|
 |
|
|
'İmar'da 7.6 katrilyon zimmete geçirildi'
İmar Bankası'ndaki zararı 7.6 katrilyon lira olarak tespit eden bilirkişi raporunda bu paranın zimmete geçirilen miktarla aynı olduğu belirtildi
ESRA ALUS İstanbul
El konulan İmar Bankası'ndaki mevduat ve off shore hesaplarına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, bankanın 7 katrilyon 665 trilyon 727 milyar 496 milyon 805 bin 997 lira olan zararıyla zimmete geçirilen miktarın aynı olduğu belirtildi.
El konulan İmar Bankası'na ilişkin Kemal, Yavuz ve Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 25 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklardan Bahattin Uzan, Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Hilmi Başaran, Mustafa Akar, Sadık Karagöz, Nurettin Sivlim, Yeşim Öztürk ve Tacettin Pak katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Akın, duruşma başlamadan 15 dakika önce, banka denetim uzmanı İsmail Uslu, müfettiş Sait Bilgiç ve yeminli mali müşavir Nahit Kitiş tarafından mevduat ve off shore hesaplarına ilişkin hazırlanan 11 sayfalık bilirkişi raporunun dosyaya geldiğini belirtti.
'Mevduat gizlendi'
Raporda İmar Bankası'nda, genel bankacılık uygulamalarına aykırı olarak genel müdürlük tarafından hesap bakiyelerine etki edecek işlemler gerçekleştirildiği ifade edilerek, resmi mercilere bildirilen mevduat toplamının gerçek mevduatın 10'da biri seviyesinde bulunduğu kaydedildi. Bankanın topladığı mevduatın yüzde 90'ından fazlasını gizlediği, resmi makamlara bildirilen mevduat toplamı ile fiili mevduat toplamı arasında 4 Temmuz 2003 tarihi itibariyle yaklaşık 7 katrilyon lira fark bulunduğu ifade edildi.
Usul dışı işlemler
Raporda, Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin (DİBS) satışında Genel Müdürlük kayıtlarına geçiş sırasında normal prosedürün dışına çıkılarak, 21 Ekim 2002 - 4 Temmuz 2003 arasında satışı yapılıp halen ödenmemiş olan 26 bin 140 adet DİBS'nin toplamının 728 trilyon olduğu kaydedildi. Talimata aykırı ve usul dışı işlemler sonucunda İmar Bank Off Shore'dan kaynaklanan zarar miktarının 655 trilyon olduğu bildirildi.
Toplam mevduatın 8 katrilyon 500 trilyon 545 milyar 799 milyon 562 bin 800 lira olduğu, gösterilen mevduattan çıkarılarak elde edilen miktara Hazine Bonosu satışından oluşan zarar eklendiğinde, İmar Bankası'nın toplam zararının 7 katrilyon 665 trilyon 727 milyar 496 milyon 805 bin 997 lira olduğu kaydedildi. Bu paranın da zimmete geçirilen miktar olduğu belirtildi.
'Hileli işleri Uzanlar biliyordu'
Sanıkların, bankayı denetleyen kamu otoritelerini aldatacak sağlayacak her türlü hileli işlemlere tevessül ettikleri anlatılan raporda, yönetim kurulu üyeleri Kemal Uzan ve Yavuz Uzan, Genel Müdür Hilmi Başaran, Genel Müdür Yardımcısı Sadık Karagöz haberdar olmadan bu işlemlerin yapılması ihtimali olmadığı belirtildi. Diğer sanıkların da büyük olasılıkla hileli işlemlerden haberi olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca, "Dönemin BDDK yetkilileri, BDDK tarafından banka yönetimine atananlar, bağımsız denetim firmaları yetkilileri ve yeminli murakıpların da ihmali söz konusu" denildi.
|
|
|

|