|
 |
|
|
Bağbozumunun en güzel günleri
Bağdan şişeye şarabın serüvenine tanık olunan bağbozumu gezileri, bu yıl ağustos ortalarında başladı. Ama bağbozumunun en güzel günleri, eylül sonu-ekim başları. Zira en değerli siyah üzümler bu günlerde hasat ediliyor
şişedeki balık / MEHMET YALÇIN
Bağbozumu gezileri, sonbahar aylarının en önemli sosyal etkinliklerinden biri olma yolunda. Birkaç yıl önce ilk olarak Doluca Şarapları'nın başlattığı, Kavaklıdere'nin de hemen arkasından geldiği teşkilatlı geziler, artık gelenekselleşti ve tüm şarap üreticileriyle bağ bölgeleri, bundan nasibini almaya başladı. Yıldan yıla bu gezilere talep o denli arttı ki, bu yıl bağbozumu gezileri aslında biraz erken sayılabilecek tarihlerde, ağustosun ortalarında başladı. Erken diyorum, zira ağustosta ağırlıklı olarak beyaz üzümler hasat ediliyor, onların başını da şaraplık değeri düşük olan, erken olgunlaşan Sultaniye çekiyor.
Bağların sahneye biraz geç çıkan assolistleri olan Boğazkere, Öküzgözü, Cabernet Sauvignon gibi üstün kalite üzümlerinin hasadı için ise, eylülün ikinci yarısını, hatta bazen de ekim başlarını beklemek gerekiyor. Ve laf aramızda, kırmızı şarabın yapımı daha karmaşık ve incelikli olduğundan, siyah üzümlerin serüvenini izlemek şarabı anlamak açısından daha faydalı oluyor.
Kısacası, henüz bağ bölgelerine gidip bağları, şarap yapımevlerini gezmemiş olanlar için fırsatlar kaçmış değil, hatta tam tersine daha iyi günlerdeyiz. Seçeneklere gelince; bu gezilerin en organize ve en lüks olanı Doluca'nın Mürefte'ye yapılan turları 2 Ekim Cumartesi, 3 Ekim Pazar, 9 Ekim Cumartesi ve 10 Ekim Pazar günleri olmak üzere devam ediyor. Fiyatı 125 milyon lira.
Kavaklıdere ise Ankara'yı merkez alarak ağırlıklı olarak Kapadokya bölgesini gezdiriyor. Ankara'daki Kavaklıdere tesislerinin ve Ürgüp'teki yine aynı firmanın bağlarıyla tesisinin gezilebileceği turların sonuncusu, 2 - 3 Ekim tarihlerinde. Kavaklıdere'nin turları Doluca'nınkiler gibi günübirlik değil, iki tam günü kapsıyor. Bu yüzden 250 milyon lira.
Bağ bölgelerini bu tür gruplarla değil, kendi olanaklarınızla da gezebilirsiniz. Bu durumda da eskiden kapılarından içeri kimseyi sokmayan üreticilerimiz, artık ziyaretçileri daha iyi karşılıyorlar. Şarköy'deki Gülor, Bozcaada'daki Talay, Avşa Adası'ndaki Bortaçina, İzmir'deki Sevilen ve Cankara, Kapadokya'daki Turasan firmaları, şarapsever konuklarını ağırlamak için tadım holleri, satış reyonları vb. yaptılar ve her daim ziyarete açıklar.
Bağbozumunda buraları gezecek olanlar, bence bu günlerin en büyük sürprizi olan mayalanmakta olan taze şıralardan mutlaka içmeli. Ve en iyi rehberlerinin kendileri olacağını unutmayarak, yerine gelmişken bol bol şarap tadıp beğendikleri çeşitlerden "kaynağından" almalı. Zira şarap seyahati pek sevmeyen hassas bir ürün ve üreticinin kendi mahzeninde tuttuğu bir şarap, mahallenizdeki süpermarketin spot ışıklarının altında günlerce dik bekleyen aynısından çoğu kez daha iyi çıkıyor...
Yeni restoran, yeni servis
Tike, İstanbul'daki yeni Florya'da açıyor. Tike'de diğerlerinde olduğu gibi Güney ve Güneydoğu Anadolu'nun özgün tatlarını bulabilirsiniz. Florya GS tesislerinin yanında açılacak mekanda paket servisi de var. Bunun dışında Tike, WHY-B adlı yeni bir fast food sistemine de başlıyor. Sistem ilk olarak İlk olarak Güneşli'de faaliyete geçiyor. Florya: (0212) 574 05 05 Güneşli: (0212) 655 77 87
Siz hiç çay yediniz mi?
Çırağan Kempinski'de 18-26 Eylül haftasında vazgeçilmez içeceklerimizden olan çay, yemek olarak masalara gelecek. Hafta boyunca Gazebo Restaurant'da saat 15.00-18.00 arasında çayla yapılan başlangıçlar, ana yemekler, tatlılar ikram edilecek. Ayrıca set mönülerde çayların yanında kurabiye ve kek yerine yemekler sunulacak.
Öğle kaçamağı için
Çoğunlukla iş merkezlerinin yer aldığı Güneşli'de açılan A la Dante Restaurant&Cafe'de, Akdeniz ve Türk mutfağından örnekler sunulacak. Serhatlı Outlet Center'ın içinde yer alan mekan hafta içi 07.30 - 21.00, hafta sonu da 10.00 - 20.00 arasında açık olacak. Özellikle öğle yemeği kaçamakları için iyi bir alternatif olabilir. Mekanda ayrıca paket servis hizmeti de bulunuyor. Tel: (0212) 474 83 36
myalcin@turk.net
|
|
|

|