Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 21 Ekim 2004 / Perşembe  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Ramazan üzerinden siyaset yapmak


Ramazan, İslam dininin kutsal ayı.. Bütün İslam coğrafyasında bir tür şenlik şeklinde kutlanıyor, ibadet ediliyor.
Evinde uydu alıcısı olanlar değişik müslüman ülkelerin televizyonlarından olayın şenlik boyutunu kolaylıkla izleyebilirler. Kentler ışıklandırılıyor, camilerden toplu ibadetler yayımlanıyor..
Ülkemizde de minarelere asılan mahyalar, iftar saatinden sonra ışıklandırılan minareler ve camiler, bu görüntüyü tamamlıyor.
Oruç ibadeti, ibadetin her türü gibi kişisel bir durum. Herkes kendi inancına göre Ramazan'ı yaşıyor.
Böyle bir ortamda yoksul ve aciz durumdaki kişilere yardım edilmesi de Ramazan'a toplumsal bir yön kazandırıyor.
Bu güzel bir gelenek.
Ancak bu güzel geleneğin yerine getirilmesinde de giderek ölçünün kaçırılmaya başlandığını düşünüyorum.
Belediyeler tarafından büyük meydanlara kurulan "iftar çadırları" uygulamasının olayı bir tür siyasi şova dönüştürmesi kişisel olarak beni rahatsız ediyor.
Ortaya çıkıyor ki, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır gibi büyük kentlerde ciddi bir fakirlik sorunu var.
İnsanların önemli bölümü oruç tutmasalar bile bu çadırlardan yemek yemek hatta artan yemekleri toplayıp evlerine götürmek için çırpınıyorlar.
Şunu sormak istiyorum: Belediyelerin bu görevi yerine getirmeleri için mutlaka Ramazan'ın gelmesi mi gerekiyordu?
Ramazan bahane edilerek on binlerce kişiye (bu arada hiç ihtiyacı olmayanlara da) yemek dağıtılacağına bu bütçeler bütün bir yıla yayılarak harcansa ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin bütün bir yıl düzgün gıda alabilmeleri sağlansa daha doğru olmaz mıydı?
Bugün Milliyet'te yer alan bir haber AKP İstanbul ilçe teşkilatlarının fakir semtlere yönelik yoğun bir Ramazan çalışması içine gireceklerini gösteriyor.
İlçelerde 200'er kişilik iftar yemekleri düzenlenecek, bu yemeklere katılan sanatçı ve işadamlarının fakirlere el uzatmaları sağlanacak. İlçe teşkilatları ayrıca fakir mahallelerinde erzak dağıtmak türünden programlar da uygulayacaklar.
Bu, dinin siyasete alet edilmesi değil midir?
Dini hassasiyetlerin yoğun olduğu bir ayda, bir siyasi partinin "sosyal faaliyet" görüntüsü altında bir tür propaganda çalışması yapması, din ile siyasetin birbirinden ayrı tutulması ilkesini çiğneyecek bir davranış değil midir?

mehmet.yilmaz@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Yine azınlık meselesi
AB İlerleme Raporu'nda Kürtlerden etnik, Alev...
Çetin ALTAN
Akla gelmedik konuların lezzeti...
TANZİMAT şairlerinden Abdülhak Hamit'in, 82 y...
Melih AŞIK
Şeker gibi kura...
Fenerbahçe, Manchester United'dan sonra Olymp...
Hasan CEMAL
Baykal yazısı!
Zoraki bir yazı. Evet öyle. Artık Baykal'la i...
Yılmaz ÇETİNER
Akaryakıta zam, salgın hastalık gibidir!
MALİYE Bakanımız önce "Şimdilik zam yok" buyu...
Güneri CIVAOĞLU
Aynada Cumhurbaşkanı
TV röportajı... Soru: "Aynaya baktığınızda, k...
Can DÜNDAR
Aşkın Değişim Yılları
Altan Öymen'in "Değişim Yılları"nı (Doğan, 20...
Hurşit GÜNEŞ
Memurlara verilecek zam ne olmalıydı?
Memurlar toplumun en dar gelirli kesimi. Ve b...
Doğan HEPER
Avrupa akort tutmuyor...
TÜRKİYE AB için atağa kalktı. Başbakan, Dışiş...
Sami KOHEN
KKTC'de belirsizlik dönemi...
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat'ın, başında b...
Mehmet Y. YILMAZ
Ramazan üzerinden siyaset yapmak
Ramazan, İslam dininin kutsal ayı.. Bütün İsl...
Hasan PULUR
Cam kırmak, devleti soymak...
HABERİ okuyunca aklımıza Yunus Emre geldi; ...
Derya SAZAK
Azınlık tartışması
SBF öğretim üyesi Prof. Baskın Oran'la dün Ba...
Meral TAMER
Yeşiller İstanbul'da, yeşil Bursa AB'de
Milliyet Business'in Bursa'da yayınlanması ne...
Güngör URAS
1 milyon 735 bin Gelir Vergisi mükellefi var
Bizde toplanabilen verginin yaklaşık yüzde 76...
M. Ali BİRAND
2005'te bir tarih yeterli
17 Aralık tarihi yakınlaştıkça, AB başkentler...

© 2004 Milliyet