|
 |
|
|
AB'ye uyumlu et için 200 trilyon
YILDIZ YAZICIOĞLU Ankara
Hükümet, kırmızı et sektöründe AB'ye uyum sağlamak için 200 trilyon liralık bir projeyi hayata geçiriyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığın kalkınmasını ve AB kriterlerini yakalamasını amaçlayan proje bugün Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Proje, Türkiye'de de sanayi yemi yerine doğal yem kullanılmasını amaçlıyor. Tarım Bakanı Sami Güçlü, "Tarımsal uyum için 10 yıl gerek. Kırmızı et sektörümüz AB'ye henüz uyumlu değil" dedi.
Türkiye'nin AB'ye uyumda en sıkıntılı tarım sektörünün kırmızı et olacağını belirten Güçlü "Bu sektörde AB'ye uyum açısından çözüm şarttır. AB'ye üye olduğumuzda kırmızı et ithal etmek zorunda kalacak olursak, ekonomik kayıp olur" dedi.
Bakanlar Kurulu'na bugün sunacağı 200 trilyon maliyetli projeyle Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Muş gibi doğu illerinde hayvancılık kalkınmasını sağlayacaklarını anlatan Güçlü, AB'ye uyumda Türkiye'nin kırmızı et ihraç edecek noktada olması gerektiğini belirtti.
'Halk tavuk eti yiyebilir'
Son günlerde beyaz et ve yumurta üretimine ilişkin spekülasyonlara da değinen Güçlü, beyaz ette AB'den ihraç izini beklendiğini kaydetti. Güçlü "Halkımız gönül rahatlığıyla tavuk eti yiyebilir. Gıda kriterleri, teknolojisi ve maliyet - verimlilik dengesi açısından beyaz et ve yumurta sektöründe AB yakalanmıştır. Ocak 2005'te AB'den ihracat izni alıyoruz" diye konuştu.
|
|
|

|