|
 |
|
|
188 şirket özelleşti 73 tanesi kapatıldı
Bakan Unakıtan, özelleşen 73 şirketin kapandığını, bazı tesislerin de üç yıl şartını yerine getirdikten sonra tasfiye edileceğini belirtti
ÖNDER YILMAZ Ankara
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 1986'dan bugüne kadar özelleştirilen toplam 188 işletmeden 73'ünün kapandığını, birçoğunun da sözleşmede yer alan üç yıllık faaliyet şartı sonrasında faaliyetine son vereceğini açıkladı. Unakıtan, AKP iktidarında 1 milyar 875 milyon dolarlık özelleştirme yapıldığını kaydetti.
Bağımsız Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in soru önergesini yanıtlayan Unakıtan, 1986 - 2005 arasında yüzde 50'nin üzerinde kamu payı özelleştirilen şirket ve işletme sayısının 188 olduğunu, bunlardan 73'ünün faaliyetlerini durdurarak tasfiye edildiğini veya üretim yapmadığını belirtti.
988 bin YTL ceza
Unakıtan, bu şirket ve işletmelerden birçoğunun ise, sözleşmeye konulan, "Üç yıl süreyle üretime devam etme" şartını yerine getirdikten sonra tasfiye edileceğini vurgularken, 2007'de faaliyetlerine son verecek olan Sümer Holding Tümosan İşletmesi'ni örnek verdi.
Tasfiye edilen ilk şirketin 21 Kasım 1986'da satılan Bursa Soğuk Depoculuk Şirketi olduğunu belirten Unakıtan, en son üretim faaliyeti durdurulan şirketin ise 13 Nisan 2005'te özelleştirilen Sümer Holding Beykoz İşletmesi olduğunu söyledi.
Yüzde 50'nin üzerinde kamu payı özelleştirilen şirket ile işletmelerin satış sözleşmelerinde hükme bağlanan taahhütleri yerine getirmeyen alıcılara verilen cezaların toplamını 988 milyar lira (988 bin YTL) olarak açıklayan Unakıtan, sıkı takibi sürdüreceklerini kaydetti.
AKP hükümetleri döneminde özelleştirme uygulamalarından 1 milyar 875 milyon dolar gelir elde edildiğini vurgulayan Unakıtan, Özelleştirme İdari Başkanlığı tarafından iktidarları döneminde yapılan özelleştirme faaliyetleri için toplam 12 milyon 844 bin 898 dolar ilan, reklam ve danışmanlık harcaması yapıldığını da dile getirdi.
En fazla gelir PO'dan
Unakıtan, 2000 - 2005 arasındaki özelleştirme uygulamaları çerçevesinde hisse satışlarından 2 milyar 945 milyon dolar, işletme satışlarından ise 283 milyon 588 bin dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Hisse satışlarından en yüksek gelirin Petrol Ofisi'nden (PO) elde edildiğini vurgulayan Unakıtan, 2000 - 2002 arasında üç ayrı ihale ile yapılan satıştan toplam 1 milyar 666 milyon 82 bin 441 dolar gelir elde edildiğini kaydetti. Unakıtan, Petrol Ofisi'ni 292 milyon dolarla TEKEL Alkollü İçkiler AŞ'nin takip ettiğine dikkat çekti.
2005 beklentisi
2005 özelleştirme uygulamalarından ne kadar gelir beklendiğine ilişkin soruya Unakıtan, "Özelleştirme, sadece iç faktörlere bağlı bir ekonomik politika aracı değildir. Dış koşullar ve konjonktür gibi faktörleri de dikkate almak gerekir. 2005'in özelleştirme gelirleri açısından en başarılı yıl olacağı yönünde beklentimiz var" yanıtını verdi.
|
|
|

|