Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 07 Haziran 2005 / Salı  
   Milliyet Online    Kariyerim    Business    Arabam    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
AB'den muz baskını

Avrupa Birliği Rekabet Kurumu, aralarında Chiquita ve Fyffess'un bulunduğu dünyanın en büyük muz üreticilerine, fiyatları sabitleyip rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle baskın yaptı

DİLEK TAŞ - MURAT ÖĞÜTÇEN

Avrupa Birliği Rekabet Kurumu yetkilileri geçtiğimiz cuma günü aralarında dünyanın en büyük muz üreticisi Chiquita Brands International, en büyük mevye ve sebze üreticilerinden Fyffes ve diğer muz ve ananas ihracatçılarının Avrupa'daki depolarına meyve fiyatlarını sabitlemek suçlaması ile 'baskın' gerçekleştirdi.
Chiquita ve Fyffes'ın Almanya, Belkiça, İngiltere ve İrlanda'da bulunan ofislerine gerçekleştirilen 'önceden haber verilmemiş ziyaretler' şirket yetkilileri tarafından da doğrulandı. Diğer rakip firmalar ise baskın konusunda detaylı bilgi vermekten kaçındıkları öğrenildi.
Chiquita Brands International yetkilisi Michael Mitchell 'AB yetkililerinin şirketlerine baskın yaptığını doğrularken Fyfess'ın İrlanda'da bulunan ofisindeki bir yetkili baskının kendi ofislerin de yapıldığını kaydetti.
Bazı kaynaklara göre ise baskınlar rakip firmaların Chiquita ve Fyffes'e karşı açtığı kartel davaları sonucunda gerçekleşti. Chiquita'nın satışları geçen ay yüzde 24 oranında artış göstererek yılın ilk yarısını 520 milyon dolarlık kârla kapatmıştı. Fyfess'in hisseleri ise haber karşısında yüzde 2.27 oranında değer kaybetti.

Ceza kârın yüzde 10'u
Komisyon yetkililerinin verdiği bilgiye göre şirketlerin Avrupa'ya yaptıkları ihracatlarda AB pazar payı paylaşımı ve fiyatların sabitlenmesi gibi konularda rekabet kurallarını ihlal ettiklerinden şüphelendikleri ve baskınları bu nedenle gerçekleştirdiklerini açıkladılar.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Birliği'nin verilerine göre muz; buğday, pirinç ve mısırdan sonra ABD ile Avrupa arasında ticaret savaşına dönüşen dördüncü gıda maddesi durumunda.
AB rekabet kurallarına göre AB Komisyonu rekabet kurallarını ihlal eden fimaları yıllık karlarının yüzde 10'u oranında cezalandırabiliyor.
2010 yılında Avrupa Komisyonu'nun bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek orandaki cezayı 855.2 milyon euro ile yedi ilaç firmasına vitamin fiyatlarını sabitlemekten dolayı vermişti.
Dublin'de bulunan Goodbody Stockbrockers yetkilisinin verdiği bilgide ise muz fiyatlarının geçtiğimiz yıldan bu yana Avrupa, Afrika, Pasifik ve Karayiplerdeki düşük üretim hızından dolayı hızlı bir yükseliş içinde olduğu belirtildi. Avrupa Birliği muz ihracatında kota bulunuyor ve birlik içerisinde ihracat yapan firlalar üzerindeki denetimler son yıllarda yükselen fiyatlar karşısında sıkılaştırıldı.




BUSINESS
 Yeni Zelanda'ya, Çin'e, Güney Afrika'ya kadar gittiler
 EDİTÖRDEN
 Pazarlamanın yeni hedefi 'gay'ler
 Altı Kerax kamyon, Turfan Çölü'ndeyiz...
 GİRİŞİMCİ PORTRELERİ
 Çok başlı işyerinde çalışanlar 'kime yaranacağını bilemez'
 Genel müdür yardımcısına, kendini ve müdürünü soruşturma görevi
 Yakında 'kan çıkabilir'
 Meğer bizde Kafkas Horozu da varmış
 PerakendeniN Ritmİ
 AB'den muz baskını
 On yıl ne kadar uzundur?
 'Hayır' euro ekonomilerini korkuttu
 İngiltere: Çalışma saatlerinde karar bizim
 Oto, sahibini arıyor: Patron beni çaldılar!
 Yeni trend detoks turları





© 2005 Milliyet