Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 27 Aralık 2004 / Pazartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Tsunami dehşeti

Endonezya açıklarında son 40 yılın en büyük depremi yaşandı. 9 büyüklüğündeki depremin yarattığı dev dalgalar, 8 ülkede 12.300 can aldı, binlerce kişi de kayıp...

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Endonezya'nın Sumatra adasının batı kıyısı açıklarında denizin 40 kilometre derinliğinde dün yerel saatle 06.59'da (TSİ 02.59) meydana gelen Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu dev dalgalar (tsunami) Hint Okyanusu'na kıyısı olan 8 ülkede büyük can kaybına yol açtı. İlk belirlemelere göre toplam 12.300 kişi, deprem ve ardından yaşanan tsunami sonucu öldü.

10 metrelik dalgalar
ABD'deki Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin açıklamasına göre, 1964'ten bu yana kaydedilen en şiddetli, 1900'den bu yana da 4'üncü en büyük sarsıntının yol açtığı ve yüksekliği yer yer 10 metreye ulaşan dev dalgalar Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Tayland, Malezya, Myanmar, Maldiv Adaları ve Bangladeş'te can kayıplarının yanı sıra maddi hasara yol açtı. Depremde, "Andaman" fay hattının yaklaşık 1000 km'lik bir bölümünün kırıldığı belirtildi.
Dalgaların denizden 1 km kadar içeri girmesiyle binlerce kişi yaralandı ve çoğu balığa çıkan binlerce kişi de kayboldu. Evler, tarlalar, sokaklar ve iş merkezleri sular altında kaldı. Depremin ardından iletişim altyapısı çöktüğü için, gerçek hasarın boyutları ve ölü sayısı kesin olarak belirlenemedi.

Artçısı bile 7.3
9'luk ilk ve en büyük depremin ardından 5.8 ve 7.3 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi.
Singapur'da da hissedilen depremde, dev dalgaların ulaştığı Afrika'nın doğu sahillerinde bulunan Somali'de ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü, onlarca balıkçı kayboldu. Dalgaların, Mauritius Adası ile Reunion'a da ulaşmasıyla, yetkililer halktan plajlardan uzak durmalarını istedi.

Önce terör sandılar

Depremden şans eseri kurtulan görgü tanıkları, korku dolu dakikaları anlattı

  • Sri Lanka'nın güneyindeki Unawatuna'da bulunan BBC muhabiri Roland Berk, dev dalganın gelmesinin ardından otelden dışarı çıktıklarını belirtti. Tırmandıkları ağaçların suların yükselmesiyle 300 metre sürüklendiğini kaydeden Berk, bir direğe tutunarak kurtulduğunu söyledi.
  • Hindistan'ın Madras kentinde yaşayan Chellappa adlı bir balıkçı, dev dalganın sahile gelirken kulakları sağır eden bir ses çıkardığını anlattı. Chellappa, dalganın sahildeki evleri dümdüz ettiğini söyledi.


  • Lobiye araba girdi
  • Phuket Adası'nda bulunan İsveçli turist Boree Carlsson da, dalgalarla sürüklenen bir arabanın bir anda kaldığı otelin lobisine daldığını ve ters döndüğünü ifade etti.
  • Alman bir turist, dev dalganın sahile çarptığı anda bungalovlarını yıktığını söyledi. Yaşadıklarını, "Yarından Sonraki Gün" adlı filmdekilere benzeten Alman turist, arabaların yüzlerce metre sürüklendiğini belirtti.
  • Olay anında kaldığı otelden dışarıya bakan Polonyalı bir turist, dev dalganın çarptığı sahilde bulunan herkesin öldüğünü söyledi.
  • İngiliz turist Gerrard Donnelly de, otel odasında büyük bir patlama sesi duyduklarını ve başlangıçta olayı bir terör saldırısı zannettiklerini belirtti.






  • GÜNCEL
    Tsunami dehşeti
    'Mahsur kaldık yardım edin!'
    Boğaz'da yılbaşı keyfi
    Cezaevinde bir gece kaldı
    'İran'a kaçmadı'
    Tarihte bugün






    Çetin ALTAN
    Gençlik ve yaşlılık üstüne
    GENÇ olmanın en büyük avantajı, gönüllerde ya...


     2003 yılında neler oldu

    © 2004 Milliyet