Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 28 Mart 2005 / Pazartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Arabam      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Beyaz Saray'ı "fetheden" elbise

Mevhibe Loğoğlu'nun Beyaz Saray'da giydiği ve çok beğenilen kıyafeti, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün Fatih Koleksiyonu'ndan

YILDIZ YAZICIOĞLU

Washington büyükelçimiz Faruk ve eşi Mevhibe Loğoğlu çifti davet için Beyaz Saray'a girerken, kapıdaki muhafızlardan biri yanlarına gelir ve sefire hanıma "Siz Türksünüz değil mi?" diye sorar. "Nereden bildiniz?" deyince, muhafız "Kız kardeşim Osmanlılar üzerine tez yazdı. Üzerindekini onun kitaplarındaki kıyafetlere benzettim" cevabını verir.
Sefire hanım, George W. Bush'un ikinci başkanlık dönemi için verilen resepsiyona giymek için tam da bu nedenle "Gedikli Kadın"ı seçmişti. Onun tercihi ise Fatih Sultan Mehmet döneminin stilini yansıtmak oldu.
Kapıda başlayan iltifatlar, First Lady Laura Bush'un övgüleriyle sürdü. Washington Post gazetesi de kıyafetin "Mevhibe Loğoğlu'nun fark edilmesini" sağladığını yazdı.



"Günlük kıyafet değildi"
"Gedikli Kadın"ın, görkemli bir Beyaz Saray gecesine uzanan hikayesi, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nde başlıyor. Enstitü, 2003'te, İstanbul'un fethinin 550'nci yılı nedeniyle bir "Fatih Koleksiyonu" hazırladı. Ankara'da bir defilede sergilenen kıyafeti Loğoğlu seçti ve giymeye karar verdi. Kıyafet onun ölçülerine göre yeniden dikildi ve kendisine gönderildi.
Osmanlı haremindeki kadın rütbelerine göre isimlendirilen "Gedikli Kadın"ın tasarımcısı Öznur Erdoğdu "Bunu günlük kıyafetler olarak değil, Fatih'in çevresinin ihtişamını yansıtacak biçimde düşündüm. Bu nedenle bazı kesimlere abartılı gelebilir" diyor.
Enstitü müdürü Emine Kıraç koleksiyon için Fatih'in ve o dönem Osmanlı kadınlarının giydiği kıyafetleri tarih kitaplarından, resimlerden ve müzelerdeki ender örneklerden dikkatle araştırdıklarını söylüyor: "En büyük sıkıntıyı boncuk, sim ve sırmaları ararken çektik. Enstitü hakiki Türk işi ipek kumaşlara sahip; bunun yanı sıra kıyafetlerdeki kumaşlar Bursa, Hatay ve Ödemiş'te özel olarak dokundu."
Loğoğlu'nun "Gedikli Kadını"nı yoktan var eden dikiş ve nakış atölyelerini tek tek anlatan Kıraç, kabartma tekniğiyle simleme yapılmasına dayanan "dival işleme" ile kıyafetin kaftan bölümüne Osmanlı'nın vazgeçilmez motifleri olan laleleri nakışladıklarını söylüyor. Kaftanın etek uçlarında iki tarafına, "Fatih'in Yıldızı" olarak adlandırdıkları deseni işlediklerini, kemeri ise gümüş ve yarı değerli taşlarla tasarladıklarını da ekliyor.
Kadife ağırlıklı kıyafette Fatih Sultan Mehmet'in kaftanlarında özellikle tercih ettiği gibi kol ve yaka bölümlerinde kürk kullandıklarını dile getiriyor Emine Kıraç: "Kıyafeti 2003 için hazırlamıştık. 2005'te kürkün öne çıkması tesadüf oldu."



"Aldığımız ücreti açıklayamam ama kıyafetin maliyeti 5 bin dolar"
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, devlete bağlı bir kurum olarak özel siparişleri döner sermaye sistemi aracılığıyla kabul ettiklerini belirten Kıraç, Loğoğlu'ndan kıyafet ve çizim için ücret aldıklarını söylüyor ama ne kadar olduğunu açıklamıyor. Peki Fatih Koleksiyonu'ndaki bir kıyafet ortalama kaça mal oluyor? "Takısı, ayakkabısı ve en önemlisi kumaşından ipliğine kadar geleneksel malzemeleri kullandığımız için ortalama 5 bin dolarlık bir maliyet oluşuyor" diye yanıtlıyor Kıraç ve devam ediyor: "Maalesef eskiden İstanbul'da imal edilen boncuklar, simler ve sırmalar ise yurtdışından getirildiği için maliyet artıyor. Pek çok imalatçımız artık geleneksel malzemeleri üretmiyor."

PAZAR
"Ördek şeklinde çizmek diye bir hakaret mi var?"
"Rahmi Koç'u arabada ve teknede takip ettim"
"Amacım İslam'da reform"
Beyaz Saray'ı "fetheden" elbise
Çapkın hafiyenin Türkiye serüveni
Bilgisayarı kapan dışarı çıkıyor
Diyet açısından önemli noktalar
Jenital bölgelerin estetiği
1 liranın 81 yıllık macerası
Bir başka dünyaya yolculuk
Türk mutfağı Fransa'da
Kemençe eşliğinde yemek
Mangalda sucuk- ekmek
Ocakbaşına devam
Bir Nisan şakası
Mel's Süreyya'nın adını yaşatıyor
Tembele ödül, çalışkana ceza
500 üniversite ve bizimkiler
"Yürüyene bir tek acının yolu açık"...





Ahmet Turhan Altıner
Ali Rıza Kardüz
Mine Kırıkkanat
İlber Ortaylı
Ülkü Tamer

© 2005 Milliyet