Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 28 Mayıs 2005 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Kariyerim    Business    Arabam    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kolomb'un gemisi

yural@milliyet.com.tr


Dünya tarihinde Kristof Kolomb, ayak bastığı toprakların yeni bir anakara olduğunu bilmeden Amerika'yı keşfeden kâşif, diye bilinir. Ölünceye kadar da, keşfettiği yerin Amerika değil Asya olduğunu düşünmüştür. Ondan üç yaş küçük olan Amerika Vespucci, Kolomb'dan çok daha sonra yola çıkarak Amerika'ya ulaştı ve, buranın Asya kıtasından ayrı bir kıta olduğunu, söyleyerek adını Amerika kıtasına verdi.

* * *


Kristof Kolomb denizciliğe, 1472-1473 yılları arasında Akdeniz'de korsanlık yaparak başladı. Onu, ünlü Marco Polo'nun gezileri ve gezilerini anlattığı "Milione" kitabı çok etkilemişti. Bugünkü Japonya'yı, Çin'i, Büyük Kaan'ın cömertliğini, esrarengiz bölge Mangi'yi, işte hepsini bu Venedikli gezginin anlattıklarından öğrendi. Kolomb'dan tam 200 yıl önce bu geziyi gerçekleştirmiş olan Maruo Polo kendinden sonrakilere iyi bir rehber olabilmek için tüm gidiş dönüş
yolculuklarını en ayrıntılı biçimde anlatmıştı. Kolomb bu bilgilerle Asya ve Hindistan'ın büyüklüğünü hesaplamıştı. Ünlü kozmograf Toscanelli'nin, "Sürekli batıya gidilirse, doğuya varılır," düşüncesinden yola çıkarak Hindistan'ın, Amerika'nın yerinde olduğuna inandı. İspanya kral ve kraliçesinin yardımlarıyla kendisine verilen üç gemiyle; Santa Maria, Pinta ve Nina'yla birlikte denize açıldı; tabii Hindistan'a gittiğini düşünerek. Ama, orayı Asya da sansa Amerika'yı keşfetmişti.
Kolomb bu yolculuğunda, 12 Ekim tarihinde Bahama Adalarına vardı ve oraya San Salvador adını verdi. Yine Küba ve Haiti Adalarını dolaştı, yerli esirler ve bölge ürünleriyle geri döndü. İkinci
seferine 25 Eylül 1493'te çıktı. Puerto Rico ve Virgin Adaları ve Jamaika'yı keşfetti; Venezuella'yı da üçüncü gezisinde. Fakat kendisini çekemeyenler onu zincire vurup ülkesine geri gönderdiler. 1502'de affedilen Kolomb, dördüncü seferine çıktı ve Honduras kıyılarına kadar gitti. Kendisine yapılan haksızlığı bir türlü kabullenemediği için Valladolid'de yoksulluk içinde öldü.

* * *


Amerika Vespucci, Fatih'in İstanbul'u almasından bir yıl sonra, 1454 yılında Floransa'da doğdu. Kitaplara, haritalara meraklı bir çocuktu. Gençlik yıllarında ünlü heykeltıraş, şair, mimar, ressam Michelangelo'nun öğrencisi oldu. Astronomiye büyük ilgisi olan Amerika Vespucci, daha sonra yaşamını sürdürebilmek için Floransalı bir banker olan Lorenzo Frencesko'nun yanına memur olarak girdi ve görevli olarak İspanya'ya geldi. Kolomb'un üçüncü yolculuğuna katılarak, hem Kolomb'u hem denizcileri tanıma olanağı buldu. İspanya kralı, Kolomb gibi Vespucci'nin keşif ve yolculuk giderlerini karşılamadığı için, Portekiz Krallığı'nın emrine girdi ve tam 3200 millik bir gezi yaptı. Ama dönüşünde gene İspanya tahtı hizmetine geçti ve kendisine "Pilot Major" unvanı verildi.

* * *


Kolomb da Valladolid'de, oğullarından birinin evinde 20 Mayıs 1505'te yakın dostlarının yanında
hayata gözlerini kapadı. Ne kraliyet ailesinden, ne de ülke yönetiminden hiç kimse cenazesine katılmadı. Hatta o
dönemlerde kent tarihçileri önemli insanların ölüm, doğum, evlenme kayıtlarını tutardı. O bile eve gelip Kolomb'un ölümümü kaydetmedi. Ünlü kâşifin çocuk ve yakınlarına bıraktığı vasiyet üzerine, hiç
unutamadığı ve Amerika'dan gelirken onu bağladıkları zincire tabutunu sardırarak, bir
manastırın mezarlığına gömüldü.

* * *


Yarın sizlere Kolomb'un gemisini ve bu gemileriyle Yeni Dünya'dan bizlere getirdiği ilginç şeyleri anlatacağım.



CUMARTESİ
"Bu film, filmden çok parti gibi"
"Arabeskin poplaşmasına yardımcı oldum"
Vehbi Koç'un ilk işyeri artık müze
"Sonic Youth ile çalmak bir rüya gibi"
Soğuktan gelen yarışçı
Bebek doğmadan bez stokla... Böylece ileride cüzdanın pişik yapmaz
Tatile hazırlanın
Şiddetli şampiyonluk
Yine ıslanacağız
Yaz alışverişi için
KÜÇÜKLERİN DÜNYASI





DONATELLA PİATTİ
Sarıkız'ın Anıları
Tuba Akyol
İlhan Uçkan
Yalvaç Ural

© 2005 Milliyet