Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 26 Temmuz 2005 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Business    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Erdemir'in satışı


CHP, Erdemir'in satışını Meclis'e getirmeye hazırlanıyor.
Eylül sonundaki ihaleden önce TBMM'nin 'olağanüstü' toplanması için CHP Grup yönetimi hazırlık yapıyor.
Zonguldak CHP Milletvekili Harun Akın, Erdemir özelleştirmesinin 'şifresi' sayılabilecek bazı niyetleri Milliyet'e açıklarken, borsa değeri üzerinden satışa çıkarılacak işletmeyi alacak dünya çelik devlerinin, ABD ve Çin'in yükselen talebi karşısında Türkiye'yi rakip olmaktan çıkaracaklarını savunuyor.
Erdemir'in satışından elde edilecek gelir 1 milyar 250 milyon dolar düzeyinde tahmin ediliyor. Bu rakam işletmenin 2004 kârının iki katı. İhaleye çıkılmasa, Erdemir ve İsdemir'in dönüşüm projeleri için 1.1 milyar dolarlık yatırım yapılacaktı. Erdemir'in yıllık 3.5 milyon ton olan üretim kapasitesinin 5 yıl sonra beşe katlanması olası. TBMM KİT Komisyonu üyesi Harun Akın, doğma büyüme Zonguldaklı olarak, yabancıya satışın gerçekleşmesi halinde Erdemir'i bekleyen tehlikeyi görüyor:
"Yılda 49 milyon ton üretimi olan, Romanya'da fabrikası bulunan çelik karteli Erdemir'i satın aldıktan sonra niye dönüşüm projesi için uğraşsın, İsdemir'de üretimi artırmaya çalışsın?
Erdemir, 2003 yılında 500 şirket arasında ilk beşe girmiş. Erdemir, zarar eden, devlete yük olan bir kuruluş değil ki. Kasasını açsanız, 300 milyon dolar nakit çıkar.
Erdemir'i alan yabancı bu kârı diğer ülkelere aktarabilecek. Girdi ithalatı yaparak, kârı eritecek. Türkiye'de kurumlar vergisi matrahı azalacak."
Erdemir Vakfı da, CHP'nin satışla ilgili kaygılarını paylaşıyor olmalı ki, Türk sanayicilerden oluşan Ortak Girişim Grubu'na 50 milyon dolarla katılma kararından vazgeçmiş. Oylama sonucu, sendikanın da etkisiyle satışa 'hayır' demişler.
Başbakan Erdoğan'ın Erdemir'le ilgili 'talihsiz' sözleri de tepki görüyor. Fabrikanın eskidiği ve kirlendiği şeklindeki demeci 'gaf' değilse, yabancıya satış konusunda verilen sözler ve Erdemir'in değerini düşürme çabası akla geliyor.
Harun Akın, stratejik boyuta da dikkat çekiyor: "Bağımsızlığın son kalesi olarak Erdemir'i görüyorum. Zonguldak'ta savaş olmadı, işgal yaşanmadı, düşman uçağı bomba atmadı. Erdemir'i çalıştıran kömürü çıkarmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak üzere 4500 madenci şehit vermiş bu kent. İthal ettiğimiz kömüre yılda 1.5 milyar dolar ödüyoruz. Erdemir'i elden çıkarırsak, demir çelikte de tümüyle dışa bağımlı hale geleceğiz. Oysa Erdemir ve İsdemir'i dönüştürerek milyar dolarlık kazançlara erişebiliriz."
Erdemir'in satışı üzerinde yeniden düşünülmelidir.

dsazak@milliyet.com.tr








Melih AŞIK
Vahdettin aşkı
Bülent Ecevit, Vahdettin'in hain olmadığını i...
Fikret BİLA
Baykal'dan Erdoğan'a 'terör zirvesi' çağrısı
PKK terörünün tırmanışa geçmesiyle gündeme ge...
Hasan CEMAL
Cihat'a giden!
Cihat'a gitmek! Ya da Pakistan'daki medresele...
Güneri CIVAOĞLU
Çankaya güneşi
Doğu'da PKK ve ABD ile ilişkiler, Batı'da son...
Can DÜNDAR
Asıl müzakere 'içeride' olacak
Abbas GÜÇLÜ
En iyi meslek, hangi meslek?
Adayların, hemen her ortamda, konunun uzmanla...
Sami KOHEN
Komşudaki değişiklik
Türkiye'ye "sınırdaş" ülkelerin sayısı 7'yi b...
Mehmet Y. YILMAZ
Hain çıkarmada dünya şampiyonuyuz
Hafta sonunda arkadaşım ve değerli bilim adam...
Derya SAZAK
Erdemir'in satışı
CHP, Erdemir'in satışını Meclis'e getirmeye h...
Meral TAMER
Türk - İş ve DYP'nin STK endişesi
Sadece amaçları değil, örgütlenme biçimleri v...
Güngör URAS
'Vahdettin' bahane hedef 'Mustafa Kemal'
Mustafa Kemal ve "Kuvayı Milliyeci"ler yenils...
Serpil YILMAZ
Medeniyetler ittifakı ve göçmen Türkler
Birleşmiş Milletler (BM), Müslüman toplumu te...
M. Ali BİRAND
Peki, biz ne yapmalıyız?
PKK' nın ne yapmak istediği ile ilgili çeşit...

© 2005 Milliyet