|
 |
|
|
Vali ve polis takım tutarsa!
Eski Futbol Tahkim Kurulu Başkanı Arslan, vali, kaymakam ve polisin görevli oldukları ilin takımını tutup taraftarına hoşgörülü davranmasını, futbolda şiddetin en önemli nedenleri arasında sayıyor
PINAR AKTAŞ İstanbul
Eski Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı, Avukat Türker Arslan, saha olayları ve seyirci şiddetinin çıkışını 12 nedene bağladı. Arslan, "Futbol Tahkim Kurulu Kararları Işığında Seyirci Şiddeti" başlıklı bildirisinde, nedenlerden bazılarını şöyle sıraladı:
Coğrafi, sınıfsal, dinsel, ırkçı, ekonomik ve sosyal nedenlerin etkileriSeyircinin, futbol kuralları konusunda eğitimsiz ve bilgisiz oluşuBazı taraftar veya bazı menfaat gruplarının rant peşinde olmaları, bu işi geçim kaynağı haline getirmeleriMüsabaka hakeminin hatalı olarak nitelenen bir kararı sonucu, seyircilerin etkilenmesi ve aşırı tepkiler göstererek bunu anlatmaya çalışmasıBazı futbolcuların hakemlere karşı aşırı saygısız ve agresif olmaları, hakem kararının yanlış olduğunu ve maçın gidişatını etkilediği şeklindeki abartılı hareket ve davranışlarıBazı futbolcuların, maç sırasında kendisine yapılan bir faulü aşırı jest ve hareketlerle ortaya koymaları, seyircinin tepkisini hakeme yöneltmeleriYöneticilerin, müsabaka öncesi ve sonrası yaptıkları olumsuz, bilgisiz ve bilinçsiz açıklamalarBazı basın mensuplarının tarafsızlığını yitirmiş olmaları, devamlı olarak sempati duydukları kulübün lehine görüş belirtmeleri, yorum yapmaları ve seyircileri rakip takım aleyhine yönlendirmeleriMahalli idare (vali, kaymakam, hâkim, savcı gibi) ve emniyet yetkililerinin (emniyet il müdürü gibi) görevli oldukları ilin takımını tutması, o ilin seyircisine hoşgörü ile yaklaşırken, misafir takım seyircilerine katı bir anlayış ile yaklaşması, gereksiz yere bu misafir takım seyircilerini coplaması ve hatta statlardan çıkarmalarıEv sahibi kulübün güvenlikten sorumlu olduğunun bilincinde olmaması, maç öncesi ve maç sonrasında güvenlik güçleri ile organize olamaması ve tribünlerin maç öncesi iyi aranmaması.
|
|
|

|