Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 20 Kasım 2004 / Cumartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
Gözden kaçmayan küçük şeyler


Barbara Pachter, iş hayatında gözden kaçırılmaması gereken küçük ama önemli davranış biçimlerini bir kitapta toplamış. Gerçekten de, bu küçük şeyler sayesinde hakkınızda verilen veya verilecek olan karar değişebiliyor.
İşte onlardan bazıları:
  • Birisiyle tanıştıracağınız iş arkadaşınızı cinsiyetinden bahsetmeden ve mümkünse en iyi yaptığı işten bahsederek tanıştırın.
  • El sıkışırken eliniz ne çok sert ne çok hafif olsun ve her el sıkıştığınız kişiye "memnun oldum", "sizinle tanışmak güzel" gibi bir şey söyleyin.
  • Her görüşmeden önce konuşacağınız konuları hazırlayın. Hatta, "Bu trafikte nasıl zamanında gelebildiniz?" gibi konuşmaya başlangıç cümlelerini bile gözden geçirin.
  • Dinlemeyi öğrenin. Gerekirse, dinlemenizin engellenmemesi için tedbirler alın. Örneğin, kapıyı ve telefonları kapatın. Vücut dilinize dikkat edin. Karşınızdakinin sözünü kesmeyin. İlginizi başka şeye vermeyin. Karşınızdaki hakkında önyargılı olmayın, onun söyledikleri hakkında sorular sorun. Size anlatılan şeylerin "diyorsunuz ki.." veya "anladığım kadarıyla" diye başlayarak bir özetini yapın.
  • İş arkadaşlarınızla konuşurken nazik kelimeler seçin. Başarılarını içtenlikle tebrik edin. Dedikodu yapmayın. Her şeyden şikayetçi olan bir kişilik sergilemeyin. İş arkadaşlarınızın ve müşterilerinizin telefonlarına ve elektronik postalarına zamanında cevap verin.
  • İş sırasındaki davranışlarda açık ve yardımsever olun. Bir konu üzerinde ihtisaslaşın. O konu sizden sorulur olsun. İşiniz konusundaki her fırsatı değerlendirin. Odanızı birkaç kişi ile paylaşıyorsanız, başkalarının misafirlerine "hoş geldiniz" demeyi ihmal etmeyin.
  • Kendiniz içim bir kart bastırın ve her iş görüşmesinde kartınızı verip karşınızdakinin kartını isteyin. Kartların üzerine nerede ve nasıl tanıştığınızı kısaca not edin. Aldığınız kartları değerlendirecek bir sistem hazırlayın ve yılbaşlarında, bayramlarda kart sahiplerini hatırlayın.
  • Çalışanın patronuna hediye vermesi gerekmez ama patron çalışanına hediye verebilir. Basit şeyler, pastalar iyi hediyelerdir. Bu konuda şirket geleneklerine uyulur. Müşterilere verilecek hediyelerde de şirket gelenekleri önemlidir. Diğer şirketlerden hediye kabullerinde de şirket gelenekleri esas alınmalıdır. Birçok şirkette gelen hediyeler çalışanlar arasında paylaştırılır. Gelen hediyelerden patronun haberi olması gerekir. Çiçekler, çikolatalar, pastalar bu geleneklerin dışındadır. Hediye vermede veya almada kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Hediye sonrasında mutlaka teşekkür notu gönderilmelidir.

  • * * *
    Bu enteresan konuya devam edeceğim.

    ytoruner@milliyet.com.tr








    Taha AKYOL
    Felluce ve Lidice
    FELLUCE, Sünni direnişinin en önemli merkezle...
    Çetin ALTAN
    Özenilen hayatlar, özendiren hayatlar...
    METEOROLOJİ'nin bildirdiğine göre, karla karı...
    Fikret BİLA
    Ekonomik mutabakat (2)
    1 Mart tezkeresinin ekonomik mutabakat ekinin...
    Hasan CEMAL
    Tuzağa düşmek!
    Gecikmiş bir yazı, biliyorum. Ama bazen olayl...
    Güneri CIVAOĞLU
    Özal ve Erdoğan
    AKP hükümeti üç yaşında. Kurulduğu yıl tek ba...
    Can DÜNDAR
    İskeçe dersleri
    İskeçe'nin Şahin köyünde yaşanan "Vurun kahpe...
    Abbas GÜÇLÜ
    ÖSS başvuruları pazartesi başlıyor ama...
    Üniversitelerarası Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)...
    Mehmet Y. YILMAZ
    Sanat üzerine 'verimli' bir tartışma!
    Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaşanan "res...
    Meliha OKUR
    Irak ve parite
    Ünlü yazar Berthrand Russell, "Endüstri Toplu...
    Derya SAZAK
    CHP'nin krizi
    Sosyal demokrasinin ve CHP'nin, 3 Kasım 2002 ...
    Tamer HEPER
    Haber sizi yanıltmasın (1)
    Perşembe günü gazetemizde, Tempo dergisine at...
    Yaman TÖRÜNER
    Gözden kaçmayan küçük şeyler
    Barbara Pachter, iş hayatında gözden kaçırılm...
    Güngör URAS
    İzmir'de çocuklara, köylülere 'senfoni'
    İzmir Senfoni Orkestrası, 30. yılını kutluyor...
    M. Ali BİRAND
    Dünya kupasını unutalım artık...
    Çarşamba gecesine siz ne yaptınız ?

    © 2004 Milliyet