Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 14 Ocak 2005 / Cuma  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
PerakendeniN Ritmİ

SUAT SOYSAL

Mısırlı gençler Kahire Beymen için yarışıyor
Türk markaları dünyanın dört bir yanına yayılmaya devam ediyor. Beymen de Kahire'de 6 bin 500 metrekarelik bir alanda, içinde bir kafe ve restoranın yer alacağı bir mağaza açıyor. Beymen, Four Seasons Nile Plaza içinde, Mısır'ın önde gelen şirketlerinden Talaat Mustafa Group ortaklığıyla açılıyor.
150'den fazla elemanın görev alacağı Beymen, Mısırlı gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Mısır'da işsizlik oranı oldukça yüksek ve gençler eğitim aldıkları alanlarda iş bulmakta zorlanıyorlar. Gazete ilanına başvuruların değerlendirildiği bugünlerde adayların sıklıkla söyledikleri artık çalışmak için Riyad veya Dubai'ye gitmek zorunda kalmayacakları.
Başvuran adayların ortalama dört ismi var ve en az yarısının adı ya Mohammad, ya da Ahmad. Mağazada isimlik kullanıldığında elemanları ayırt etmek oldukça zor olacak! Bu arada ülkemiz perakende sektörü, "Sektörü üniversite mezunları için nasıl daha cazip hale getirebiliriz" diye düşünürken Mısır'daki adayların büyük çoğunluğu üniversite mezunu.

Perakendeci müzik telifi ödemek istiyor, muhatap bulamıyor
Birleşmiş Markalar Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Kurtuluş bu aralar dertli. Sebebi de müzik eserleri telif konusunun, konuyla ilgili meslek birlikleri tarafından karmakarışık ve çözümsüz bir hale getirilmiş olması. Müzik eserleri meslek birlikleri MESAM, MÜYAP, MSG, MÜYORBİR ve RATEM. Hepsi bağımsız hareket ediyor, aynı eser için her birlikte ayrı talepte bulunuyor. Böyle olunca da perakendeciler ne yapacağını şaşırıyor.
Hüseyin Kurtuluş, perakendecilerin telif hakkını ödemek istediklerini ancak kime, kimlere ve hangi miktarları ödeyeceklerini bir türlü bilemediklerini söylüyor. Kurtuluş'a göre meslek birliklerinin kendi aralarındaki çekişmeler sadece perakendecileri zor duruma sokmuyor, eser sahibi sanatçılar da hak ettikleri telifleri alamıyor. Buradan Hüseyin Kurtuluş'un çağrısını iletmek istiyoruz: "Perakendeciler bu işi biran önce çözüme ulaştırmak ve bir yere ödeme yapmak istiyor. Müzik meslek birlikleri biraraya gelsinler ve perakendecilerle masaya otursunlar. Aksi halde, sanatçının en doğal hakkı olan telif, toz duman içinde kaybolup gidecek."

İç giyimde rekabet kızışıyor
Kanada'nın bir numaralı iç giyim markası La Senza artık Türkiye'de. Park Bravo tarafından Türkiye'ye getirilen La Senza, Kanada'da 15 - 24 yaş arası kadın iç giyim pazarında yüzde 62 paya sahip.
İlk mağazasını 1990 yılında Kanada Ottawa'da açan La Senza, bugün, 450'yi aşkın mağazasıyla Asya, İngiltere, Güney Afrika ve Amerika'nın büyük bir bölümüne yayılmış.
Park Bravo Genel Müdürü Kemal Güven, La Senza'nın özel tasarımları ve ürünlerinin orjinalliği ile ülkemiz kadın iç giyim sektörüne farklı bir soluk getireceğini söylüyor. Güven'den öğrendiğimize göre La Senza'nın tasarım grubu tüm dünyayı dolaşıp en yeni moda trendlerini takip ediyor ve bunları her sezon yeni ilginç koleksiyonlara uyguluyormuş. La Senza'nın ilginç koleksiyonlarını merakla bekliyoruz.

'Future Store' Türkiye'ye geliyor
Future Store, diğer bir deyişle 'Geleceğin Mağazası', Metro Group tarafından 2003 yılında Almanya'nın Rheinberg şehrinde açıldı. Mağazacılıkta bir devrim olarak nitelendirilen pilot mağaza bugüne dek New York ve Viyana'da sergilendi.
Türkiye'nin mağazacılıktaki öneminin tüm dünyada artmasına paralel olarak, Metro yetkilileri Future Store'u ülkemizde sergileme kararı aldı. Perakende sektöründeki en son teknolojilerin birarada sunulduğu "Future Store - Geleceğin Mağazası" Perakende Günleri 2005 kapsamında gerçekleştirilecek olan İstanbul Perakende Fuarı'nda sergilenecek.

Geleceğin teknolojileri
Future Store'da kablosuz cihazlar, meyve ve sebzeleri otomatik olarak tanıyan ve fiyatlandıran akıllı tartılar, bilgisayarlı alışveriş arabaları, elektronik raf etiketleme, kendi kendine otomatik ödeme makineleri, radyo frekanslı tanımlama (RFID) sistemi gibi geleceğin teknolojileri bulunuyor.
Alışveriş arabasının üzerinde bulunan kişisel alışveriş asistanı (PSA) bilgisayarında kartınızı okutarak, en son yaptığınız alışveriş listesini, indirimli ürünleri, hangi ürünün nerede olduğunu görebiliyorsunuz.
Bilgi terminalleri sayesinde almak istediğiniz bir şarabın özelliklerinin yanı sıra hangi yemekle birlikte içilebileceğini öğrenebiliyor ve hatta yemek tarifini bile alabiliyorsunuz.
Bu yeni teknoloji hem müşteriye hem de sektöre artı fayda sağlayacak. Ürün sürekliliği, kişisel hizmet ve kolay alışveriş ile müşteri memnuniyeti artarken satışlar da yükselecek.

BUSINESS
 Tekstil kotalarının kalkması umuttu, kâbusa dönüştü
 Editörden
 PerakendeniN Ritmİ
 Tahsin Paşa Yalısı'nın emektarı batık patronlardan yıldı...
 Egzost sesi bile özel geliştirilmiş
 Profesyoneller için cüzdan ve vicdan sorunu
 Gizli, saklı, evinin altı!
 2005 yılında beyana tabi olan ve olmayan gelirler
 Medya planlama ajansları reklamcılığa soyunuyor
 Mecburen tavşancı oldu
 Domatesin kilosu altından pahalıymış!
 'Yüzbinlerce araç trafikten men edilebilir'
 Bu filmin sonunu görmemiştik
 Ülker'de teknoloji birinci lige çıkıyor
 Arden Saat'i İsviçre'de üretip Avrupa'ya satacak
 Mutfakta işadamı var
 Bu bara gelen içmeden 'güzelleşiyor'!





© 2004 Milliyet