Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 15 Kasım 2004 / Pazartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
"Bu kitap popüler kültürü inceliyor"

Gazeteci Melis Çelebi'nin sosyal bilimci Prof. Ünsal Oskay'la popüler kültür üzerine yaptığı 32 röportaj bir kitapta toplandı

GÖKÇE ACAR


Gazeteci Melis Çelebi, yedi ay boyunca Milliyet'in Popüler Kültür ekinde Profesör Ünsal Oskay'la gündemi meşgul eden konular üzerine röportajlar yapıyordu. Mesela o sırada gündemdeki konu yılbaşıysa, eğlence kültürü ya da milli piyango tartışılıyordu. Gülben Ergen'in kaseti çıkmışsa Çelebi ve Oskay'ın sohbeti Ergen hayranlığı üzerine oluyordu. Bunların dışında gençlerin YÖK'le ilgili problemleri, "Asmalı Konak" dizisi, Davut Güloğlu, bayramlar, kitap fuarları gibi konular da söyleşilerin çıkış noktası olabiliyordu. İkili işte bu röportajları yayımlanmamış metinleriyle birlikte bir kitapta topladı. Epsilon Yayınları'ndan çıkan kitabın adı "Peki Konuşalım!". Çelebi "Daha önce Popüler Kültür'deki röportajları okumayanlar için 'Bu işin bir de farklı yüzü var' dedirtebilecek yazılar bunlar" diyor.
Çelebi sözlerine "Bu yazılar popüler kültürü ve sistemi incelemesinin yanı sıra eleştiriyor da" şeklinde sözlerine devam ediyor ve ekliyor: "Kitap bugünkü dünyayı sorguluyor, hataları buluyor ve nasıl düzeltilebileceğini anlatıyor. Bu tür konulara hiç kafa yormayan birini düşünmeye sevk edebilir." Ünsal Oskay ise kitabın önsözünde "Okura sunduğumuz bu konuşma metinleri yaşayıp geçtiğimiz gündelik hayat deneyimlerimiz üzerinde şöyle bir durup düşünmemizi amaçlıyor. Bu metinlerde bize sunulan hayat tarzının bizim özgürlük ve mutluluğumuzdan ne denli uzaklaştığı vurgulanmak isteniyor" diyor.

"Popstar gibi bir yarışma neden var?"
Örneğin incelenen konulardan biri bir dönem pek çok kişinin merakla izlediği "Popstar" yarışması. Çelebi kitaptan "Tamam, hepimiz oturup bu yarışmayı izliyoruz ama üzerine konuşmak gerekirse 'Popstar' gibi bir yarışma neden var? Bu insanlar neden böyle çıkıp kendilerini rezil ediyor? Bu soruları cevaplıyoruz" örneğini veriyor.
"Peki Konuşalım!" hiç sorgulamadan kabul ettiğimiz gündelik hayat olaylarına farklı ve eleştirel bir açıdan bakmak isteyenler için uygun bir çalışma.

CUMARTESİ
Bir Amerikalıdan uzun hava
"Hakkımdaki eşcinsellik dedikodularını duydum"
Son moda, Avustralyalı sörfçülerin botu: Ugg
"Bu kitap popüler kültürü inceliyor"
Bu oyuncaklara "lütfen dokunun!"
Kağıt elbiselerle kostüm tarihi
Bayramdan önce son alışveriş fırsatı
Çocuklar çikolatalarını kendileri yapabiliyor
Bolu'da kar var
Üçleme: Sıvı-2
Çocuklarla bayram





DONATELLA PİATTİ
Sarıkız'ın Anıları
Tuba Akyol
İlhan Uçkan

© 2004 Milliyet