Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 26 Mart 2005 / Cumartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Arabam      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Reyhanlı'nın derdi pamuk - soğan fiyatı, göç ve işsizlik


Reyhanlı'dayım. Reyhanlı'nın Cilvegözü sınır kapısından Suriye'ye günde 150'si TIR, 500 araç ve bin yolcu geçiş yapıyor. Suriye'nin gümrük kapısı pırıl pırıl. Bizimkisi "dökülüyor"... Reyhanlılar bir an önce kapının yenilenmesini ve de kapı yakınında sınır ticaret merkezinin kurulmasını bekliyor.
Reyhanlı Kaymakamı Mülkiyeli (1991) Ünal Çakıcı ve Belediye Başkanı (AKP) Hüseyin Şanverdi ile Yenişehir Gölü üzerindeki gazinoda çay içiyoruz. Oturduğumuz yerin on metre ötesinde Suriye hududunun dikenli telleri geçiyor.
Fatih Aslan bizi aracıyla Reyhanlı'ya getirirken Amik Ovası'ndan geçirdi. Yol boyu yeşeren buğday tarlalarını, dikim için hazırlanan pamuk tarlalarını, soğuktan korunması için üzerleri naylonla örtülen sebze bahçelerini gördük.
Reyhanlı'nın şehir nüfusu 65 bin, 31 köyünde ise 20 bin kişi yaşıyor. Reyhanlı, köylerinden göç alıyor. Köylü para kazanamadığından Reyhanlı'ya göç ediyor. Şehirde işsizlik en önemli sorun. Şehirde iş bulmaktan umudunu kesenler Cilvegözü sınır kapısından Arap ülkelerine iş aramaya gidiyor.

Aşiretler büyük aile
Geçen yıl kilosu 800 bin TL'ye satılan kütlü pamuğun fiyatı bu yıl 550 bin TL'ye düşünce köylünün beli kırılmış. Reyhanlı'nın önemli bir ürünü de soğan. Köylü 100 bin - 150 bin TL fiyat beklerken soğanını 40 bin - 50 bin liraya satabilmiş.
Şanverdi aşireti üyeleri Oğulpınar köyü ile çevredeki 4-5 köyde yaşıyor.
Her aşiretin Suriye sınırı ötesinde de üyeleri var. Ama zaman geçtikçe bağlar gevşemiş. Birbirlerinin dilini anlayamaz hale gelmişler. Gençler Arapça bilmediğinden aşiret bağları iyice gevşemiş. Bir başka sorun, gençlerin okumak istemeleri ve de okuyan gençlerin Reyhanlı'dan büyük kentlere göç etmeleri...
Reyhanlı'nın içinde ufacık bir krater gölü var. 1985'lere kadar bu gölün kıyısındaki plajdan Reyhanlılar suya girermiş. Ama şimdilerde suyu kirlenmiş. Göl kıyısındaki gazinoda, şef Ali Rıza, bize "tuzda tavuk" yedirdi. Ateşte kavrulan taze buğday tanelerinden yapılmış "firik pilavı" ikram etti. Reyhanlı usulü sütlü "taşkadayıf" tattık.
Reyhanlı'nın kükürtlü, şifalı suyunu değerlendirmek için Özel İdare bir kaplıca oteli yaptırmış. Hotel Hamamat banyolu odaları, açık ve kapalı kükürtlü havuzlarıyla pırıl pırıl bir tesis. Hotel Hamamat'ta kahve içtik.
"Özet olarak Reyhanlı'da ne gördün?" diye soracaksınız. Ben de, "İşsizliğin bir numaralı sorun olduğunu, tarımdaki çöküşün göçü ve işsizliği artırdığını gördüm. Reyhanlı gibi sınır şehirlerinde sanayin gelişmesini bekleyemeyiz. Bu yörelerde tarımla uğraşanların sorunlarına eğilmeye ve de sınır ticaretini düzenleyerek teşvik etmeye mecburuz" diyeceğim.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Kırgızistan ve Ukrayna neden farklı?
HALK hareketi Ukrayna'da yakıp yıkmadı, yağma...
Çetin ALTAN
Hayatta, kaç kez izlenebilir güneş batışı?
ALEVLERİ gün günden daha çok dışarıya vurmaya...
Melih AŞIK
İncirlik pazarlığı
ABD, İncirlik Üssü'nü Irak ve Afganistan için...
Fikret BİLA
Demirel: Ben uyarmıştım
Orta Asya Türk cumhuriyetleriyle en fazla ilg...
Hasan CEMAL
Düşmanla vatansever!
Anımsıyorum, ne büyük kıyamet kopmuştu kamuoy...
Güneri CIVAOĞLU
İp / saniye / yıllar
Eski ABD Başkanı Eisenhower (İke), lideri, "i...
Can DÜNDAR
Nisan kaygısı
Bahar keyfinizi kaçırmak istemem; ama nisanda...
Abbas GÜÇLÜ
Çanakkale şehitleri
Canakkale Zaferi'nin önemi gün geçtikçe daha ...
Sami KOHEN
Ekspres devrim...
KIRGIZİSTAN'daki devrime henüz -"kadife", "gü...
Mehmet Y. YILMAZ
Dina'nın patlıcanlı gül böreği
Fotoğraf 1936 yılında Moda İskelesi'nde çekil...
Meliha OKUR
Bir zamanlar maziye bak!
Bu öykü tirajikomik. Kapitalist dünyayla bütü...
Hasan PULUR
Vicdani, Efruz ve "Çırak"...
"KÜLTÜR Adamı" diye bir deyim vardır; iki şar...
Derya SAZAK
Çöküş
Kavgam'dan sonra Hitler'in son günlerini 'ins...
Meral TAMER
Turkcell'in Wall Street'e girdiği gün...
Yer: New York Borsası
Tamer HEPER
Yanlışlar doğrular
Görsel olsun, yazılı olsun basının toplumdaki...
Yaman TÖRÜNER
Kapitalizm ve merkez bankacılığı (II)
Yabancıların gelişmekte olan ülkelerden aldık...
Güngör URAS
Reyhanlı'nın derdi pamuk - soğan fiyatı, göç ve işsizlik
Reyhanlı'dayım. Reyhanlı'nın Cilvegözü sınır ...
M. Ali BİRAND
SERENGETİ DİYE BİR CENNET
Ngongoro'dan özel arabalara bindik, kraterin ...

© 2005 Milliyet