|
 |
|
|
Yiyecekler ve aşk sözcükleri
Sevgilim geçen gece kulağıma şöyle fısıldadı: "Kuşkonmazlı risotto yemeye ne dersin?" O anda kuşkonmazın bir afrodizyak olduğunu hatırladım ve bana hınzır bir mesaj vermek istediğini düşündüm
Aşk ve yemek sözlüklerinin sürekli kesişen özellikler taşıdığını görmek çok eğlenceli! Aşkın başlangıcında hepimiz şair oluruz: Kadife cilt şeftaliye benzer; sapsarı, yumuşak saçlar başak tarlalarını, gözler bademi, öpülecek (ya da yenilecek) dudaklar kirazı, yanaklar kırmızı, taze ve olgun elmaları andırır. En davetkar dudaklar etlidir ve çilek kokarlar (modacılar bize her ne kadar cılız kadın ve erkekleri sunsalar da, arzu edilen ve bizi kışkırtanlar daima "iştah açıcı" şekillere sahip olanlardır). İstenen ve hislerimizi harekete geçiren insanlar hep "iştah kabartan" kıvrımlara sahiptir!
Aşk-yemek dilinin ayrıntıları biraz komik (itiraf edelim ki, aşk hepimizi biraz aptallaştırıyor). Fransızlar aşklarını "mon chou" (benim lahanam) diye çağırıyorlar. Amerikalılar hayran oldukları kızlar için kurabiye anlamında "cookie", İngilizler ise seksi kadınları için "crumpet" (kızarmış ve yağlı ekmek) kelimelerini kullanıyorlar. Müslüman ülkeler dışında, genellikle tutkunun doruk noktasında, bize bu duyguyu yaşatan kişiye en şehvetli ses tonuyla "Ooooo domuzcuğum benim" diye fısıldanır.
Yatak odalarımızın mahremiyetinde kim bilir kaç tane gastronomiye bağlı deyim kullanılıyordur! Mesela İtalya'da bu romantik dakikalarda heyecanımızı ve şefkati dile getirmek için, uluslararası terminolojide de kullanılan, "Yeeeriiiiim seniii" dışında manavlardan feyz alınması beni çok eğlendiriyor. Evet, "soğancık", "kiraz", "bezelyecik", "patatesçik" İtalyan aşıklar tarafından en çok tercih edilen aşk kelimeleri arasında yer alıyor. Yani bu konuda konuşmayı pek seven, benim yaratıcılıkla ünlenmiş ülkemin insanlarının pek çoğu meyve ve sebze grubuna giren kısaltmaları kullanıyor! Türkiye'de bu eğilim daha çok pastane ve kasapla bağlantılı sözcükler ile renkleniyor. Derin bir iç çekiş ile aşık olunan kişiye bakılarak iştahla, klasik "tatlım", "şekerim", "bademim" yanında şehvetle "ciğerim", "gözüm", "yüreğim" diye bağrılıyor. "Gözünün yağını yiyeyim" gibi deyimler ise tabii ki mukayese bile kabul etmez.
Oğlumu küçükken öpücüklere boğarak "şekerpareeeeem" diyerek sevmeye bayılıyordum. Muhtemelen ona ne kadar iştahla baktığımın farkında bile değildim. Acaba çok mu fazla? Bir seferinde endişeyle bana bakarak (hep biraz temkinli olmuştur), "Annecim, aç mısın? Neden güzel bir tabak domatesli spagetti pişirip yemiyoruz?" dediğini hatırlıyorum.
Öpücükler, yemek ve şehvet içinde aşk hayalimizi taçlandırmak için "balayı" diyoruz! Maalesef ilişkilerde en leziz partner bile, bir süre sonra "ısıtılmış çorba" havasına bürünüyor. (Bu, ısıtılmış yemeği sevmeyen İtalyanların söylediği bir deyimin tercümesi. Anlamı şöyle: Her gün aynı yemeği yemekten sıkıldım. Yeteeer! Ne sıkıcı!)
Birlikte olduğum adam benden çok uzaklarda oturuyor. Bu yüzden ilişkimiz "ısıtılmış çorba" ama yeni ve sürpriz dolu "yemeklerle" devam ediyor. Geçen gece kulağıma şöyle fısıldadı: "Kuşkonmazlı risotto yemeye ne dersin?" O anda kuşkonmazın Yunan mitolojisinde, tanrıların fazla kullanımının zararlı olduğunu ilan ettikleri iştah kabartan ve erotik fantezileri ortaya çıkaran en afrodizyak gıdalardan biri olduğunu hatırladım. Ve bana hınzır bir mesaj vermek istediğini düşündüm. O ise, siyah önlüğünü giymiş, büyük şef havasında eline taze bir demet kuşkonmaz ve bir bıçak alarak tatlı bir gülümsemeyle şöyle dedi: "Canım çileğim, eğer risottomdan yemek istiyorsan, temizle bunları."
Taze kuşkonmazlı risotto
Malzemesi:
Pirinç
Kuşkonmaz
Soğan
İki kaşık zeytinyağı veya tereyağı
Biraz et suyu
Bir bardak kırmızı şarap
Tuz ve bir tutam karabiber.
Yapılışı:
Kuşkonmazları iyice yıkayıp temizleyin ve birkaç dakika tuzlu suda kaynatın. Süzdükten sonra yumuşak tarafını parçalar halinde kesin. Soğanı yağda kavurun. Pirinci ekleyin, birkaç dakika karıştırdıktan sonra şarabı da ekleyin ve buharlaşmasını bekleyin. Pirinç kıvama gelinceye kadar yavaşça et suyu ile karıştırın. Tereyağı ve kuşkonmazları koyun. Son bir kez karıştırın ve karabiber serpin. Afiyet olsun!
donatellapiatti@hotmail.com
|
|
|

|