Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 03 Ocak 2005 / Pazartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
SİGARAYI BIRAKMA YAZISI:
Offf! Of! Ooof! Offf!

Yıllardır ilk kez bilgisayarın yanında sigara olmadan, onun kenarında kahve durmadan yazıyorum. Sigarayı bırakıyorum


Ayın birinde sigarayı bıraktım. Bu, yıllardır sigara içmeden yazdığım ilk yazı. Bir başka deyişle manasızlık ve tatsızlıklarla dolu bir yazı okuyacaksınız. Elimin farkında olmadan sigaraya gittiği anları, yazı boyunca üç nokta (...) ile işaretleyeceğim ki siz de canlı yayında benim durumumu anlamış olun. Özellikle bu yazıyı okumanızı istiyorum. Zira görün, bağımlılık ne demek. İnsan nasıl çaresiz bir hale geliyor. En iyi yaptığınız şeyi bile nasıl yapamaz hale geliyorsunuz. Ve kendi gözünüzde nasıl komik ve zavallı duruma düşüyorsunuz. Görün yani. (...)

Kılıçlı oyun
Önceki gün sabahtan başlayalım. Kahvaltı etmeye dışarı çıkıyoruz. Yumurta çok pişmiş olarak geliyor. Zavallı garsona bağırış! Sonra hiç pişmemiş başka bir yumurtanın gelmesi. Türkiye'de hâlâ sözcüklerle iletişim kurulamadığına ilişkin manasız ve asabi bir tespitin ardından hiç konuşmadan geçirilen iki saat. Bir de tabii gözlerin dolması ve iki yumurta arasında gözler dolu dolu edilen (...) "Sigara içmek istiyorum" cümlesi var ki kim görse içi parçalanırdı. (...) (...)
Bu, kesinlikle eroini bırakmak gibi bir şey. Hakikaten de vücudunuza bir şeyler oluyor. Biri sizi terk ediyormuş gibi bir his. Çok sevdiğiniz biri gidiyor ve bir daha gelmeyecek gibi. Alçakça bir durum. Acı çektikçe daha çok bırakmak istiyor insan. Kendi kendinle oynadığın bir kılıç oyunu gibi. Ben, sigara içen beni yenebilir miyim? Sigara içmeyen bir ben var mı?

Sigarasız insan!
Mühim olan (...) o resmi bozmak zaten. (...) "Ece, yazı yazarken sigara içer", "Ece üzülünce bi' sigara yakar", "Yak bi' sigara der ağlayan birine" (...) Sigara ile o kadar çok çekilmiş "fotoğrafım" var ki hayatta, sigarasız halimi hatırlamıyorum bile. Sigara içmeden önceki hayatta yemekten sonra ne yapılırdı? Sinirlenince ne yapılırdı? Hatırlamıyorum. Çünkü beynimdeki fotoğrafım sigaralı. Sigara içmeyince insan ot gibi hissediyor kendini. Sigara içmeyen insanları hiç kendime yakın hissetmedim ki!
İdeolojik bir tarafı da var tabii: Çok sağlıklı olmak, öyle pembe beyaz olmak (...) kafasızlara, aptallara, domuz gibi duyarsızlara ait bir şey ya, biz düşünen, kafa patlatan az gelişmiş ülke çocuğuyuz ya, o sebepten sigara içilecek doğal olarak. Sigara içilmeyen bir hayat akılsızların, umursamazların hayatı, "koşuya gidelim, portakal suyu içelim, kolestrol hesap edelim" hayatı gibi gelirdi bana. Hâlâ da kendimi ikna edemedim tersine ya, neyse! (...)

Bir sigara için...
(...) (...) Şu anda bir tane sigara içmek, bir tane sigara içmeyi meşrulaştırmak için inanılmaz karmaşık argümanlar geliştiriyorum kafamda. O kadar zavallı bir durum ki bu. "Bir sigara için bütün krallığım!" Düşkünler gibi!
"Bir tane içmeyi hak ediyorum çünkü çok ani bıraktım. Hiç ilaç ve nikotin bandı yardımı almıyorum. Bu durumda bir tane içebilirim."
"Bir tane sigara içebilirim çünkü yazı yazıyorum. Yazının bitmesi için o sigarayı içmem lazım. Bu benim işim bu nihayetinde. Ya yazı yazamadığım için işimi kaybedersem. O zaman istersen sigara iç ister içme! Ne fark eder!"
Kafamda bir sürü şeytan var!
Kızıp bu müptezelliğe vazgeçiyorum kendime yüz vermekten. (...) (...) Babam 40 yıl sonra bir günde bıraktı, ben de bırakabilirim. Müthiş ağlamak istiyorum. (...) (...)
Ooof of! Offf!

ecetem@hotmail.com








Taha AKYOL
İşte üniversite
GAZİ Üniversitesi'nde Prof. M. Çağatay Özdemi...
Çetin ALTAN
Hayat maçı
OYUN zehir gibi bir hızla başladı. Takımların...
Yasemin CONGAR
Üç komşumuz ve ABD
Bu yıl, Irak'ta kader yılı olacak. Ancak İran...
Faik ÖZTRAK
2005'te ekonomide iki riske dikkat...
Geçtiğimiz yılın son haftasında açıklanan iki...
Ece TEMELKURAN
Offf! Of! Ooof! Offf!
Ayın birinde sigarayı bıraktım. Bu, yıllardır...
Tamer HEPER
Anlayana aşk olsun
Kasım ayının başıydı. Postacı, büroma, vergi ...
Yaman TÖRÜNER
Mortgage bu yıl başlıyor
Emlak İpoteği Karşılığı Kredi (Mortgage) sist...
Osman ULAGAY
Ekonomide nabzı nasıl tutmalı
Türkiye ekonomisi 2004 yılında oldukça başarı...
Güngör URAS
Memur, işçi, emekli çiftçi "mutlu" olamadı
2004 yılında ekonomi büyüdü... Büyüme demek g...

© 2004 Milliyet