|
 |
|
|
Fırsat varken...
EMEKLİLİK REHBERİ / Necati Çetiner
Çok sık gelen soruların bir bölümüne bu köşede yanıt vermek istiyorum.
Kimler Bağ - Kurlu'dur?
"Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan esnaf sanatkarlar, tüccar, sanayici, limited şirket ortakları, anonim şirket kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyeleri ile gerçek veya götürü usülde vergi mükellefi olanlar 1479 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde zorunlu olarak Bağ - Kur kapsamındadır."
Ancak bugüne kadar bu kapsamda olup da müracaatta bulunmayan çok kişi ile zaman zaman karşı karşıya geliyoruz.
Nasıl karşılaşıyoruz?
Ciddi anlamda bir rahatsızlık, kaza gibi olumsuzluklar karşısında... Ne var ki, üzücü olan bir başka şey daha var:
5 yıldır vergi mükellefi olan ancak Bağ - Kurlu olmak için müracaat etmeyenler sağlık karnelerini almak istiyor. Kayıtlarını 5 yıl öncesine götürüp tescilini yaptığımız zaman karşımıza çıkan tutar 11 - 12 milyar lira civarında.
Hastamızın tedavi olması için hastaneden istenen para ise yine 10 milyarın üzerinde.
Bu durumda mağdur üyemiz ne yapıyor? Ya faizle bankadan kredi çekmek için koşturuyor ya da evini, arabasını satarak borcunu ödeyip sağlık karnesini çıkarttıktan sonra hastaneden ücretsiz tedavi olabiliyor.
* * *
Halbuki ihmalkarlıklar olmasa primler düzenli ve aylık ödense bu sıkıntıların çoğu yaşanmaz.
Ancak, şimdi yeni bir fırsat, yeni bir güneş doğuyor. Öylesine dillendi ki, gündemde yeni bir Bağ - Kur ve SSK prim cezalarının affı...
Bence bugüne kadar kapsamda oldukları halde Bağ - Kurlu olmayanlar mutlaka şimdiden müracaat edip kayıt ve tescillerini yaptırarak dosyalarını açtırsın.
Yoksa çıkacak aftan yararlanmaları mümkün olmayacak.
Bu durumda İzmir'de yaklaşık 25 bin mükellefimizin olduğunu tahmin ediyoruz. Aydın, Denizli, Manisa, Muğla, Balıkesir, Afyon, Uşak ve Kütahya'yı sayarsak 100 bini geçecek.
İşte doğacak bu güneşten ve aftan yararlanmak için fırsat size.
Aksi halde ne olur? Aftan sonra başlatılacak otomasyon işlemleri ile artık bundan böyle kaçak kayıt ve tescilli kalmayıp, tespitler yapıldığında diyeceğimiz yine şu olacak:
"- Ah, vah aftan önce neden kayıt yaptırmadım? Keşke yaptırsaydım da yararlansaydım."
Bu anlamdaki çağrım, kayıtsız üyelerime bir an önce tescil ve kayıtlarını yaptırmaları yönündedir.
Borçlu üyelerimiz ise TBMM'den çıkacak kararları takip ederek verilecek haklardan yararlanmalı.
Bu duygu ve düşüncelerle esnafımıza bol kazanç, çiftçilerimize bol mahsul diliyorum.
Süreyi geçirmişsiniz borçlanmanız imkansız
NURSEL ERTÜRK: Doğum tarihim 11 Aralık 1961. SSK'lı ilk işe başlangıcım 1 Şubat 1991. 1981'den 1989'a kadar Almanya'da evhanımı olarak kaldım. 1 Şubat 1991 itibariyle isteğe bağlı sigortaya aralıksız primlerimi ödüyorum. Almanya'da geçen süreyi borçlanabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: : 3201 sayılı kanuna göre Almanya'dan dönüş tarihiniz 2 yılı geçmiş. Bu nedenle yurtdışında geçen sürelerinizi borçlanmanız mümkün değil. Ancak isteğe bağlı ödemenizi devam ettirerek 5450 gün prim ödemeniz ve 20 yılınızı doldurmanız halinde 2011'de emekli olabilirsiniz.
İster 15, ister 20 yılda başvurun
ZEYNEP SAÇLI: Doğum tarihim 25 Ocak 1957. Bağ - Kurluyum (2 Ocak 1991). Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: 15 tam yılınızı ve 53 yaşınızı doldurmanız halinde yaşlılık aylığı için müracaat edebilirsiniz. İkinci seçeneğiniz ise, 20 yılınızı dolduracağınız 2 Ocak 2011'de hizmet süresinden aylık talebinde bulunabilirsiniz.
5 Eylül 2008'de müracaat edin
HÜSEYİN GÜLER: 21 Temmuz 1960 doğumluyum. İlk SSK'lı işe girişim 27 Şubat 1979. 4570 gün primim var. 20 aylık askerliği borçlandım ve ödedim. 15 Ocak 1998'den bu yana Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Doğum tarihinize göre yaştan probleminiz yok. SSK ve borçlanmış askerlik süresi toplamınız 14 yıl, 4 ay, 10 gün. Memur olduğunuz 15 Ocak 1998'den bu süre kadar geriye gittiğimizde başlangıç tarihiniz 5 Eylül 1983 olur. Bu tarihe 25 tam yıl ilave ettiğinizde 5 Eylül 2008'de emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
20 yılınız Eylül 2010'da doluyor
MÜZEYYEN HOCAOĞLU: Doğum tarihim 25 Aralık 1966. SSK başlangıcım 1 Eylül 1990. Prim gün sayım 4490. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: İlk SSK başlangıç tarihinize göre 20 yılınızı 1 Eylül 2010'da dolduruyorsunuz. Bu tarih itibariyle 5450 günü de tamamlarsanız, 47 yaşınızı tamamlayacağınız 25 Aralık 2013'te emekliliğe müracaat edebilirsiniz.
Gününüz tamamsa Nisan 2007'de
İLHAN YILMAZ: 1 Nisan 1962 doğumluyum. SSK'ya giriş tarihim: 1 Eylül 1979. Halen devam ediyor. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: SSK'ya ilk başlangıç tarihinize göre 25 yılınızı doldurmuşsunuz. 5000 gün prim ödemeniz de varsa 45 yaşınızı bitireceğiniz 1 Nisan 2007'de emekliliğe müracaat edebilirsiniz.
4 aylık askerliği SSK'ya borçlanın
A.ERGÜN GÜNER: Doğum tarihim 24 Eylül 1957. İlk SSK başlangıcım Temmuz 1975. Nisan 1991'e kadar çalıştım. Haziran 1991'de işyerimi kurdum, Bağ - Kurlu oldum. Halen devam etmekteyim. 4 ay kısa dönem askerlik yaptım. Aralık 2004'te Bağ - Kur'a müracaat ederek sigortalı çalıştığım günlerin toplatılmasını talep ettim. Ne zaman emekliliğe hak kazanabilirim?
CEVAP: Doğum tarihiniz itibariyle SSK ve Bağ - Kur hizmetlerinizde toplam 9000 günü doldurduğunuzda emekliliğinizi talep edebilirsiniz. 4 aylık kısa dönem askerlik sürenizi Bağ - Kur'a borçlanmanızın size yararı olacaktır.
SSK hizmetlerinizi gecikmeden birleştirin
CİHANGİR ALTAY: 10 Kasım 1953 doğumluyum. 1 Kasım 1980 - 1991 arasında SSK'lı çalıştım. 25 Mayıs 1991'den bu yana Bağ - Kurluyum. Kısa dönem askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabileceğim konusunda yardımlarınızı istiyorum.
CEVAP: Bağ - Kur'da erkek sigortalılar için emeklilik şartı 25 tam yıl, 9000 iş günü. Bu anlamda SSK'da geçen hizmetlerinizi esas aldığımızda (7 yıl, 5 ay, 22 gün) 25 tam yılınız 3 Aralık 2008'de doluyor. Emekli olabilirsiniz. Yaşta probleminiz yok. Ancak SSK'da geçen hizmetlerinizi şimdiden Bağ - Kur'a vereceğiniz bir dilekçe ile birleştirin. Bol kazançlar.
Bize yazın
EMEKLİLİĞİNİZLE ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için, sorularınızı faks, internet veya mektup yoluyla ulaştırabilirsiniz. Doğru cevap alabilmeniz için şu bilgileri mutlaka yazın.
1- Adınız, soyadınız ve cinsiyetiniz.
2- Prim ödediğiniz kurumlar ve sicil numaralarınız.
3- Doğumunuz, ilk sigortalı olduğunuz tarih.
4- Askerlik tarihi ve süresi.
5- Sakatların sakatlık derecesi.
6- Telefonunuz.
Adres ve telefonlarımız
Telefon: 0232 464 59 30
Faks: 0232 464 14 02
Mektup adresi: Necati Çetiner,
Milliyet Gazetesi EMEKLİLİK REHBERİ, Şehitler Caddesi No:18/5 Alsancak İZMİR
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|