Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 03 Haziran 2005 / Cuma  
   Milliyet Online    Kariyerim    Business    Arabam    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Koç'un yabancısı içinden çıktı...

Türk Telekom'da Sabancı ile yollarını ayıran Koç Grubu, Promena'da ortak olduğu yatırım fonu Carlyle Group ile ortaklığı değerlendiriyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türk Telekom'un taliplerinden Koç Holding, 24 Haziran'da yapılacak ihaleye, Türkiye'de yeni ekonomi alanında birlikte iş yaptığı ABD'li hisse ve yatırım danışmanlık grubu Carlyle Group ile girme hazırlığında. Koç Holding, özelleştirmede Carlyle Group şirketlerinden TC Group LLC ile birlikte hareket etme konusunu değerlendirmek üzere görüşmelere başladığını açıkladı. İhale şartnamesi gereğince Carlyle Group'un imzalaması gerekli bulunan gizlilik taahhütnamesinin alınması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvuruldu.
İki grubun Türkiye'deki ortaklığı 2001 yılına dayanıyor. 2001'de yüzde 50 Koç Holding, yüzde 50 Carlyle Group ortaklığıyla kurulan Promena, Koç Bilgi Grubu bünyesinde, elektronik satınalma (e - satınalma) ve e - ihale konularında faaliyet gösteriyor.

Üçüncü ortak olabilir
Geçtiğimiz ay Sabancı Grubu ile Telekom özelleştirmesinde birlikte hareket etmeme kararını alan Koç Grubu'nun, 10 Haziran'a kadar oluşturulması gereken konsorsiyum yapısına bir şirketi daha ekleyeceği, bunun da büyük olasılıkla Avea'nın ortağı olan Telecom Italia olacağı konuşuluyor.
Telecom Italia Başkanı Marco Tronchetti Provera da 10 Mayıs'ta yaptığı konuşmada, "İki olası ortakla görüşüyoruz. Bunlardan biri finans diğeri de sanayi alanından şirketler. Ama biz yine de bu özelleştirme için birkaç yüz milyon euro ayıracağız" demişti. Bu açıklamada kastedilen şirketin Koç Grubu olduğu yorumu yapılıyor.
Bu yoruma göre, Koç Grubu Türkiye'deki yapısı ve mali gücü, ABD'li Carlyle Group sermaye desteği, Telecom Italia ise telekom sektör tecrübesi ile ihalede iddialı olabilir. Son teklif verme günü 24 Haziran'a ertelenen ihaleye katılacak şirketlerin nihai konsorsiyumları oluşturmaları için son tarih ise 10 Haziran.

Ortaklarını saklıyor, adı baba Bush'la anılıyor
Özel hisse ve yatırım grubu olarak faaliyet gösteren Carlyle Group, içerisinde 28 fonun yer aldığı, 24.8 milyar dolarlık yatırımı yönetiyor. Grubun yatırım alanları arasında savunma, enerji, medya, telekom, ulaşım, sağlık, gayrimenkul, perakende ve yeni ekonomi bulunuyor. Grubun 14 ülkede operasyonları var.
Kurulduğundan bu yana toplam 13 milyar dolar yatırım yapan Carlyle Group, ortaklarını sır gibi saklıyor. Bu yüzden ortakları ile ilgili sık sık spekülasyon yapılıyor. Bu spekülasyonların önemli bir kısmı Carlyle Group'un yönetiminde yer almış eski hükümet görevlilerinden kaynaklanıyor. Şirket, söylentilere karşı internet sitesinde, 'soru - cevap' şeklindeki bir metinle tüm bu konulara açıklık getiriyor.
George Soros'un da yatırımcıları arasında bulunduğu iddia edilen grupta eski ABD Başkanı H.W. George Bush, eski ABD Dışişleri Bakanı James A. Baker ve eski İngiltere Başbakanı John Major yönetici olarak yer almış. Şirketin bu yöntemle etkin lobi faaliyeti yürüttüğü iddia ediliyor.




EKONOMİ
Koç'un yabancısı içinden çıktı...
Araç muayene ihalesi yüksek mahkemede
Turgay Ciner, Aytemiz'in peşinde
ÖTV hedefi tutmadı sigara vergisi artıyor
'Çirkin kafalar kalkınca karşı sesler yükselmeli'
Sabancı: Sağa sola çekmenin faydası yok
FT: HSBC Kıbrıs'ta mülk savaşı kurbanı
IMF indirime yanaşmadı
Hayyam Garipoğlu henüz ortada yok
Emek otellerinde düğüm çözüldü
Pepsi: İhmal ettiğimiz müşteriye dönüyoruz
Sabancı Grubu konfeksiyona giriyor
Nemalar 8 Haziran'da ödeniyor
Euro tahvil borsayı zıplattı






Meral TAMER
Hani Başbakan temel atmaz, ama fabrika açardı?
Başbakan Erdoğan, iktidara geldikten kısa bir...
Güngör URAS
Ayşe Hanım Teyzem için 'AB' demek 'euro' demek
Ayşe Hanım Teyzem, "Fransızlar, Belçikalılar ...
Yaman TÖRÜNER
Fransa globalizasyona hayır dedi
Fransa yeni Avrupa Anayasası'na değil, global...


© 2005 Milliyet