Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 05 Temmuz 2005 / Salı  
   Milliyet Online    Kariyerim    Business    Arabam    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Yapılacak çok şey var

Satır Arası / Deniz Sipahi

Çeşme'den Sakız, Bodrum'dan Kos, Kuşadası'ndan Sisam yarım saat... Atina'ya uçuş 45 dakika...
Böylesine yakın iki ülke arasındaki ilişkiler ne yazık ki, son 10 yılda belli bir mesafe katetti.
Ticaret hacmi sadece 2 milyar dolar, hatta bu rakam uzun yıllar 200 milyon dolarlara takılıp kalmış.
Atina'da yaşadıklarımız, gördüklerimiz gösteriyor ki; Türkiye ve Yunanistan'ın yöneticileri isterlerse yapabilecekleri çok şey var.
Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Zirveleri'nin çoğuna katıldım. Her zirvenin hem ekonomiye, hem de siyasete önemli katkıları oldu. Daha da önemlisi somut projeler etrafında birleşildi.
Girit'te, iki ülke arasında büyük bir sorun olan çifte vergilendirmenin önüne geçildi; Samos'ta da Yunanistan'a Schengen vizesi ile giriş hakkı tanındı.
Hatta günlük ziyaretlerde vizesiz giriş çıkış hakkı verildi. Gerçi bu uygulama daha sonra askıya alındı, ama yine de siyasilerin olaylara bakışını değiştiren önemli bir gelişmeydi. Öğrendik ki, uygulamanın devam etmesi konusunda yetkililerin çalışmaları bitmek üzere.
Bütün bunlar kıyı ticaretinin gelişmesi, kültürel işbirlikleririn sürdürülmesi adına sembolik değerleri olan olaylardı.
* * *

Yunanistan'ın ihracatına bakıyorum, 15.8 milyar dolar... İthalatı ise 33.9 milyar dolar... Dış borç 57 milyar dolar...
Avrupa Birliği, Yunanistan'ın kaderini değiştiren unsur olsa da, Yunanlılar belli bir rakamda sıkışan ihracatın önümüzdeki günlerde sıkıntı yaratacağının farkındalar.
Bütün umutlar turizmde, ama bu alanda da Türkiye ve İspanya gibi gerçekten büyük rakipleri var.
O yüzden zirvede Yunanistan Turizm Bakanı Avramapoulos, sürekli iki ülkenin ortak pazarlama politikaları geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ayak üstü konuştuğumuz Yunanlı turizmciler de, Türkiye'de uygulanan "herşey dahil" sisteminden yakındılar.
Aslında bu modeli bizler de savunmuyoruz. MAS turizminin artık merkezi olan Antalya'da başlayan bu uygulama giderek Türkiye geneline de yayılıyor. Antalya dışında "herşey dahil" sistemine engeller koymak bir çözüm olabilir.
* * *

İzmir Ticaret Odası'nın girişimci başkanı Ekrem Demirtaş, orada da boş durmadı. Girit zirvesinden sonra ortaya atılan banka fikri, Atina'daki toplantıya katılan Yunanlı yöneticiler tarafından da teyit edildi.
Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakan Yardımcısı Adam Regouzas, zaman kaybetmek istemediklerini ve 2006'nın başında bankanın kuruluşunu gerçekleştirebileceklerini söyledi.
Bankanın merkezi İzmir olacak ve dönüşümlü başkanlık sistemi uygulanacak. Sakız'dan Pire'ye dört saat gibi kısa bir sürede hızlı feribotla geçtik. Demirtaş'ın hedefi bu feribotu İzmir'e de getirmek, Selanik, Atina seferleri başlatmak.
Bu konuda da somut bir adım atılmış oldu. İlk feribot yüzde 70'i Avrupa Birliği kaynaklarından hibe olarak gelecek krediyle alınacak.
* * *

Türkiye 75 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bunu yeterli görmüyoruz, daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz.
Doğru...
Öylesine büyük açılım imkanları var ki, yıllarca boş vermişiz, yanlış politikalar uygulamışız.
Atina'da yaptığımız görüşmeler, katıldığımız toplantılar bu gerçeği bizlere bir kaz daha gösterdi.

dsipahi@milliyet.com.tr




EGE
Emeklilik hakkında her şey
Daha önce hiç böyle bir yaz olmamıştı
Son yeşil
Yapılacak çok şey var





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Necati Çetiner
Özgür Kaynar
Engin Önen
Deniz Sipahi

© 2005 Milliyet