
|
|
|
 |
|
|
Editörden
Bir ülke, bir ürün, bir adam
MURAT SABUNCU
Ülke Çin, ürün petrol, adam Alan Greenspan. Dünya ekonomisi için bu üç 'olay' bugünün ve geleceğin en anlaşılmaya muhtaç konusu. Onları anlamak geleceğe dair en önemli ipucu manasına geliyor ve iyi ipucunu elde eden bunu kazanca çeviriyor. Saygın ekonomi gazetelerinde olduğu gibi bizim servisimizde de sadece bu üç konuyu izleyen bir arkadaşımız var. Adaşım Murat Öğütçen'e arkadaşları serviste 'Ceyar' diye takılıyorlar. Petroldaki iniş çıkışları, sebepleri sonuçları dakika dakika izliyor. Ekonominin olay adamı Alan Greenspan'ın konuşacağı geceler saatlerce gazetede kalıp hiçbir zaman net konuşmayan bu adamın kelimelerinin arasından geleceğe dair sonuçlar çıkarmaya çalışıyor. Çin'in tekstildeki hareketliliğini, sabit kur ısrarını her toplantımızda analiz ediyor. Küresel ekonomide artık sadece kendi ülkemizin değil tüm dünyanın parametrelerini izlemek zorunda olduğumuzun farkındayız.
IMF'in baş ekonomisti Raghuram Rajan'ın dediği gibi 'petrol fiyatlarında beklenen yüksekliğin yarattığı belirsizliklerle dolu zor bir döneme' giriyoruz. Artık varil başına 100 dolarlar konuşuluyor. IMF gibi bir kuruluş bile dünyayı 'küreselleşmenin olumsuz sonuçlarına karşı' uyarmak zorunda kalıyor.
ABD faizleri yükselttikçe aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasalarından para çıkışı başlıyor. FED'in faizleri şu anda 2.75'lerde. Bu oranın yıl sonunda 4.25'leri bulabileceği hesaplanıyor. Sıcak para olarak tarif edilen paranın ülkeye girişi zorlaşıyor. Bunun yerine doğrudan yabancı sermayenin gelmesi gerekiyor. Hükümetin 3 yılda doğrudan yabancı sermaye girişi beklentisi 15 milyar dolar. Türk bankalarına yabancı ilgisi ve Turkcell'in satış hazırlığı dikkate alındığında bu rakam ulaşılabilir gözüküyor. Tabi önümüzdeki günlerde gerek Türkiye'nin kendi içindeki gerekse komşularındaki siyasi gelişmelerin de ekonomi üzerinde etkisi kadar yoğun olmasa da etkili olacağını unutmamak gerekir.
Bu süreçte Türkiye en geç bu ayın sonunda IMF ile 3 yıllık yeni bir anlaşmaya imza atıyor. Zor günlerde kendine bir çalışma takvimi hazırlıyor. Türbülansa karşı kemerleri bağlıyor.
msabuncu@milliyet.com.tr
|
|
|

|
|