Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 11 Mart 2005 / Cuma  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Arabam      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Çeçenlere şeriatçı lider

CENK BAŞLAMIŞ Moskova


Çeçen ayrılıkçılar, Rus birlikleri tarafından öldürülen Aslan Mashadov'un yerine yeni lider olarak İslam Hukuku (Şeriat) Uzmanı Şeyh Abdül Halim Sadulayev'i (35) seçti.
Internette Çeçen tarafının görüşlerini yansıtan Kavkaz sitesi, 2002 yılında Mashadov'un, ölümü halinde yerini şeriat mahkemeleri başkanının almasının kararlaştırdığını duyurdu. Mashadov iktidarında söz konusu mahkemelerin başkanlığının yanı sıra müftülük görevinde de bulunan Sadulayev'in Çeçenistan'daki Vahabi hareketinin önde gelen isimlerinden olduğu iddia ediliyor. Moskova yanlısı Çeçen yönetimi Müftüsü Ahmet Hacı Şamayev, "Çeçenistan'ın 1 numaralı radikalini kendilerine lider seçtiler "dedi.
Bazı kaynaklar, hakkında fazla bilgi bulunmayan Sadulayev'in Suudi vatandaşı bir Çeçen olduğunu bildirdi. Rus basını, yeni liderin kısa süre öncesine kadar intihar eylemcilerini hazırlamakla görevli olduğunu öne sürdü.

Atatürk benzetmesi
ABD'nin ünlü gazetesi The Wall Street Journal, Mashadov'un ne 'terörist' ne de 'haydut' olduğunu savundu. "Bir Vatanseverin Ölümü" başlığıyla kaleme alınan yazıda, "Askerlikten siyasete giren Mashadov, henüz ülkede umutlar sönmemişken, yaptıklarıyla kendi ulusunu yeniden ayağa kaldıran bir Çeçen Atatürk'ü olabilirdi" ifadesi kullanıldı.




DÜNYA
Lübnan komedisi
Musul'da intihar saldırısı: 50 ölü
Çeçenlere şeriatçı lider
'ABD-Türkiye gerginliğinin nedeni Kürtler'
KKTC'de partilerin adayları belli oldu
Clinton'un göğüs boşluğu temizlendi
Filistin'de El Fetih hareketi karıştı
AB, Hırvatistan'a kırmızı ışık yaktı







 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2005 Milliyet