Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim 09 Mayıs 2005 / Pazartesi  
Bugünkü Milliyet Gazetesi      Kariyerim      Business      Arabam      Cumartesi      Pazar      Ege      Vitrin  
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Emeklilik hakkında her şey

EMEKLİLİK REHBERİ / Necati Çetiner

SSK'dan daha önce emekli olursunuz
ALEV ERTUNÇ: 1993'te SSK'lı olarak işe başladım. Toplam prim gün sayım 873. Bu yıl memur olma durumum var. Eğer olursam Emekli Sandığı'ndan emekli olmam için ne kadar süre ve yaş şartı var? Tahminime göre SSK'da kalırsam 49 yaşında ve 5600 gününde emekli olacağım. Hangisi daha avantajlı olur?
CEVAP: SSK'dan emekliliğiniz 49 yaş ve 5600 gün. Emekli Sandığı'nda bu süre 20 tam yıl, 7200 gün. Yani, SSK'dan daha önce emekli olursunuz.

Zaman kaybetmeden Bağ - Kur'a gelin
AYDIN KOÇER: Doğum tarihim 21 Ekim 1961. 30 Eylül 1981'de devlet memuru olarak göreve başladım. 11 Temmuz 2001'de açığa alındım. 5 Mayıs 2003'te de devlet memurluğuyla ilişiğim kesildi. 26 Eylül 2003 ile 31 Aralık 2003 arasında SSK'ya prim ödemem var. 7 Mayıs 2004 ile 10 Eylül 2004 arası yine SSK'ya prim ödemem oldu. 20 Eylül 2004'ten bugüne kadar da Bağ - Kurluyum. Askerliğimi de borçlanıp ödedim. Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir miyim? Bağ - Kur'dan olmak istersem kaçıncı basamaktan emekli olurum?
CEVAP: Öncelikle askerlik süreniz ne kadar? Hangi tarihlerde ve hangi kuruluşa borçlandınız? Açığa alındığınız tarih ve görevden ayrıldığınız 11 Temmuz 2001 ile 5 Mayıs 2003 tarihleri arasında tam mı yoksa yarım maaş mı aldınız? SSK'ya ödemiş olduğunuz toplam gün sayınız nedir? Kritik bir noktadasınız. 2829 sayılı kanun esasları dahilinde 25 tam yılda son 7 yılda en fazla hangi sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmuşsanız oradan emekli olursunuz. Bu durumda son 7 yılda en fazla Emekli Sandığı'nda çalıştığınızdan oradan emekli olabilirsiniz. Ancak ikramiye alamazsınız. Daha detaylı bilgi için mutlaka bana ulaşmanız gerekiyor.

Prim süreniz dolmuş ancak yaş yetmiyor
AHSEN GÜZELBAŞ: 18 Eylül 1964 doğumluyum. İlk SSK'lı olduğum tarih 10 Eylül 1984. ödenmiş 6 bin 400 günüm var. 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olurum?
CEVAP: İlk SSK başlangıç tarihinize göre 25 yılınızı 10 Eylül 2009'da dolduruyorsunuz. Prim süreniz dolmuş. Ancak 48 yaşını dolduracağınız 18 Eylül 2012'de emeklilik için başvurabilirsiniz.

5 Haziran 2020'de başvuruda bulunun
ŞENER ŞEN: Doğum tarihim 15 Haziran 1968. SSK'lı iş başlangıcım 19 Kasım 1990. 8 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: İlk SSK başlangıç tarihinize göre 25 yılınızı 19 Kasım 2015'te dolduruyorsunuz. 5225 günü ve 52 yaşı dolduracağınız 5 Haziran 2020'de emekliliğe müracaat edebilirsiniz.

Annenizin yetim aylığı alması mümkün değil
BEKİR OLCAYTO: Annem Emekli Sandığı'ndan dul ve yetim aylığı alıyor. Aynı zamanda SSK emeklisi. Yeni yasa yürürlüğe girdiği zaman aylıklarında bir kesinti olacak mı?
CEVAP: Anneniz Emekli Sandığı'ndan aylığını eşinden (yani babanızdan) dolayı alıyor ise dul, babasından (yani dedenizden) dolayı alıyorsa yetim aylığı denir. Anneniz aynı zamanda SSK emeklisi olduğu halde babanızdan dolayı tekrar dul aylığı alması kanunen mümkün. Ancak yetim aylığı alması mümkün değil. Yeni kanun henüz Meclis'ten çıkmadığı için yorum yapamıyorum.

Primler asgari ücretten ise yükseltmek lehinize
MUSTAFA GEDİK: 16 Ekim 1952 doğumluyum. SSK'ya ilk girişim 5 Haziran 1967. Daha sonra 20 Nisan 1982'de Bağ - Kur'a giriş yaptım. 13 Mart 2001'de ayrıldım. Prim yatırmayı da sonlandırdım. İkinci kez SSK'ya girişim ise 22 Ekim 2003'te oldu. Prim yatırmam halen devam ediyor. 20 aylık askerlik borçlanmasının bedeli de SSK'ya yatırdım. Hangi tarihte emekli olacağımı ve alacağım net maaşı öğrenmek istiyorum.
CEVAP: İlk sigorta başlangıç tarihinize göre hem SSK hem Bağ - Kur günleriniz ve yaşınız tutuyor. Ancak 2829 sayılı yasaya göre Bağ - Kur'dan ayrıldıktan sonra SSK'dan emekli olabilmek için mutlaka 1261 gün prim ödenmesi gerekiyor (askerlik hariç). Yani 3.5 yıl. Bu süreniz de 22 Nisan 2006 tarihinde doluyor. Ancak primleriniz asgari ücretten ödeniyor ise yükseltmeniz alacağınız maaşta avantaj sağlayacaktır.

8 ay sonra sağlık hizmeti alabilir
SEVİM KALAYCI: Doğum tarihim 10 Mart 1962. Eşimi Bağ - Kur'dan tarım sigortası yaptırmak istiyorum. Aranan şartlar nelerdir? Ne kadar ücret ödüyoruz? Sağlık karnesini ne zamanda alıyor? Kaç yıl prim ödüyor? Ne zaman emekli oluyor?
CEVAP: Eşinizi tarım Bağ - Kurlu yapabilirsiniz. Üzerinde tapulu tarım faaliyetinde bulunduğu arazisinin Ziraat Odası'na kaydı yeterli. Kendi üzerinde tapulu arazisi yoksa bir başkasından tarımsal faaliyette bulunmak amacıyla kiralanmış arazi de olabilir. Noter kanalı ile mukavele şartıyla bu bilgiler doğrultusunda Bağ - Kur İl Müdürlüğü'nden tarım giriş bildirgesi alacaksınız. Bunu bağlı bulunduğunuz mahalle muhtarlığına tastik ettirdikten sonra seçeceğiniz prim basamağına göre ödemede bulunarak 8 tam ayı tamamlamanız halinde sağlık karnesi çıkartarak sağlık hizmetlerinizi ücretsiz karşılabilirsiniz.

25 yıl, 9000 iş günü gerekiyor
CENGİZ ÖZAYDIN: 12 Şubat 1965 doğumluyum. SSK'lı ilk işe girişim 18 Kasım 1984. Halen Bağ - Kurluyum (12'nci basamak). Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Sigortalı hizmetlerinizin tam ve net olarak tespiti için Bağ - Kur İl Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurun. Bağ - Kur'dan emekli olabilmeniz için SSK hizmetleriniz dahil 25 tam yıl, 9000 iş günü gerekiyor. Ancak Bağ - Kur'u kapatıp SSK'ya geçerseniz, doldurduğunuz da emekli olabilirsiniz. Ancak Bağ - Kur'dan sonra SSK da 2829 sayılı kanuna göre 1261 gün prim ödemeniz gerekiyor.

SSK'lı gününüz varsa durumunuz değişir
MEHMET ŞALLIOĞLU: Doğum tarihim 13 Kasım 1947. Bağ - Kurluyum (25 Haziran 2003). Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Süresinde Bağ - Kur'lu olmadığınızdan dolayı vergi borçlanmasından yararlanmışsınız. Bu nedenle 3 Şubat 2005'te Bağ - Kur tarafından bildirilen sürelerde emekli olabilirsiniz. Ancak Bağ - Kurlu olmadan önce SSK'da çok az bir sigortalılık gününüz dahi varsa durum değişir.

20 yıl ve 7000 gün prim şartı bulunuyor
GÜLŞAH ALTUNAY: 24 Şubat 1980 doğumluyum. SSK'lı ilk işe girişim 8 Şubat 2000. Ne zaman emekli olabilirim? Ne kadar maaş alırım?
CEVAP: Maaşınızdan tasarruf teşvik primi kesilmiş ise nemalarınızı tasarruf teşvik numarası ile Ziraat Bankası'na başvurarak alabilirsiniz. Emekliliğiniz için 20 yıl ve 7000 gün prim ödeme kriteri bulunuyor.

Önünüzde iki ayrı seçenek bulunuyor
AHMET BALACAN: Doğum tarihim 1 Nisan 1968. Sigortaya giriş tarihim 1 Nisan 1986. 18 ay askerlik yaptım. Askerliği borçlanıp ödeme yaparsam kaç yılında emekli olurum?
CEVAP: Vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda askerlik borçlanması yaparsanız 25 yıl, 5225 gün prim günü ve 48 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Yok askerlik borçlanması yapmazsanız 25 yıl, 5300 gün prim ve 49 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.

5000 bin prim gününü doldurunca başvurun
REYHAN GÜL: 21 Mayıs 1964 doğumluyum. Sigortaya giriş tarihim 1 Nisan 1989. Halen çalışmaktayım. Prim ödeme gün sayım 3072 gün. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Doğum tarihiniz ve ilk SSK başlangıç tarihinize göre toplam 5300 gününüzü doldurmanız halinde emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.

42 yaş ve 5075 gün kriteri bulunuyor
NURŞEN ÇUF: Doğum tarihim 21 Ekim 1970. SSK'lı ilk işe başlangıcım 16 ağustos 1986. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda SSK'da 5075 gününüzü ve 42 yaşınızı doldurduğunuzda emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.

Bize yazın

EMEKLİLİĞİNİZLE ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için, sorularınızı faks, internet veya mektup yoluyla ulaştırabilirsiniz. Doğru cevap alabilmeniz için şu bilgileri mutlaka yazın.
1- Adınız, soyadınız ve cinsiyetiniz.
2- Prim ödediğiniz kurumlar ve sicil numaralarınız.
3- Doğumunuz, ilk sigortalı olduğunuz tarih.
4- Askerlik tarihi ve süresi.
5- Sakatların sakatlık derecesi.
6- Telefonunuz.

Adres ve telefonlarımız

Telefon: 0232 464 59 30
Faks: 0232 464 14 02
Mektup adresi: Necati Çetiner,

Milliyet Gazetesi EMEKLİLİK REHBERİ, Şehitler Caddesi No:18/5 Alsancak İZMİR

ege@milliyet.com.tr



EGE
Suçlu ayağa kalk!
Dipten zirveye uzanma keyfi
Emeklilik hakkında her şey
Satıcılar bıktırdı
Selami Gürgüç'ün büyük sırrı...





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Çağlayan Bilgen
Bülent Buda
Necati Çetiner
Özgür Kaynar
Reşat Yörük

© 2005 Milliyet