
|
|
|
 |
|
|
Emeklilik hakkında her şey
EMEKLİLİK REHBERİ / Necati Çetiner
Sizin için iki seçenek var
İBRAHİM ERKAN: 5 Ekim 1965 doğumluyum. 17 Şubat 1995'te SSK'ya girdim. (Toplam 3100 günüm var.) Aralık 1986-Mayıs 1988 arası 18 ay askerlik yaptım. 8 Mart 2005'te Bağ-Kur tarım sigortalısı oldum. Bağ-Kur'dan veya sigortadan hangi şartlarda nasıl emekli olurum? Askerliğimi borçlanmadım. Borçlanırsam faydası olur mu?
CEVAP: Bağ-Kur'dan emekli olabilmeniz için toplam 25 tam yıl prim ödemeniz (9000 iş günü) gerekiyor. SSK'daki 3100 gününüz Bağ-Kur'a aktarılır. Bağ-Kur tarım sigortalısı olarak 5900 gün daha prim ödemeniz ve yaş haddi beklemeniz şart. Askerlik borçlanması yapıp ilerde Bağ-Kur'u kapatabilirsiniz. Bu durumda SSK'ya geçerek 5675 gün ve 54 yaşı tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.
SSK prim makbuzlarını saklamanız gerekir
SEVDA (ÖZDEMİR) BAFRALI: 17 Aralık 1963 doğumluyum. 20 Aralık 1985'te SSK'lı oldum. Ara verdim. 1991-1992 yıllarında eşimin işyerinden 620 gün primim ödendi. 3 Kasım 1994'ten itibaren hiç ara vermeden isteğe bağlı prim ödüyorum. Emeklilik tarihimi öğrenmek istiyorum. SSK bilgisayarında sadece 620 günüm görünüyor. İsteğe bağlı prim ödemeleri bilgisayarda yer almaz mı? Ödediğim banka dekontlarının hepsini saklıyorum. 4 yıl önce çantam çalınmıştı. İçinde iki aylık prim makbuzlarım vardı. Onları ödediğimi nasıl ispat edebilirim?
CEVAP: İsteğe bağlı SSK'lıların ödedikleri prim makbuzlarını saklamaları gerekiyor. Çünkü emeklilik müracaatlarında kendilerinden SSK talep ediyor. 1998'den sonra yapılan ödemeler bilgisayara kayıtlı. Öncesi yok. Bu nedenle makbuzlarınızı saklamanızı tavsiye ediyorum. Verdiğiniz bilgilere göre, 2005 Nisan sonu itibariyle 4210 gününüz var. Önce bunu 5075 güne tamamlamalısınız. Yani 2 yıl 6 ay daha düzenli prim ödemeniz gerekir. Ekim 2007'te emeklilik başvurusunda bulunabileceksiniz.
48 yaşından önce emekli olamazsınız
Ö.TUFAN KARAÇAM: 1966 doğumluyum. Emekli Sandığı'na tabiyim. İlişikte dökümanlar var. Ne zaman emekli olurum?
CEVAP: T.C. Emekli Sandığı'na bağlı olarak geçen ve zaman aşımına uğrayan hizmetlerinizin tekrar canlandırılabilmesi (ihya edilebilmesi) için ihya işleminin yapıldığı tarihte herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödüyor olmanız gerekir. Böyle bir konumda değilseniz, talebiniz geçersiz kalmıştır. Bağ - Kur ya da SSK'dan isteğe bağlı prim ödemelisiniz. Durumunuz hangisine uygunsa seçeneğinizi belirleyip, tekrar ihya işlemi talebinde bulunun. Sonra 3.5 yıl SSK'ya prim ödeyin, 48 yaşını bekleyin. Emeklilik başvurusu yapın.
7 Eylül 2009'da emekli olabilirsiniz
MEHMET ALİ ÖZ: 7 Eylül 1962 doğumluyum. 2 Nisan 1984'ten beri SSK'lıyım. 20 ay askerlik borçlanmasını da yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Askerlik süreniz kadar (20 ay) SSK başlangıcınız geriye gider. Bu durumda 25 yılınızı 2 Ağustos 2007'de doldurursunuz. Ancak toplam 5150 gün prim ödemeniz şart. 47 yaşını bitireceğiniz 7 Eylül 2009'da emekliye ayrılabilirsiniz.
26 Haziran 2011'de başvurabilirsiniz
GÜNHAN ÇOMAK: 26 Haziran 1964 doğumluyum. İlk SSK'lı işe girişim 1 Ağustos 1981. Şu anda 5032 günüm var. Ayrıca 8 aylık kısa dönem askerliğim bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Yasaya göre, 18 yaşından önceki SSK'lı günleriniz emeklilik tarihine esas alınmıyor. Sizin için 18 yaşınızı doldurduğunuz 26 Haziran 1982 başlangıç kabul edilir. Bu durumda, 25 yılınız 26 Haziran 2007 tarihinde tamamlayacaksınız. Bu tarihe kadar toplam 5150 gün sigorta primi ödenmişse, 47 yaşınızı bitireceğiniz 26 Haziran 2011'de emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
Bize yazın
EMEKLİLİĞİNİZLE ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için, sorularınızı faks, internet veya mektup yoluyla ulaştırabilirsiniz. Doğru cevap alabilmeniz için şu bilgileri mutlaka yazın.
1- Adınız, soyadınız ve cinsiyetiniz.
2- Prim ödediğiniz kurumlar ve sicil numaralarınız.
3- Doğumunuz, ilk sigortalı olduğunuz tarih.
4- Askerlik tarihi ve süresi.
5- Sakatların sakatlık derecesi.
6- Telefonunuz.
Adres ve telefonlarımız
Telefon: 0232 464 59 30
Faks: 0232 464 14 02
Mektup adresi: Necati Çetiner,
Milliyet Gazetesi EMEKLİLİK REHBERİ, Şehitler Caddesi No:18/5 Alsancak İZMİR
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|
|