Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 14 Temmuz 2005 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Business    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
'Cinayete sessiz kalındı' tartışması

Kapatılan HADEP Genel Sekreter Yardımcısı Fidan'ın öldürülmesi ve ambulans verilmemesine karşı sessiz kalınması, yazarların gündemindeydi. Kürt aydınlar, tepki gösterdiklerini iddia ediyor

İSTANBUL Milliyet

Kapatılan HADEP'in Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Fidan'ın Diyarbakır'da başına sıkılan tek kurşunla öldürülmesiyle ilgili tartışma sürüyor. Sessiz kalan aydınlar ve Diyarbakır Belediyesi'nin cenaze için ambulans vermemesi, köşe yazarlarının gündemindeydi.
Milliyet gazetesiden Taha Akyol gelişmeyi "Diyarbakır Belediyesi çatışmada ölen PKK'lılara gösterdiği ilgiyi, PKK tarafından öldürülen Hikmet Fidan'dan esirgedi, 'Benzin deposu delik' diye ambulans bile vermedi!" diye köşesine taşırken, Hürriyet gazetesinden Ertuğrul Özkök de olaya sessiz kalanları "Hayatlarını 'devlete karşı olduklarını' gerekçelendirmeye çalışmakla geçiren bazı aydınların bu sükûtlarına itiraz ediyorum" sözleriyle eleştirdi.

Belediye Başkanı reddediyor
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediyenin ambulans vermediği yönündeki iddiaları reddetti ve olay yerine belediyenin tek ambulansının gönderildiğini, cenazenin hastaneye bu araçla kaldırıldığını belirtti.
Baydemir, "Aile ambulans talebinde bulunduğunda bir saat içerisinde verilebileceği söylenmiştir. Ailenin acısını tahmin edebiliyorum; bekleyemeyen aile başka nakil aracı buluyor" dedi. Baydemir şöyle konuştu: "Fidan'ın ölümünü yaşam hakkının ihlali olarak değerlendiriyorum. Yaşamını yitirmiş birinin cenazesi üzerinden politika yapılamaz. Ancak insani bir duruş sergileyebilirsiniz."

'Faili meçhul olay'
Baydemir, Kürt aydınlarının konuya ilişkin yeterli tepki göstermediği yönündeki eleştirilerle ilgili de olayın faili meçhul olduğunu, provokasyona gelmemek gerektiğini kaydetti.
"Batman Bolşoy" kitabının yazarı Enver Sezgin ise, "Kürt ve Türk aydınları nasıl ki silahlı eylemlere son verilmesi için bir araya geldilerse, bu olayda da aynı duyarlılığı göstermeliydi" dedi.
Eski DEHAP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş da, aydınların tepkisiz kaldığı eleştirilerinin doğru olmadığını belirterek, "DTH Koordinasyon Kurulu adına yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Diyarbakır İHD olayı kınadı. DEHAP Genel Merkezi yazılı açıklama yaptı" diye konuştu.

Zanalar'ın taziye ziyareti
Bu arada, Fidan'ın İzmir'de oturan ailesi, kendilerini ziyarete gelen eski DEP milletvekilleri Leyla Zana ile arkadaşlarının, cinayetin kınandığı metni ve taziye defterini imzalamadığını öne sürdü. Bu duruma tepki gösteren aile, Fidan'ın diktatörlüğe karşı olduğunu belirterek, aynı mücadeleyi veren arkadaşlarının kendilerini yalnız bıraktığını, parti içinde ayrılık yaşandığını iddia etti. Kapatılan HADEP Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Karageçili de, cinayetin doğrudan PKK adına işlendiğini ileri sürdü.




GÜNCEL
'Gazi'nin eseri
'Elbiseyle yüzmekten iyidir'
Bombacıların dosyası Irak'ta
Damar tıkanıklığı risk sınırını aşmış
'Kapatma kararını uygulayın'
Tunceli'de özel operasyon
'Cinayete sessiz kalındı' tartışması
Pakistan'da 3 tren çarpıştı: 128 ölü
Komşu'yu karıştıran gerçek
Digor'da birliğe lav silahlı saldırı
Bıçakçı, Organize'nin başına getirildi


© 2005 Milliyet