Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 30 Ocak 2005 / Pazar  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Gözü başkanlıkta

Kürtler, Irak'ta ya devlet başkanının ya da başbakanın kendilerinden çıkmasını istiyor. Talabani'nin devlet başkanı olma isteğine Barzani de yeşil ışık yaktı

DIŞ HABERLER SERVİSİ


Irak'ta bugün yapılacak parlamento seçiminde Sünnilerin boykotu nedeniyle Şiilerin ardından mecliste ikinci büyük grubu oluşturacaklarına inanan Kürtler, seçim sonrasında yönetimin en tepe iki makamından birisine hararetle talip olduklarını açıkladılar. Kürtler, ya Irak devlet başkanının ya da başbakanın Kürt olmasını istediler ve bu iki makamdan daha alt düzeyde bir makamı kabul etmeyeceklerini bildirdiler. "Guardian", son 14 yıldır birbiriyle kanlı bıçaklı olan 2 Kürt grubun yani Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Bağdat'ta 2 tepe konumdan birine oturma konusunda anlaştığını belirtti. Bu iki görevde halen her ikisi de Arap, Sünni Gazi Yaver ile Şii İyad Allavi bulunuyor. Guardian'a göre gözlemciler, seçim sonrası oluşturulacak yeni yönetimde Kürt lider Talabani'nin devlet başkanlığına getirilmesinin yüksek ihtimal olduğu görüşünde. Barzani'nin de Talabani'nin devlet başkanı olmasına karşı çıkmayacağı ifade edildi.

Türkiye'ye gözdağı

KYB lideri Celal Talabani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kerkük'ün demografik yapısının bozulmamasına yönelik açıklamalarına, "Kerkük, Irak'ın iç meselesidir" yanıtını verdi. NTVMSNBC'nin haberine göre Talabani, "Türkiye'nin, Irak halkının bir iç sorunu olan Kerkük sorununu, Irak halkının iradesine bırakmasını, müdahale etmemesini istiyoruz. Çünkü eğer buna izin verirsek, kargaşa çıkar. Yarın da fanatik Araplar İskenderun ve Antakya'yı baz alarak Türkiye'nin içişlerine karışır ya da fanatik Kürtler Diyarbakır ve Van üzerinde hak iddia etmeye kalkışır. Bu yüzden devletlerin sınırlarına saygı göstermek gerekir" dedi.




DÜNYA
Gözü başkanlıkta
Kürtler 10 yılda Türkiye'ye yapışır
ABD, İran'ı havadan yokladı
Dini liderler daha şanslı
Sünnilerin katılımı yüzde 9







 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2005 Milliyet