|
Ağustosta gelmesinin nedeni var!
Karamanlis'in ziyaret için ağustosu seçmesinin nedeni, 'o dönemde, Ege'de sukûnet olması'ymış
TAKİ BERBERAKİS Atina
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in, alışılmışın dışında, Ankara'ya resmi ziyaret için tatil dönemi olan 22 - 23 Ağustos'u önermesinin, "O dönem, Ege'de hava ve denizde sukûnet olur" düşüncesinden kaynaklandığı belirtildi.
Yunan hükümetine yakın kaynaklar, her yaz Ege'de uygulanan askeri faaliyet moratoryumunun bu yıl da sürdürülmesi beklentisinden söz etti. Aynı kaynaklar, "Söz konusu tarih, Ege'de sukûnetin hâkim olduğu bir tarih. Karamanlis, Ankara ziyaretini mümkün olduğu kadar 'bulutsuz' bir ortamda gerçekleştirmek istiyor. Ziyaretin, Ege'de Türk askeri faaliyetlerinin gölgesinde kalmasından kaçınmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Sürpriz yaşanmaması için
Yunan basınına göre Atina, bu dönemde Ege'de, özellikle Kardak civarında "trafik olmayacağını" umuyor. Bir başka deyişle Karamanlis, nisanda Yunan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in Ankara ziyareti sırasında Kardak'ta yaşanan "mini kriz" benzeri bir durumun tekrarlanmasını düşünmek dahi istemiyor.
|
|