Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 02 Mart 2005 / Çarşamba  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Arabam      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Merkez, 'Risk'i BDDK'ye vermedi

Merkez Bankası, firma ve sektörlerin kredi riskinin izlenmesine imkân tanıyan Risk Merkezi'ndeki yetkilerini, BDDK'ye devretmedi

Ahmet Erhan Çelik - Ankara

Hükümetin nihai şeklini verdiği Bankacılık Kanun Tasarısı taslağında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ve yerinde denetim yapan meslek personelinin münferiden ve görevlendirildikleri çerçevede belli bilgileri Risk Merkezi'nden isteyebileceği yönünde düzenleme yapıldı. BDDK'nin hükümete ilettiği taslakta, Merkez Bankası Kanunu'nda değişiklik yapılarak finansal kuruluşların müşterilerinin risk durumlarına ilişkin bilgilerin paylaşılması öngörüldü. Ancak bu istek hükümetten geri döndü.
BDDK yönetiminin tepkili olduğu bildirilen bu değişiklik, taslağın "Kaldırılan ve değiştirilen hükümler" başlıklı 181. maddesinde yapıldı. Risk Merkezi'nin idaresine, bilgilerin biçim ve içeriğine, derlenmesine, paylaşılmasıyla ilgili esas ve usullerin, BDDK'den uygun görüş alınarak Merkez Bankası'nca yapılmasına ilişkin hüküm tasarıdan çıkarıldı.
Merkez Bankası'nın 44. maddesine göre bankalar; özel finans kurumları, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri ve diğer mali kuruluşlar, müşterilerinin risk durumlarını bankaya bildiriyorlar.
BDDK, Merkez'den sağlanacak bilgi ve belgelerle sektörler ve firmaların kredi risklerini daha etkin biçimde izlemeye almayı hedefliyordu.

'Bankayı soymanın yolu sahibi olmaktır'
İZMİR DHA
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartında taksit için bankaların anlaşmalarını istediklerini belirterek, "Bankalar da 'Bu iş çığrından çıktı, akıntıya kapıldık' diyorlar, ama sonra başka açıklama yapıyorlar" dedi. Bilgin, "TMSF'ye geçen bankaların önemli kısmı 1992 - 2000 yılında lisans verilenlerdi. Ben 'Bankayı soymanın en kolay yolu sahibi olmaktır' derim" dedi.




EKONOMİ
İTO'da içkisiz içkili rekabeti
'Şeffaf ortamda gelecek paranın sınırı olmaz'
Merkez, 'Risk'i BDDK'ye vermedi
'Müfettişle korkutuyorlar'
Tüpraş'ın yüzde 14.76'sı yabancılara satılıyor...
Şubatta yüksek ihracat
Bakan Çiçek: Uzanlar sürekli yer değiştiriyor
Telefonica'dan Telekom'a 6 milyar euroluk teklif
'Partiler ricacı oldu'
Dedeman, 'Tayyare'ye talip oldu
'IMF ile stand - by gecikiyor' iddiası
Çağlayan: Şu an için aday değilim
DYP'den, seçim seferberliği ilanı






Meral TAMER
İlaç devleri, silah lobisinden bile cömert!
Uluslararası ilaç devlerinin rekabete tümüyle...
Güngör URAS
Odalarla üyelerden çok adaylar ilgileniyor
Ticaret ve sanayi odalarında, borsalarda seçi...


 2003 yılında ekonomide neler oldu

© 2005 Milliyet