Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 15 Şubat 2005 / Salı  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Otomobil      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
AKP'nin 'hediyesi' 27 milyon dolar!


Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk soruşturması yazılarımın ardından çok sayıda ilgili, konuya açıklık getirmek için arıyor... Bunlar içinden en önemsediğim iddia, Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri'nin bundan 1.5 ay kadar önce Bakan Hilmi Güler ile görüştüğü ve elde ettikleri telefon kayıtlarından yola çıkarak EÜAŞ ve Botaş'ı içine alan bir araştırmaya gerek görüldüğünü ifade etmesi.

Kazakistan'da 4 milyon dolar
Operasyonda tutuklanan işadamlarından Fernas'ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu'nun Botaş ihalelerinin araştırıldığını yazmıştım. CHP'den AKP'ye geçen Batman Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu'nun kuzeni olması "siyasi rant" endişesini de beraberinde getiriyor.
Nezir Nasıroğlu eve dönüş yasasına, CHP'nin genel eğiliminin dışına çıkarak evet oyu verdiği için partiden istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak CHP'de o dönemde Güneydoğu milletvekilleri içinde Nasıroğlu gibi "evet" oyu kullananlar vardı ve parti bunlara karşı bir tavır almadı.
Fernas karayollarından hangi işleri ne zaman aldı?
Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece, Fernas'ın kurumlarından aldığı 4 tane duble yol ihalesinin 1995 - 2001 yıllarına ait olduğunu vurguluyor. Bu yıllarda Fernas yüzde 50'ye yakın oranlarda tenzilatla bu işleri aldığı için de, AKP döneminde yüklenici firmalarla açılan ikinci pazarlığa dahil edilmediğini belirtiyor.
Fernas, Kazakistan'da yatırım yapan TPAO'dan, 1997 yılında ihalesiz olarak yüzey tesisleri inşasını almıştı. Fernas Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Nasıroğlu "Kazaklar 13 milyon dolar teklif ettiğimiz işin 9 milyon dolarlık bölümünü Macarlara verdiler, biz 4 milyon dolarlık bölümünü yaptık" diyor.
Kazakistan'da alınan işin kurumu 300 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle açılan davada, TPAO'nun 19 yöneticisinin yargılanması sürüyor.
Nejat Bey, dünkü yazımda sözü geçen TPAO emeklilerinin Fernas'a gelmesini şöyle açıklıyor:
"Özer Altan, Allah'ına inanan, içki içmeyen, namuslu bir adamdır, uzman bir kişidir. Yaşar Giregiz (tutuklandı) 15 senedir bizimle birlikte. Kayhan İşsever 5 - 6 yıldır bizimle" TPAO'dan emekli olduktan sonra Fernas'a geçen yöneticiler arasında Can Bakiler'i de anmıştım. Bakiler Tahran'dan bildiriyor:
"2003 Eylül ayında emekli olduktan sonra, bir yıl Çalık Enerji'de çalıştım, sonra da halen çalışmakta olduğum Schlumberger petrol şirketinin görevlisi olarak Tahran'da görev yapıyorum" diyor.
Yasalara göre "Bir bürokrat, kamu kurumundan ayrıldıktan sonra 3 yıl içinde ilişkili bir şirkette çalışamaz..."

Denetleme raporu
Fernas AKP döneminde hangi işi aldı? Hemen söyleyeyim; 27 milyon dolarlık, Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC) petrol boru hattı yapımının kontrolü...
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu bu ihaleyle ilgili olarak "Ön İnceleme Raporu" hazırladı. Raporda Botaş'ın uygulama prosüdürü ve geleneğinde olmayan bir yönteme dikkat çekiliyor. Çünkü bu iş, BTC mühendislik biriminin takriri olmadan, Botaş Yönetim Kurulu kararıyla veriliyor.
Milletin ağzı torba değil ki büzesin, Botaş camiası BTC ihalesinin Fernas'a, AKP'ye transfer hediyesi olduğu söylüyor.
Ayrıca Botaş operasyonunda, BTC pompa istasyonu ve doğalgaz hattı güzergahındaki 350 bin doların üzerinde işlerin, kuruma iş yapan müteahhitlere ihalesiz olarak verilmesi dikkat çekiyor. Bir diğeri de, Türkiye - Yunanistan ve Şahdeniz boru hattının mühendislik çalışması tamamlanmadan yapım ihaleye çıkarılmış olması.
Yazımın sonunda bir açıklamaya yer vermek istiyorum.
MİT kökenli emekli Yarbay Korkut Eken'in Botaş'ta Teftiş Kurulu'nda müfettiş olarak görev aldığı dönemde, tutuklanan işadamı İbrahim Selçuk'un da güvenlik görevlisi kadrosunda olduğunu yazdım. Eken "Ben bu adamı tanımıyorum. Adımı hırsızlarla birlikte anmayın" diyor.
Botaş'ta güvenlik kadrosunda olmasına rağmen, zaten kimse Selçuk'u resmi bir kıyafetle görmemiş,partili dostlar edinmiş; sonra da şirketler kurup patron olmuş.
Soruşturmalarda telefon fihristi gibi isimler geçince insanlar da yanılabiliyorlar. Hazine'de çalışan Rezan Yeşilyurt, Selçuk'un ortağı Hüseyin Yeşilyurt'un eşi de, akrabası da, tanıdığı da değil.

syilmaz@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Şiiler, Sünniler, Kürtler
IRAK'TA Sünniler seçimleri boykot etti, 14 mi...
Melih AŞIK
Milliyetçi anlayış
Çetin Altan, hafta sonunda Akşam gazetesinde...
Fikret BİLA
Ankara'nın iki beklentisi
Irak seçimleri tahmin edildiği gibi... Yeni I...
Hasan CEMAL
Oyun planı!
Hükümet iki konuda zaman kaybediyor. Biri Avr...
Güneri CIVAOĞLU
Yo Yo...
Kadın ne alafranga tüketen süs bebeği gibi, n...
Can DÜNDAR
Düş görmeye gitmek...
Avustralya'nın ünlü yeşil karıncaları, oba ço...
Abbas GÜÇLÜ
OKS başvuruları sona erdi ama...
Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları iç...
Hurşit GÜNEŞ
Halkın gündemindeki türban
Geçen hafta siyaset gündeminde yine türban va...
Sami KOHEN
Nasıl bir Irak?
Siilerin geniş ölçüde hâkim olacağı, Sünniler...
Mehmet Y. YILMAZ
Müslüman mahallesinde salyangoz mu?
Yıllar önce The Washington Post'ta küçük bir ...
Derya SAZAK
'Ak enerji' operasyonu
CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Enerji Baka...
Meral TAMER
Carrefour'un yeni CEO'su ile iyi anlaştık
Tarih, 25 Ocak: Sabancı Holding Yönetim Kurul...
Güngör URAS
CarrefourSa fiyatları 30 Mart'a kadar dondurmuş
CarrefourSa ürünlerinin fiyatları 30 Mart 200...
Serpil YILMAZ
AKP'nin 'hediyesi' 27 milyon dolar!
Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk soruşturması...
M. Ali BİRAND
HALA 17 ARALIK GÜNÜNÜ YAŞIYORUZ...
Bizler kadar bir işe, böylesine büyük bir hey...

© 2005 Milliyet