|
 |
|
|
ABD'nin 'çöp kralı' yılın girişimcisi...
Türkiye bölümünü Milliyet Business ve Ernst & Young Türkiye'nin organize ettiği 'Dünyada Yılın Girişimcisi' yarışmasında ödül, ABD'li Wayne Huizenga'ya gitti
Şule Yücebıyık - Monte Carlo
"Bu bir Amerikan rüyası. Ülkemin bana ve girişimcilik ruhuna sahip herkese tanıdığı fırsatların doğal bir sonucu" diyordu 70 yaşındaki işadamı. Ernst & Young'ın Monte Carlo'da düzenlediği 'Yılın Girişimcisi' yarışmasının final gecesinde büyük ödülü E&Y Başkanı Jim Turley'in elinden alırken gözyaşlarını tutamadı...
Milliyet Business ve Ernst & Young Türkiye'nin işbirliğiyle Türkiye'nin ikinci kez katıldığı 'Yılın Girişimcisi' yarışmasının dünya finaline, 32 ülkeden 40'a yakın girişimci katıldı. Türkiye'yi, dünyanın en büyük kiraz ve incir ihracatçısı olan Alara Tarım'ın ortağı Kerim Taner'in temsil ettiği yarışmada, girişimciler üç gün boyunca fikirlerini, vizyonlarını, başarı öykülerini paylaştılar, yarıştırdılar.
Çöp kamyonuyla başladı
Jürinin kararı, Chicago'lu bir marangozun oğlu olarak doğup, ABD'nin en büyük holdinglerinden birini yaratan Wayne Huizenga lehine oldu. Wayne Huizenga'nın başarı öyküsü, gerçek bir girişimcilik öyküsü aynı zamanda. Babası iflas edince, ailesinin geçimini sağlamak zorunda kalan Huizenga, bir yandan okuyup bir yandan da kamyon şoförlüğü ve benzin istasyonlarında pompacılık yapmış.
20'li yaşlarında kendi işini kurmaya karar veren Huizenga, kiraladığı bir çöp kamyonuyla işe koyulmuş. Waste Management adıyla kurduğu şirket, şu anda ABD'nin en büyük çöp yönetimi şirketi. 51 bin kişinin çalıştığı, her yıl 115 milyon ton çöpü toplayıp, işleyen ve enerjiye dönüştüren şirketin yıllık cirosu 12.5 milyar dolar.
Fortune'de üç şirketi var
Florida'da başladığı 'çöp toplama' işinde kazandığı başarıyla, farklı alanlara da yönelmeye karar veren Huizenga, kurduğu AutoNation markasıyla, ABD'nin ilk otomobil galerisi zincirini kurmuş. AutoNation, 400 noktada, 27 bin çalışanı ve 19 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük otomobil zinciri.
Wayne Huigenza'nın 1985 yılında kurduğu Blockbuster Int. de ABD'nin eğlence sektöründe en tanınmış markalarından birisi oldu. Dünyanın en yaygın, video - DVD zinciri olan Blockbusters'ın, 48 milyon kayıtlı müşterisi bulunuyor. ABD ve 17 ülkede toplam 8 bin 500 mağazası bulunan şirketin cirosu 5.5 milyar dolar.
Wayne Huizenga, kurduğu üç şirketi de 'dünyanın en büyük şirketleri sıralaması" olan Fortune 500'e sokmayı başarmış. Spora yaptığı yatırımlarla tanınan Huizenga, ABD futbol liginin önemli takımlarında biri olan Miami Dolphins'in sahibi.
'Toilet man' diyorlar
Huigenza'nın ayrıca kendi adına kurduğu bir 'girişimcilik üniversitesi' bulunuyor.
Günde altı saatini ülkenin bir ucundan diğerine seyahat ederek mağazalarını denetlemekle geçiren Huizenga'nın en karakteristik özelliği, mağazada önce çalışanların kullandığı tuvaletin temiz olup olmadığına bakmak. Bu nedenle, çalışanlarının "tuvalet adam" (toilet man) lakabını taktığı Huigenza, "yaptığınız iş ne olursa olsun kaliteniz tuvalette başlar" görüşünü savunuyor.
Alara Kirazı'na büyük ilgi
Ernst&Young Türkiye ile Milliyet Business tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye'de "Yılın Girişimcisi" seçilen Alara Tarım ortağı ve Genel Müdürü Kerim Taner, Monte Carlo'daki finalin favorilerindendi.
Geliştirdiği satış ve pazarlama modeliyle, Türkiye'de ürettiği kiraz ve inciri, Marks&Spencer, Tesco, Carrefour gibi global perakende devlerine satmayı başaran Taner, özellikle 10 bini aşkın çiftçiye Avrupa'nın en yüksek tarımsal kalite belgesi olan Eurepgap sertifikası kazandırma projesiyle dikkat çekti.
|
|
|

|