fikri de tasarımı da süper.




VW'den çok önemli kişilere servis
Okulların açılmasına daha var, ancak anne babalar çocuklarının her gün kelle koltukta okula gideceğinin korkusunu yaşamaya başladılar bile. Volkswagen, okul servisi sektörünün hacmini, kaliteye olan gereksinimini ve en önemlisi güvenlik beklentisini gayet iyi analiz etmiş. İyi bir pazarlama yaklaşımı, ilan da dikkat çekici.

BUSINESS
 En büyük 100 lira başka büyük yok!
 Editörden
 Irak'ta etik sorumluluk maddi ve manevi sorumluluğun önünde
 Bürokratlar Mülkiye, bakanlar İstanbul Üniversitesi ağırlıklı
 Deco'da üretim, beş yeni fabrika... Beyaz eşya ise şimdilik beklemede
 Atatürk'ün bin liralık banknotu 125 bin dolar
 İnternetten hergün 4 bin reklam filmi indiriliyor
 'fotoport.com, günde 2 bin kart baskı yapıyor
 Namaz kılmaya elverişli bacak protezi üretiyor
 VERGİ BARIŞI'NDA DEĞİŞİKLİK:
 Yabancılar ona 'Aga Ugu' diyor
 Türkiye'ye borcunu kitap yazarak ödedi
 Terör
 Romantizm yüklü bir 'şirket' hikâyesi
 Olimpiyatlarda tasarımlar da yarışacak





© 2004 Milliyet