Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 23 Kasım 2004 / Salı  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik
20 bin dans tutkunu için 'sanal pist' kurdu

Şehir planlaması uzmanıyken kriz nedeniyle işsiz kalan Selen Özkan, dans hobisini işe dönüştürdü. Önce kendisi gibi dans tutkunlarını kurduğu web sitesinde biraraya getirdi. Sonra şirket kurdu. Ekibinde 7 kişi çalışıyor. Sadece internetten değil wap yoluyla cep telefonlarından da hizmet veriyorlar. 20 bin üyeli www.dancentrum.com'da biletten partnere dansla ilgili aradığınız herşeyi bulabiliyorsunuz

ŞULE YÜCEBIYIK

Bu haberde; Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketinde, 'arge uzmanı' gibi havalı bir unvanla kariyer basamaklarını tırmanırken birdenbire hayatı değişen 30'lu yaşlarda bir iş kadınının hikâyesini okuyacaksınız.
Şehir planlamacısı Selen Özkan, beş yıl önce yoğun iş stresinden bir derece olsun sıyrılmak için bir hobi edindi: Dans. Uluslararası Latin dansı derslerine büyük bir keyifle devam eder bir yandan da işini sürdürürken ekonomik kriz patladı.
2001 yılında, şirketin küçülme kararına paralel olarak "bir sabah aniden" işsiz kaldı. 'Terapi' niyetiyle kendini daha da çok dansa verdi.
Bu arada, boş bir vaktinde Türkiye'deki dans kurslarınının bilgilerini içeren bir exel dosyası hazırlayarak, yakın çevresindeki arkadaşlarını "dansa davet" etti. Dosya o kadar ilgi gördü ki, tanımadığı kişiler bile telefon açıp, mail atarak dosyayı rica ettiler.
Bu ilgiye şaşıran Özkan'ın kafasında bir şimşek çaktı; "Neden dansı bir iş haline dönüştür müyorum?"

Tunceli'den bile üyesi var
İlk iş olarak bir web sitesi kurdu. Ama teknoloji bilgisi bununla sınırlıydı. Mobil iş projelerine sermaye ve teknik destek veren Ericson'un kapısı çaldı.
Projesi büyük bir ilgiyle karşılandı. Selen Özkan şirketini kurdu ve "dancentrum" doğdu.
Dancentrum görünürde bir web sitesi. Aslında yaklaşık 20 bin kişilik dans meraklısının toplandığı sanal bir pist. Sadece web değil, wap. sms gibi araçlarla da hizmet veriyor.
Ne mi yapılıyor burada?
Selen Özkan yaklaşık 10 kişilik ekibiyle birlikte yaptıkları işi şöyle tanımlıyor: "Dancentrum, dans meraklıları için Türkiye'nin ilk ve tek bilgi platformu. İster dansedin ister dans seyretmesini sevin, her bilgiyi bulabileceğiniz tek adres burası."
Sitenin en önemli hizmetlerinden biri de dans edenlere partner bulması. Özkan'a göre dans tutkunlarının en büyük sorunu partner bulamamak. Ekip, siteye bırakılan "partner mesajlarını" eşleştirme görevini de üstleniyor.
Aynı hizmetlere cep telefonları ile de ulaşılıyor. Akşamın bir vakti canınız tango yapmak istedi mesela, cepten dancentruma ulaşıp hem partner hem de mekân bulma şansınız var.
Sitenin Türkiye'nin dört bir yanından ve yurtdışından üyesi var. Üyelik ücretsiz. Selen Özkan, şimdilik banner ve sponsorluklarla işi yürüttüklerini, aylık 5 ile 10 bin dolar arasında kazandıklarını belirtiyor. İleride bilet, dersler ve dans araç ve gereçleri satışı gibi alanlarda e - ticaret projeleri de devreye girecek.

'Dans bir sektör olacak'
Selen Özkan, dansa olan ilginin son dört yıldır olağanüstü bir şekilde arttığını belirtiyor. Türkiye'de açılan dans stüdyolarının sayısı 190'ı bulmuş bile. Bu stüdyolara devam eden kursiyerlerin sayısının ise 200 bine yaklaştığını tahmin ediyor Özkan.
Peki kimler, neden dans kursuna gider? Selen Özkan bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Büyük bir bölümü, yaşamın stresinden kurtulup, farklı bir şeyler yapabilmek için gidiyor. Karşı cinsten arkadaş bulmak ikinci sırada geliyor... Sosyalleşmek ve zayıflamak için gidenler de var."
"Büyükşehirlerde haftanın her günü dans için özel geceler, partiler düzenleniyor. Bu da ilginin bir kanıtı" diyen Özkan, dansın Türkiye'de de tıpkı batıda olduğu gibi yarışmasıyla, partisiyle, malzemesiyle büyük bir sektör olacağını belirtiyor.
Dancentrum'un üye profilinin çoğunu kadınlar oluşturuyor. Özkan'ın verdiği bilgiye göre dans türleri arasında en revaçta olanı Latin dansları. Bunun nedeni diğerlerine göre daha kolay olması ve hızlı öğrenilmesi.
Latin danslarını, Arjantin tangosu izliyor. Özellikle 35 - 50 yaş grubunda bir meraklı kitlesi var. Gençler ise hip hop danslarına ilgi gösteriyorlar.

BUSINESS
 Batık patronları piyasadan çekildi, tablo piyasası dip yaptı
 Editörden
 Araziye niyet, yollara kısmet
 Çiller'in kuşburnu çayı bir markaya hayat verdi
 G.O.R.A.'da abartılı pazarlama 'Cmylmz' markasına zarar verdi
 Başarıyı 'banyoda' yakaladı
 İşveren, profesyonel yöneticiye 'yolunu bul' diyemez
 Siemens, Çin'iElver'e emanet etti
 Emlak Vergisi'nde en çok sorulan sorular ve yanıtları
 Kalamata ve Şampanya 'herkesin markası' oluyor
 AB'de 'resmi dil'i çoğaltma girişimi
 Avrupalılar 'çok kötümser' en kötümserleri ise Almanlar
 Gerçek post - modern darbe
 'Telekom'u alırsak AVEA'yı satarız'
 'Telekom'u Turkcell'e vermezler'
 Şimdi moda Brıdget Jones gibi makyaj yapmak
 Efsane modacılar halka inmeye kararlı





© 2004 Milliyet