|
 |
|
|
Bisiklet şenliği
Gökkuşağı / Reşat Kutucular
Bu mevsim kimileri için sınav mevsimi, kimileri için aşk, kimileri için inşaat, kimileri içinse diyet. Doğanın sıcak ve aydınlık yüzünü özleyenlerin özlem giderme zamanı şimdi. Meyveler tatlanacak, sebzeler güzellleşecek, çiçekler kendine gelecek. Kışlık olan gözden düşecek, yazlık ne varsa kıymete binecek. Eski püskü, küçük kayıklar bile bakımdan geçecek. Denize sırtı dönüklere inat, kürek çekilecek, yelken basılacak. Karada ise otomobil diktatörlüğüne rağmen birileri bisiklet bisiklet diye tutturacak, külüstür bisikletler bile rağbet görecek. Zincirler yağlanacak, tekerlekler dönecek. Bazıları Queen'in "Bicycle Race" parçasını bilmem kaçıncı kez mırıldana mırıldana pedal basacak.
* * *
Çocukken teknoloji harikası diye baktığımız üç vitesli bisikletler gelişti yirmi dört vitesli hafif alaşımlı aletler haline geldi. Pek kontr pedal bisiklet de kalmadı. Artık amaca dönük modeller var. Dağa gitmek için, şehirde dolaşmak için, akrobasi yapmak için. Seleler değişti, renk renk kasklar çıktı. Ama bisiklete binmek, en azından bu kentte, havası ve coğrafyası uygun olmasına rağmen bir türlü yaygınlaşamadı.
* * *
Bu kente bisiklet yolları yapıldı ancak bazı ara bağlantılar yetersiz kaldı ya da atlandı. Örneğin Karşıyaka'dan Alsancak'a ulaşmak için muhtelif cambazlıklar yapmak gerek. Bıçkın Altınyol şoförleri riskini göze alarak. Bisiklet parkları var ama yetersiz, bisiklet kullanımını teşvik etmiyor. Toplu ulaşım araçları arasında sadece vapurlara giriş, çıkış kolay. Bisikletlilerin belli bir sistem dahilinde toplu taşıt araçlarını kullanabilmesi mümkün olsa belki daha fazla insan bisikletle işe gidiyor geliyor olabilirdi.
* * *
Planlayıcılarda "Bisiklete binecek ne var, atla arabana ya da otobüse, minibüse; dolmuşa veya metroya, git gideceğin yere" anlayışı hakim. Bisiklet trafikte, yayıntı muamelesi görüyor. Çevre dostu, sağlıklı, ucuz, verimli bir ulaşım alternatifi de motorlu araç aşkının gölgesinde kalmaya devam ediyor.
Engelli vatandaşlarının ulaşım ihtiyaçlarını ıskalayanların bisikletleri dikkate alması şaşırtıcı olur zaten. Başka bir sürü dert varken bisiklete sıra mı gelir diyenlere de, bisikleti bile çözemeyen neyi çözebilir ki demek gerekir. Aslında Körfez'i ancak bu kadar kullanabilen bir kültürden trafikte bisikletlilere göre düzenlemeler yapması da beklenemez. Birbirini alt etmeye çalışan motorize canavarların arasında bisiklete yer olmadığını da görüyoruz elbet. Umudumuz var ama yine de.
* * *
Ağustos ayındaki UNIVERSIADE 2005'e doksan küsur gün kaldı. Kentlinin dikkatini oyunlara çekebilmek için bir takım çabalar var. Bu bağlamda bisiklet etkinlikleri düzenlenecek. Bisiklet gündemde olacağa benziyor. Şükür. Kentli bisikleti yeniden hatırlar belki. Ardından da Ekim ayında hayırlısıyla AB ile müzakereler başlayacak. Günün birinde ulaşım ve enerji dosyasının içinde "bisikletliler" için yapılması gereken düzenlemeler önümüze gelecek. Hiç olmazsa bunları, onlar hadi yapın demeden, şimdiden yapabilseydik! İzmir'in farkını ortaya koyabilseydik keşke.
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|