Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 25 Nisan 2005 / Pazartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Arabam      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
BNP Paribas'nın Türkiye yolculuğu


Son banka evliliklerinde ilginç bir durum var. Fortis'in CEO'su, BNP Paribas'nın Chairman danışmanı Türkiye'ye hayran. Fortis'in CEO'su Jean Paul Vatron, İstanbul'da ev almaya hazırlanıyor. BNP Paribas'nın CEO'sunun danışmanı Jacques de Larosiere ise daha da ilginç. 1978-1987 yılları arasında IMF Başkanlığı yapmış, Fransa'da önemli görevler üstlenmiş biri. Türkiye'yi biliyor. Hatta Türkçe bile konuşuyor. Geçmiş dönemde Türkiye'yi izlemiş, tanıyor.
Geçen yıl yapılan Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısı için Türkiye'ye geldi. Aradan geçen kısa süre içinde BNP Paribas Türkiye'nin özel bankalarından biri olan TEB Mali Yatırımlar'ın yüzde 50, TEB'in yüzde 42 hissesini satın aldı.
Ve 28-29 Nisan tarihlerinde İstanbul'da yapılacak Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısında da bu yıl yerini alıyor. Önemli bir isim, şimdi ise Türkiye'de TEB'in başında.
Görünen o ki BNP Paribas Türkiye incelemelerinde yeni bir bankaya talip olabilir.
Diyeceksiniz ki 'Bu ne iddia?'
İddia değil, BNP Paribas ile evlenen TEB'in 2 Şubat'ta Çırağan'da yaptıkları toplantıda TEB'in eski patronu, şimdi BNP Paribas'nın ortağı Hasan Çolakoğlu'na sorulan soru:
'Nasıl büyüyeceksiniz?'
Verilen yanıt önemli. 'Kendimize odaklanarak büyüyeceğiz. Ancak önümüze çıkan fırsatları da değerlendirmeyi düşünüyoruz.' İşte BNP Paribas - TEB için önemli bir kavşak.

Halkbank'a teklifler
Biliyorsunuz, TEB'in yüzde 20'si halka açık. Hisseler İMKB'de işlem görüyor. Küçük ortaklar bir dünya devi BNP Paribas'ya kırgın. Koskoca dünya devi çağrı muafiyetinden yararlandı!!!
Oysa bu banka Fransa'da bürokrasi ve hükümetlere çok yakın, AB'nin en önemli bankalarından biri. Özelliği, reel sektöre çok fazla kredi vermesi, ticari bankacılıkta güçlü olması.
Tamam da TEB çok özel bir banka. 90 şubesi ile iyi bir marka imajına sahip. Ancak şube sayısı bu rekabette yeterli değil. TEB, BNP Paribas ile daha da iddialı hale geldi.
Üstelik BNP Paribas'nın yeni girdiği Türkiye pazarında çok güçlü rakipleri var. Rakipler, AB'nin en dişli bankaları. Alın, HSBC, Fortis, UniCredito, fazla söze gerek yok. Ticari bankacılık, bireysel bankacılık yapılacak.
Bu rekabette durum ne olacak?
HSBC rahat. Fortis, Dışbank ile evlendi. Yönünü KOBİ'lere çevirdi. Üstelik küçük ortaklarından tam not aldı. Yatırımcıya saygı fikriyle öne geçti. Uni Credito - Koçbank, sakin gidiyor. Yapı Kredi'yi satın alırlarsa birkaç adım öne geçecekler.Ya BNP Paribas - TEB? Onlar da boş durmuyor.
Bu noktada biz rotayı Halkbank'a çeviriyoruz. Çünkü Halkbank birlikte çalıştığı yatırım bankası ile değerleme çalışması yapıyor. Yakında Halkbank'a talip olanların tekliflerini almaya başlayacak.
İşte kulislerden yansıyan ince ayarlı konu bu; BNP Paribas - TEB ile birlikte 600 şubeli Halkbank'la ilgili incelemelerini sürdürüyor. Hazırlıklar tamam, teklif vermek için bekliyorlar.

Önemsiz mi?
Biliyorsunuz, Halk ve Ziraat Bankası 'Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu' şemsiyesinden kısa süre önce kurtuldu. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'nun son başkanı Zeki Sayın, görevinden ayrılmadan iki ay önce 'Halkbank'a biri yerli, ikisi yabancı üç teklif var' demişti.
Biraz sabredeceğiz ve Halkbank'ta pandoranın kutusunun açılmasıyla durumu göreceğiz.
Sabır şart.

melihao@cnnturk.com.tr








Taha AKYOL
Ondokuz Mayıs'tan cevap
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde ve Diya...
Çetin ALTAN
Rüzgâr
Rüzgârlarla gelip aylar yıldızlar...
Fikret BİLA
İrtemçelik: Ermeniler soykırım olmadığını biliyor
Alman Federal Meclisi, Ermeni tasarısını, Baş...
Yasemin CONGAR
"Ermeni soykırımı" ve ABD
Bir 24 nisan daha geçti; ABD Başkanı, bu yıl ...
Can DÜNDAR
Türkeş, Atatürk'ün imzasını hatırlattı
Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik il...
Semih İDİZ
'Suçsuz olan ilk taşı atsın!'
Polonyalılar tarihe "dostumuz" olarak geçmişl...
Meliha OKUR
BNP Paribas'nın Türkiye yolculuğu
Son banka evliliklerinde ilginç bir durum var...
Faik ÖZTRAK
29 Mayıs'a doğru Türk ekonomisi
Fransa'da AB Anayasası'nın halkoyuna sunulaca...
Hasan PULUR
Yeni Ceza Yasası'nın dili...
"DÜNYANIN en diri, en üretken, en akışkan dil...
Ece TEMELKURAN
Bu süt fabrikası ilk somut hedef!
Kars'ta okumaya çalışan, pırıl pırıl, çalışka...
Yaman TÖRÜNER
Mortgage nasıl fonlanıyor?
Mortgage (Gayrimenkul Kredisi) fonları nerede...
Osman ULAGAY
Türkiye'nin geleceği için okulsuz kız kalmasın
Gazetemiz Milliyet'in yurt çapında farklı bir...
Güngör URAS
'Futbol' 'sınırlanamaz güç' haline geldi
Milliyet'in günlük spor gazetesi "Taktik"te, ...

© 2005 Milliyet