Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 26 Mayıs 2005 / Perşembe  
   Milliyet Online    Kariyerim    Business    Arabam    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
IMF 'Bu borç ödenemeyebilir' demeye başladı


Ben, "Biz bu borcu ödeyemeyiz abicim..." diye yazınca, çok kişi bana kızıyor. Beni hesap bilmemekle suçluyor.
Ama o da nesi? Türkiye'nin borcunu ödemesi için programlar hazırlayan, programlar uygulatan IMF'nin son yayımlanan raporunda da, "Türkiye bu borcu ödeyemeyebilir" denilmeye başladı.
Borcun ödenemez hale gelince nerelere tırmanacağı hakkında rakamlar veriliyor.
Burada birkaç noktaya açıklık getirmek gerekir:
(1) Ülkelerin hiç borcu olmayacak diye bir kaide yok. Ülkeler iç ve dış borcun tamamını ödemeye, sıfırlamaya mecbur diye bir kaide yok. Ülkeler (I) yatırımı, üretimi artırmak için borçlanıyor ise, (II) ülkeler halkı zorlamadan, yatırımı, üretimi kısmadan aldıkları borcun faizini kolayca ödüyor ise, kaldırabilecekleri ölçüde borç stoku taşıyabilir.

Açık varsa borç büyür
(2) Bir ülkenin bütçesi açık verdiği sürece iç borç stoku, cari işlemler (döviz) dengesi açık verdiği sürece dış borç stoku artar.
(3) Kamunun borç stokunun (borç toplamının) milli gelire göre büyüklüğü (milli gelire oranı), stokun büyüklüğü ve de stokun değişimi hakkında fikir verir. AB ülkelerinin benimsediği Maastricht kriterine göre toplam kamu borcunun milli gelir yanında büyüklüğü yüzde 60'ın altında olmalıdır.
Bizim borç stokumuzun milli gelire oranı yüzde 70'ler dolayında. Yüzde 60'a inerse de biz rahatlayamayız. Çünkü biz milli gelirin yüzde 60 oranındaki borcu bile taşıyacak güçte değiliz. Bizim için önemli olan, borç stokunu (1) Küçültmek, (2) Hiç olmazsa büyümesini önlemek.
(4) 2005 Nisan ayı sonu itibariyle konsolide bütçe borç stokumuz 329 milyar YTL (237.9 milyon dolar). 2004 yılı sonunda bu stok 316 milyar YTL idi. Dört ayda borç stoku yüzde 4.1 oranında arttı.

Devamlı % 5 büyümek şart
IMF tarafından son yayımlanan raporda şunlar yazılı:
(1) Geçen 10 yıllık dönemde Türk ekonomisi bir yıl hızlı, bir yıl yavaş büyüdü. Ortalama büyüme (kalkınma) hızı yüzde 2.5 oranında gerçekleşti. Son yıllarda yüzde 6.5 oranında faiz dışı fazla ayrılıyor ama, 10 yılda ortalama yüzde 3.5 oranında faiz dışı fazla ayrıldı. Reel faiz yüksekti.
Eğer önümüzdeki yıllarda da geçmiş 10 yılın ortalaması bir gelişme gerçekleşirse, toplam kamu borcunun milli gelire oranı 2008 yılında yüzde 103 olur.
(2) Eğer Türkiye 2005 yılından 2008 yılına kadar her yıl en aşağı yüzde 5 oranında büyür, kemer sıkmaya, vergileri artırmaya, hiçbir yatırım yapmadan yüzde 6.5 faiz dışı fazla ayırmaya devam ederse, kamu borcu stoku gene büyümeye devam eder ama milli gelire oranı yüzde 67'den yüzde 62'ye geriler.
Ben felaket senaryosu yazmaktan hoşlanmıyorum. Merak edenler internette IMF sitesinde yayımlanan raporun 65 ve 66'ncı sayfalarında yer alan 12 ve 13 numaralı tablolara bakarlarsa, "Biz bu borcu ödeyemeyiz abicim..." derken ne demek istediğimi daha iyi anlarlar.




guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Çok kötü oldu
ERMENİ meselesinde Türkiye büyük bir darbe al...
Çetin ALTAN
'Hançer' ve maç...
Çok hızlı küreselleşerek "ulus-devlet" çerçev...
Melih AŞIK
Huntington geldi
Medeniyetler Çatışması kitabıyla tanınan Amer...
Fikret BİLA
Hem Ankara hem Brüksel memnun
Başbakan Erdoğan, nihayet başmüzakereciyi açı...
Hasan CEMAL
Yazık!
Demokrasi var mı, yok mu? Sınırları nedir, ne...
Güneri CIVAOĞLU
Dürtüklemek
Olimpiyat Stadı'nın dünkü bir Avrupa stadı gö...
Can DÜNDAR
Hemoroit ve hançer
Babamın prostat ameliyatını yapan doktorla ka...
Hurşit GÜNEŞ
İşsizlik azalmıyor
En önemli toplumsal sorunumuz işsizlik. Üç yı...
Doğan HEPER
Adalet hızlandırılamadı
'GECİKEN adalet, adalet değildir' gibi bir sö...
Semih İDİZ
Türkiye nereye gidiyor?
Ülkemizde milliyetçi eksenli popülist demagoj...
Sami KOHEN
Huntington haklı mı?
TESADÜFE bakın: AB'de Türkiye'nin üyeliğini o...
Hasan PULUR
Bir dokun bin ah işit...
BUNLARIN başımıza geleceğini biliyorduk...
Derya SAZAK
Ermeni konferansı
1915 Ermeni olaylarıyla ilgili Boğaziçi Ünive...
Meral TAMER
Huntington Dede'nin kâbus senaryoları!
Akbank Kurumsal Bankacılık çok iyi bir iş yap...
Yaman TÖRÜNER
IMF'nin ekonomimize koyduğu teşhis
IMF stand-by öncesi yaptığı Türkiye araştırma...
Güngör URAS
IMF 'Bu borç ödenemeyebilir' demeye başladı
Ben, "Biz bu borcu ödeyemeyiz abicim..." diye...
Serpil YILMAZ
Global ticarete uyum süreci
Dünyanın önde gelen markalarının vitrinlere ç...
M. Ali BİRAND
BABACAN ATAMASINDAN HERKES MEMNUN
Sonunda oldu.

© 2005 Milliyet