Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 25 Haziran 2005 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Kariyerim    Business    Arabam    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Beni ilgilendirmez demeyin

Satır Arası / Deniz Sipahi

EGİAD Başkanı Fatih Dalan, geçen gün Basel II kriterleriyle ilgili önemli bir uyarıda bulundu.
Türk bankacılık sektörü ve firmalar için köklü değişiklikler getirmesi beklenen bu yeni dönemde KOBİ'lerin belki de yol haritası değişmiş olacak.
Bana göre birçok kişi bu kriterleri henüz bilmiyor ve birçok küçük ve orta boy işletme ne tür hazırlıklar yapacağını bilmiyor.
Peki Basel II kriterleri nedir?
Basel II kriterlerine geçiş için açıklanan yol haritası, sadece bankacılığı ilgilendiren teknik bir düzenleme olmaktan çok öte, tüm ekonomiyi etkileyecek, ekonomide yeralan her aktörün karar alırken bakmasını gerektirecek, temel bir düzenleme niteliği taşıyor.
Türkiye'nin küreselleşmeye uyumu, sağlanacak ekonomik istikrar ve dolayısıyla elde edilecek sağlıklı ve kalıcı büyüme için, Basel II kriterleri hayati önem taşıyor.
Basel II kriterleri öncelikle bankacılık ve finans sektöründe sürekli iyileştirmeleri öngören bir uygulama. İyileştirmelerin başlıca noktası ise risk yönetiminden geçiyor.
* * *

Operasyonel risk yönetimini hedefleyen bu kriterlerle bankacılık uluslararası anlamda karmaşık işlemlerden uzaklaşarak daha kolay, dengeli, şeffaf ve entegre bir işleyiş kazanacak.
Operasyonel risklerini azaltan, şeffaflığı yakalayan, kurumsal yönetişimin ilkelerini benimseyen, her türlü görev zararını açıkça belgeleyen, sigorta ve vergilerini ihmal etmeyen bankalar ratinglerini yükseltecekleri için uluslararası bankacılık arenasında da daha saygın bir yer edinecekler.
Kriterler içinde yer alan bu uygulamalar sadece bankalar için geçerli olmayacak. Bankalar operasyonel risklerini artırmamak için kredi talep eden şirketlerde de benzer uygulamaları arayacaklar.
Türk ekonomisinde kayıt dışının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu dikkate alındığında Basel II Kriterleri'nin uygulamaya başlanmasıyla birçok firma ve KOBİ bankalardan kredi alamayacak.
Böyle bir ortamda kapanma riskiyle karşı karşıya bulunan bu firmalar, beraberinde yeni işsizler ordusu da getirecek.
* * *

Bu nedenle şirketlerin, KOBİ'lerin rekabet güçlerini koruyabilmeleri için kayıtlı hale gelmelerinin yanı sıra kurumsal yönetişimden şeffaflığa kadar birçok anlamda kendilerini yenilemeleri gerekecek.
Bundan bir süre önce Türkiye'ye gelen Avrupa Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği Başkanı Gerhard Huemer, yeni dönemde teminatların ön plana çıkacağı öngörüsünde bulunmuş ve şöyle demişti.
"Kayıtdışılık, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ortak kaderi. Bu ortam ciddi bir istihdam da sağladığı için kayıtdışı ile mücadele etmek kolay değil. Şirketler cephesinde durum bu olduğuna göre, alternatiflerin neler olduğuna bakmak lazım. Şeffaf bilançosu olan daha ucuza kredi bulurken, bu şirketler daha fazla faiz ödemek durumunda kalacak..."
Birçok insana bu teknik bir yazı gibi gelebilir ancak şu unutulmamalı ki; ekonomi piyasalarındaki köklü değişiklikler bir süre sonra sokaktaki vatandaşı da, evde oturanı da etkileyecektir.
O yüzden EGİAD Başkanı Fatih Dalan'ın uyarısını yerinde buluyor ve bu tür sivil toplum örgütlerinin üyelerini hızla bilgilendirmeleri ve konunun uzmanlarıyla bir araya getirmeleri gerektiğini düşünüyorum.


dsipahi@milliyet.com.tr




EGE
Sahiller gökkuşağı gibi olacak
Emeklilik hakkında her şey
Göletteki balıklar telef oluyor
İyi gelen iyi gelmeyen
Beni ilgilendirmez demeyin





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Arzu Çetik
Necati Çetiner
Özgür Kaynar
Reşat Kutucular
Deniz Sipahi

© 2005 Milliyet