Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 02 Ekim 2004 / Cumartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Süzgeçten lamba, pinpon topundan iskemle...

Grafik tasarımcı Reha Erdoğan, ADesign Fair'e günlük malzemelerle yaptığı "gülümseten, zeki ve eğlenceli" tasarımlarıyla katılıyor

GÖKÇE ACAR


Grafik tasarımcı Reha Erdoğan bir gün Türkiye'deki tasarımcıların çoğunun taklit tasarımlar yapmasına sinirlendi ve daha önce hiç denemediği bir işe girişti. Bisiklet lambası, makarna süzgeci, ataç ve benzeri malzemelerden oyuncak benzeri, sürprizlerle dolu tasarımlar yapmaya başladı. Mesela Jenga adlı oyundan esinlenerek katlanabilir bir sandalye tasarlamak onun eğlenceli fikirlerinden yalnızca biri. Sandalye katlandığı zaman rengarenk bir kübe dönüşüyor. Aynı zamanda Hürriyet gazetesinin görsel yayın yönetmeni olan Erdoğan iki ay gibi kısa bir sürede tamamladığı bu koleksiyonu şimdi ADesign Fair'de sergileyecek. "From Turkish Delight to Turkish Design" sloganıyla Sultanahmet ve Beyoğlu'nda gerçekleştirilecek fuara 6-10 Ekim tarihleri arasında katılabilirsiniz.
Amacının şaşırtmak olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'de tasarımın seviyesini yukarı çekmek istediğini de sözlerine ekliyor.

Böyle tasarımlar yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Bir gün tasarımcılara çok sinirlendim ve ilginç objeler yapmaya karar verdim. Türkiye'de "Ben tasarımcıyım" diye çıkıyorlar ama genelde taklit tasarımlar yapıyorlar. Bildiğin sandalyeyi deri kaplıyor sonra üzerine oturup poz veriyor. Bu beni çok sinirlendiriyor. Mesela benim tasarladığım Jenga sandalye var. Dünyada buna benzer bir tasarım yok. Bu işe girerek Türkiye'deki tasarım seviyesini de yukarı çekmek istedim.

Endüstri tasarımıyla ilgili eğitim almış mıydınız?
Hayır, hiçbir fikrim yok. Tasarım yaparken teknik yanı konusunda bir kaygım da yok. Pinpon toplarından sandalyeyi yaptım, oturdum, beni taşıdı. Ya da Jenga sandalyeyi yaparken önce oturdum sonra kendime göre ayaklarını ölçtüm. Bazen de, mesela menteşe gibi konularda marangoza danıştım.

"Her şeyi iki ayda tamamladım"
Nasıl hayata geçirdiniz bu fikirlerinizi?
Tasarımların kullanılmamış olmasına çok dikkat ettim ve hep bu malzemeden ben yeni ne üretebilirim diye düşündüm. Yani yeniden tanımladım. Bir eskiz kitabım vardır sürekli yanımda taşıdığım, orada önce çizim yaptım. İki ay gibi kısa bir sürede de her şeyi tamamladım.

Yaptığınız tasarımlarınızı nasıl tanımlarsınız?
Hergele tasarımlar yaptım. İçine zeka da kattım. İnsanları gülümseten tasarımlar olsun istedim. Zaten yorucu bir hayat yaşıyorlar. Evlerine geldiklerinde iyi hissettiren eşyalar olsun etraflarında.

"Bunları evimde kullanmak için tasarladım"

Bu malzemeleri kullanmak aklınıza nereden geldi? Çay bardakları, makarna süzgeçleri, bisiklet farı...
Bizim çok alışık olduğumuz ince belli çay bardağını yurtdışında gördüklerinde şaşırıyor ve beğeniyorlar. Ben de bize ait, Türk malzemeleri kullanmak istedim. Çay bardağı, çay tepsisi, hamamtası. O yüzden özellikle Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Eminönü, Sirkeci taraflarını dolaştım. Bunun dışında süzgeci mesela Migros'ta gezinirken gördüm, öyle aklıma geldi. Makarna süzgecinden aydınlatma yaptım. Hatta bence makarna süzgeci bir avize olarak çok daha iyi. Delikli yapısı bir disko ortamı yaratıyor.

İlham kaynağınız ne?
Hiç öyle ilhama falan güvenmem. Yüzerken, aya bakarken bir şiir yazdım gibi bir duygusallığım olmadı. Gerçek bir Oğlak burcuyum. İnanılmaz mantıklıyımdır.

Bu tasarımları ileride satmayı düşünüyor musunuz?
Hayır. Hiçbir ticari düşüncem yok. Ben bunları evimde kullanmak için yaptım. Etrafım oyuncaklı olsun, oyun alanına benzesin istedim. Gidip sevimli objeleri bulup bunlardan yeni bir şeyler yarattım. Marangoz cetveli çok sevimli. Keşke herkes dekorasyonu kendine göre yapsa. Feng shui falan önemli değil. Kendini neyin içinde rahat hissediyorsan, onu koy. Benim tasarımlarımın çoğu evde sizin de yapabileceğiniz tasarımlar.

Resim altyapısına sahip olmanız bu tasarımları yaparken size çok yardımcı oldu mu?
Akademiden kazandığım görsel bir deneyimim var ilk başta. Bu görselliği kullandım ve tasarımlarımın hem ergonomik hem estetik olması için uğraştım. Çünkü piyasadaki tasarımlara bakıyorsunuz, çok ergonomik oluyor ama estetik açıdan iyi değil. Ama şık olanlar da ergonomik olmayabiliyor.

CUMARTESİ
Ekranlarda spor artık kadınlardan soruluyor
Perdeler açılıyor!
Süzgeçten lamba, pinpon topundan iskemle...
"Parasını zar zor denkleştirip bizden gömlek alanlar var"
Paris'te alışveriş çılgınlığı
Bizi soğuk günler bekliyor
Çocuklar eğlenceye de sanata da doyacak
ALTI NOKTA KÖRLER VAKFI
İstanbullular hiphop festivaline hazırlanıyor
Filmgezgini şehir şehir geziyor
Misyon ve vizyon





Donatella Piatti
Sarıkız'ın Anıları
Tuba Akyol
İlhan Uçkan
Yalvaç URAL

© 2004 Milliyet