|
 |
|
|
Limanın iki gözdesi
Çanakkale'deki Trakya Yemek Lokantası ile Yalova Liman Lokantası lezzetli yemekleri ve makul fiyatlarıyla dikkat çekiyor
Sonbaharda Çanakkale bir başka güzeldir... Üniversite öğrencisi gençler sokakları şenlendirir. Emekliler deniz kenarında balık tutar... Çanakkale emekli ve öğrenci şehri. İskelenin sağındaki solundaki kıyı boyu her zaman kalabalıktır. Saat 15.00'ten sonra balığa çıkanlar dönüp iskelenin yanında balık satmaya başlayınca, balık satın almak isteyenlerle balığa meraklı olanlar kıyıya hücum eder.
Geçen hafta Çanakkale'deydik. Bir akşam Trakya Yemek Lokantası'nda, bir akşam Yalova Liman Lokantası'nda yemek yedik.
Hem lezzetli ve doyurucu hem ucuz
Trakya Yemek Lokantası, Cumhuriyet Meydanı'nda, feribot iskelesinin hemen başında, 24 saat açık olan bir lokanta. Bana anlatıldığına göre 25 yıllıkmış. Kapısında "pide, lahmacun, kebap, döner, iskender" diye yazıyor. Ama lokantanın içinde iki ayrı bölüm var. Bir bölüm "tencere yemekleri" bölümü, öbür bölüm "kebap bölümü"... Tencere yemeklerinin ustası Zahir Kök. Biz üç kişi tencere yemeklerini tercih ettik. Ben kelle paça çorbası içtim. Misafirlerim ezogelin çorbası... Ben patates musakka yedim. Misafirlerim sebzeli et ve sebzeli köfte yedi. Çorba ve yemekler pek lezzetli, ekmek pek güzeldi. Ekmeği Barbaros fırınından alırlarmış. Bu fırının ekmeği iyi olurmuş.
Zahir Kök ustanın tezgahında kelle paça ve ezogelin çorbası yanında işkembe, tavuk ve mercimek çorbası da vardı. Patates musakka yanında patlıcan musakka, pilav, tas kebabı, sebzeli et ve köfte, değişik sebze çeşitleri iştah kabartıyordu.
İstek üzerine lüfer, palamut ve sardalya da kızartırmış.
Bize servis yapan şef Harun Şen 15 yıldır bu lokantada çalışırmış. Hesabı istedik. Üç kişiye 17 milyon 500 bin lira hesap geldi. Son zamanlarda hem lezzetli hem doyurucu en ucuz yemeğimizi yemiş olduk.
Lokanta, Çanakkale Gazino ve Lokantacılar Derneği Başkanı Selahattin İş'e aitmiş. "Bizde öğrenci mönüsü daha ucuzdur" dediler. Öğrenciler, çorba+ana yemek+yoğurt, salata veya pilav+tatlı mönüsüne 3 milyon lira ödermiş.
Son aylarda yediğim en lezzetli tencere yemeğini yedim. Misafirlerim de hem yemekten hem servisten memnun oldu.
Kömür ateşinde mis gibi bir uskumru
Çanakkale'de balıktan dönenler iskelenin yanında tuttukları balıkları sergilemeye başlayınca ben o balıkların hepsini almayı düşlerim. Geçen hafta yıllardır özlemini çektiğim küçük boy uskumruları görünce bayıldım... Diri diri uskumrular, küçük boy lüferler, izmaritler müşteri bekliyordu. Alıp otele götürsem, otelde kızartırlar mı diye düşündüm. Arkadaşlarım "Başına dert alma... Git Yalova Liman Lokantası'nda balığını ye" dediler. Yalova Liman Lokantası'na daha önce Milliyet'in TIR gezileri nedeniyle gitmiştim. O zamanlar balıkhanenin üzerindeydi. Şimdilerde balıkhane taşınmış. Tüm bina balık lokantası olmuş. Müdür Ruşen Berberoğlu'ndan öğrendiğime göre, Ertuğrul Sürgit'e ait olan bu lokanta yaklaşık 50 yıllık bir lokantaymış.
İkinci katta açık mutfağın bulunduğu salonda denize bakan pencerenin önünde oturduk. Aşçı Ayvalıklı Recep Can'dan taze uskumru pişirmesini istedik. Her birimize birer adet kömür ateşinde mis gibi uskumru hazırladı. Aslan Minas ve yardımcısı Ahmet Öğretmen'in güler yüzlü servisinden memnun kaldık. Tavsiyeleri üzerine hamsi turşusu, ahtapot salatası, patlıcan salatası ve yeşil salatayı da tattık. Recep usta levrek ve sinaritten sütte balık hazırladığını, fener ve akya balığından yaptığı buğulamanın beğenildiğini söyledi. Onları tadamadık ama peynir tatlısı pek lezzetliydi. Hoşmerim tatlısını fırınlamışlar. Üç kişi 66 milyon lira hesap ödedik. İstanbul'a göre makul, Çanakkale'ye göre irice bir hesaptı.
MEKAN
Bursalı döner ustası artık İstanbul'da
30 yıldır Bursa'da hizmet veren Pidecioğlu Döner Kebap'ın İstanbul şubesi Fenerbahçe'de. Kebap malzemelerini Bursa'dan getirten ve mönüsünde sadece döner bulunduran mekan saat 23.00'e kadar açık.
Makarnaseverlere...
Beyoğlu'ndaki Makarna'cı makarnaseverler için cennet. Bu haftaki özel makarnası ise sebzeli piliç noodles.
Bir oda bir salon kafe
Çukurcuma' daki Cafe Della Suda'nın yeni şubesi Beymen Akmerkez'de açıldı. Marita Bitlis'in işlettiği Della Suda Living Room Beymen adındaki mekanın girişi bir İngiliz evinin salonu gibi, arka kısmı ise yemek odası şeklinde.
|
|
|

|