Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 26 Ağustos 2004 / Perşembe  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Sumen altı yapanlara soruşturma
Dosyaları yargıya geç gönderen yandı

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hazırladıkları genelgeyle soruşturmaların önünü açacaklarını ve ayrıcalık nedeniyle oluşan tıkanmaların önleneceğini söyledi


Tren kazaları, Çakıcı skandalları, banka hortumlama davaları; üst düzey bürokratlar ve yargıyla ilgili soruşturma tartışmaları Adalet Bakanlığı'nı yeni önlemler almaya sevk etti.
Bu önlemlerin temel amacı, soruşturmaların önünü açmak ve ayrıcalık nedeniyle oluşan tıkanmaları önlemek ve özellikle de kasten dosyaları sumen altında tutarak yargıya göndermeyen veya geç gönderenleri soruşturma kapsamına almak.

Soruşturma açılacak
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu yönde bir genelge hazırladı. Çiçek, genelgede savcıların, dosyaları kasten sumen altında tutan, zamanaşımına uğratan veya zamanaşımına çok az bir süre kala savcılığa gönderen yetkililer hakkında soruşturma açılmasını istiyor.
Dosyaları teftiş kurullarında veya idarede tutarak zamanaşımına yaklaştıran müfettiş veya yöneticiler hakkında da soruşturma açılacak. Savcılar, geç gelen veya gelmeyen dosyalar için önce bu soruşturmayı başlatacaklar.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e böyle bir genelgeye neden ihtiyaç duyduğunu sorduğumda yanıtı şu oldu:
"Yargının işlerliği için ihtiyaç duyduk. Kamuoyunun sonuç beklediği bazı dosyalar bir neticeye varmadan kapanıyor izlenimi var. Bu konuda genellikle suç yargıdaymış gibi gösteriliyor. Vatandaş izlediği önemli olaylarda bir netice göremeyince yargıya dönük bir kuşku oluşturuyor. Oysa gerçek öyle değil. Çünkü, bazı dosyalar zamanaşımına sokuluyor."
"Örneğin bazıları yargıya gönderilmeyip tutuluyor, zamanaşımı doluyor veya zamanaşımı süresinin dolmasına 15 gün, bir ay kala savcılığa gönderiliyor. Bu kez savcı yeterince araştırma, soruşturma zamanı bulamıyor. Bunu tespit ettik. Bu genelgeyi bu nedenle hazırladık. Eğer bir dosya teftiş kurullarında veya idarede sumen altında gerekçesiz olarak tutuluyor, yargıya gönderilmiyor veya geç gönderiliyorsa, savcılar önce bunu yapanlar hakkında soruşturma açacaklar." Bu yöntemle zamanaşımına uğratılan, sonuçsuz bırakılan önemli soruşturma dosyaları var mı?
"Evet var. Bazı banka hortumlama davalarında bu yöntem kullanılmış görünüyor. Keza, suçu gördüğü halde idari yönden harekete geçmediği için hukuki sorunlar yaratan kurumlar var. Soruşturma dosyasını kasten tamamlamayan veya soruşturma açmadığı için suçun işlenmesine seyirci kalan yetkili kişi ve kurullar da var. Yetkisi olmadığı halde Hazine bonosu satışı yapan banka için harekete geçmeyen kurumlar gibi. Adalet Bakanlığı bunlar için de soruşturma açılması gerektiği düşüncesinde."

Ayrıcalık önemli sorun
Çiçek, yargı açısından ayrıcalık uygulamasının yaygınlığını da önemli bir sorun olarak görüyor. Milletvekili dokunulmazlığıyla bürokraside özel yargı usullerine tabi olanları örnek gösteriyor ve şöyle diyor:
"Milletvekilliği dokunulmazlığı dahil, bu konuda genel bir düzenleme yaparak yargının önünü açmalıyız. İşte son örnek tren kazalarından sonra yaşandı. Bir genel müdürün soruşturulması için özel izin gerekiyor. Biz vereceğiz ama bir başka iktidar vermeyebilir. O zaman ne olacak? Yargılama için kişi veya kurulların izni gerektiğinde engelle karşılaşıyorsunuz. Benim önerim şu: Biz AB standartlarını esas alarak birçok alanda düzenleme yaptık. Dokunulmazlık konusunda da aynı standartları esas alalım ve AB'de nasıl uygulanıyorsa biz de öyle yapalım. Ayrıcalıkları sınırlandıralım. Anayasal, yasal ne değişiklik gerekiyorsa yapalım. Meclis açılınca CHP'den de bu konuda ortak girişimde bulunmayı isteyeceğim."

Demokrasi simülatörü
Çiçek, yapılacak düzenlemelerin amacının, yargılama engellerinin kaldırılması; uygulamaya da etkinlik kazandırılması, dosyaları sumen altı edenlerin, dış etkilerle hareket edenlerin, görevini ihmal edenlerin, yetkisini kötüye kullananların, kişisel çıkar için kurumlarını kullananların, yargının önüne çıkarılmasını sağlamak biçiminde özetliyor.
Çiçek, bugünlerde yaşanan olayların Türkiye için bir anlamda "demokrasi simülatörü" işlevi gördüğünü düşünüyor, aksayan yönlerin açığa çıktığını vurguluyor.
Meclis açıldığında bu konularda girişimde bulunacağını da belirtiyor.
Toplumun beklentisi de bu yönde:
Yapanın yanına kalmayan bir idare ve yargı sisteminin kurulması ve güvence altına alınması gerekiyor.

fbila@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Yüz Temel Eser
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın fevkalade olumlu i...
Çetin ALTAN
İğneli fıçının içi ve dışı...
Her ne kadar Çanakkale'de ölenlerin onda biri...
Melih AŞIK
Nezaketsiz Aziz...
Yıllar önce TRT'de sohbet programları yapan A...
Fikret BİLA
Dosyaları yargıya geç gönderen yandı
Tren kazaları, Çakıcı skandalları, banka hort...
Hasan CEMAL
Yazık oluyor!
Hepsi bir anda geldi. Tüm çirkinlikleri, pisl...
Yılmaz ÇETİNER
Yabancı işçi göçü nasıl durur?
Ben bu işsizliği anlayamadım gitti! Yükseköğr...
Güneri CIVAOĞLU
Final koşmak
Türkiye geri sayıma böyle mi girmeliydi? AB ü...
Can DÜNDAR
Osman Öcalan'ın aşkı
Yaklaşan tehlikeyi ilkin Deniz Gezmiş haber v...
Hurşit GÜNEŞ
Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci: Kızılelma
Aralık ayında Avrupa Konseyi Türkiye'nin tam ...
Doğan HEPER
Top atan tüccarın malları!
Yabancılar Türkiye'de gayrimenkul satın alıyo...
Mehmet Y. YILMAZ
Ağzımızın payını hemen veriyorlar
Milliyet'in ortaya çıkardığı "Çakıcı Skandalı...
Hasan PULUR
"Rus ruleti" oynayan komiser...
MUHTEREM Bilgiç, o günlerde, "komiser"di, Emn...
Derya SAZAK
Bergama savaşı
Ovacık altın madeni işletmesinde üretimin Dan...
Yaman TÖRÜNER
TMSF hatasını kabul etti
Önceki günkü yazımla ilgili olarak Tasarruf M...
Güngör URAS
Madalya ve nişanlarımız bollaştı
Mustafa Kemal, Osmanlı dönemindeki madalya ve...
Serpil YILMAZ
Kadınlar öldürülüyor!
Kadın sorununun, Türkiye'nin Avrupa Birliği (...
M. Ali BİRAND
Türkiye değişiyor, farkında değiliz...
Türkiyemizde günlük konular, konuşulan kişi v...

© 2004 Milliyet