Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 26 Eylül 2004 / Pazar  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Ne hafta ama

Gökkuşağı / Reşat Kutucular

Tarihi bir haftayı geride bıraktık. AB'ye doğru giden taşlı yolda kendi ayağımıza takıldık, yere kapaklandık, üstümüz başımız toz içinde kaldı, sonra hop diye tekrar ayağa kalktık. Nasıl oldu da düştük, öyle yerden hemen nasıl kalktık tam anlamadık. Her işte bir hayır vardır. Bir de baktık ki, AB'nin kapısından içeri adım atmışız bile.
Kritik eşik zaten aşılmıştı, artık masanın üzerinde de bir engel kalmamış. Bizim Komiser öyle dedi.
Hadi yine iyisiniz. Perşembe öğlene doğru muhtemelen içiniz daralıyordu, cuma ödemelerini ayarlamaya çalışıyordunuz. Haklısınız, para toplamak çok zor bu ara. Eylüller hep zordur.
Ama neyse ki öğlenki tarihi toplantı sonrası zenginleşiverdiniz bir anda. Aman şimdi dikkat edin ne olur. Hazine bonolarınıza, hisse senetlerinize, evinize, arsanıza, arabanıza, kedinize, köpeğinize sahip çıkın. Mallarınızı uyanık yabancılara ucuza kaptırmayın sakın.

* * *

Mesela Yunanlılara özellikle dikkat. Akılları hep burada ya. Ege'yi yağmalamaya kalkabilirler şimdi.
Çünkü Ege, ileride iki tarafı Avrupa olunca, çok popüler bir sayfiye bölgesi olabilir. Sahildeki her metrekare değerli olabilir. Ayrıca Almanlar da severler bu bölgeyi. Hele hele İngilizler yok mu?
Onların uzaklara gitme, yerler edinme, fırsatları sonuna kadar değerlendirme kültürleri bambaşkadır. Onlar bu işlerin piridir. Son yıllarda Fethiye'ye yaptıkları çıkartmayı bu tarafa doğru genişletebilirler bilesiniz. E bu üç millet kapışırsa fiyatlar yüzde kaç yükselir sizce? Avrupalı zenginler için bedava sayılır bizim buralar, bedava..

* * *

Bu arada belirtelim, gelecek beş on yıl TL'nin yabancı paralar karşısında değer kazanması bekleniyor. Sayın Babacan perşembe akşamüzeri öyle dedi. Bakarsınız Euro'ya geçmeyiz bile. Gerek kalmaz. Evet yapısal sorunlarımız var, bankacılık sistemimiz sıkıntılı, Maastricht kriterleri bizi zorlayacak ama şimdi kötümserliğin sırası değil. Tezelden dövizlerinizi satmayacak mısınız? Satacak döviziniz kaldıysa tabii. Hazır, reel faizler de yüzde 15'lere yakın. Hakikaten bu faizler neden bir türlü düşmüyor acaba? Hala mı güven yok yoksa?
En zorlu günlerde borcuna sahip çıkmış Hazine'miz AB'yle müzakere masasındayken borçlarını haydi haydi öder herhalde. İçiniz rahat olsun. Alman bankacılık sistemine, Avrupa borsalarına falan takmayın kafayı. Durum hiç iç açıcı olmasa da birşey olmaz onlara.

* * *

Yalnız konsolosluklardaki suratsız vize görevlilerine nanik yapmak için henüz çok erken, onu bilin. Onlara uzun süre, belki de ilelebet muhtaç olacağız. AB karşıtlarıyla da dalga geçmeye kalkmayın hemen. AB bu belli olmaz, müzakerelerin herhangi bir aşamasında mızıklayabilir. Makul gerekçelerle. Ya da AB öyle problemlenebilir ki, AB'ye girmek, dışında kalmaktan beter hale gelebilir.
Belki de iş ciddiye binip AB disiplini evlerimizin içinde hissedilmeye başlandıkça oradan buradan homurtular yükselebilir. Özellikle tarım tarafından, deniz tarafından itirazlar gelebilir. Hatta hatta kayıtsız ekonomi müritlerinden çatlak sesler çıkabilir. Az rekabet, az şeffaflık sevenler rahatsız olabilir. Bazen rüyasını görmek aslıyla karşılaşmaktan daha heyecanlıdır çünkü. Bazen rüya ile gerçek birbirine karışır. Genelde de çıplak gerçekler şişirilmiş beklentilerle değişmez.

ege@milliyet.com.tr



EGE
Bu anlayışla bu kadar...
Ne hafta ama
EGİAD'da Dalan ve İnellioğlu aday
Çocuklarla iletişim kurmak
İzmir'in ilk dünya markası: İncir





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Gürsel Kuru
Reşat Kutucular
Deniz Sipahi
İsmail Sivri
Sabri Yetkin

© 2004 Milliyet