Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 29 Temmuz 2005 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Business    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Başbakan duracak

Cumhurbaşkanı ve CHP'nin başvurularını birleştiren Anayasa Mahkemesi, Başbakan'ın TÜBİTAK'a 3 üye seçmesi hükmünün yürürlüğünü durdurdu

ANKARA Milliyet


Anayasa Mahkemesi, TÜBİTAK Yasası'nın Bilim Kurulu üyeleri ve başkan atanmasına ilişkin maddelerinin yürürlüğünü durdurdu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin ayrı ayrı yaptığı yürürlüğün durdurulması başvurularını birleştiren Anayasa Mahkemesi, başbakanın TÜBİTAK Bilim Kurulu'na 3, Türkiye Bilimler Akademisi'ne toplam 4 üye seçmesini öngören 4. maddesi 1. fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinin ilgili hükümlerinin yürürlüğünü durdurdu.
Mahkeme yasanın, Bilim Kurulu'nun istifa veya ölüm gibi sebeplerle boşalan üyelikleri için aynı esaslarla yeni üye seçilmesini, belirtilen süre içinde yeni üye bildirilmemesi halinde başbakanın belirlediği kişileri doğrudan Bilim Kurulu üyesi olarak atamasını öngören 4 ve Bilim Kurulu'na başkan seçilmesine ilişkin 5. maddesindeki hükümlerin de yürürlüğünü durdurma kararı verdi.

Gecikmede atayacaktı
Yüksek Mahkeme'nin yürürlüğünü durdurduğu bir başka maddede de, kanunun yayımı tarihinden itibaren 15 gün içinde YÖK ve TOBB'un belirleyecekleri üyeleri seçerek başbakana sunması, bu sürede ilgili kurumlarca gerekli teklifin yapılmaması halinde başbakanın bunların kontenjanları için öngörülen şartları taşıyanlar arasından doğrudan Bilim Kurulu üyeliklerine atama yapması öngörülüyordu.

Devam edecekler
Bilim Kurulu'nun ilk oluşumundan sonraki ikinci yılın sonunda, bir defaya mahsus olmak üzere, başkan hariç ad çekme usulüyle ayrılacak 7 üyenin yerine üye seçilmesini hükme bağlayan geçici maddenin yürürlüğü de durdurulurken, Anayasa Mahkemesi kararları 1'e karşı 10 oyla aldı.
TÜBİTAK'tan dün yapılan açıklamada ise, Bilim Kurulu üyeleri ile TÜBİTAK Başkan Vekili'nin, yürürlükteki kurallar çerçevesinde seçildiklerinden, görevlerine devam edecekleri bildirildi.





SİYASET
Başbakan duracak
'Dostlara örnek olsun'
Türkiye'nin mesajı Tuğcu
Özkök: Terörün tanımı yapılmalı
Çoğu İHL'li 233 öğretmen müdür oldu
Beş lidere mektup
Bu cümleye kızdılar
'Kurultayı toplayın'
CHP'den Budak'a ret
'Düğünde silah' TBMM'de
Yunan basını Blair'e kızgın
'Sabrımızın bir sınırı var'
25 ilçeden Öymen'e tepki
İngiltere'deki ilan davasını KKTC kazandı
'Bebekler için bize destek olun'






Taha AKYOL
Avrupa lideri olarak Tony Blair
TONY Blair başbakan olduktan sonra, hakkında ...
Fikret BİLA
Deklarasyonun kodları
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra'da zi...
Hasan CEMAL
Öymen'le derin CHP'li olmak!
Altan Öymen, CHP'de İstanbul İl Başkanlığı'na...
Güneri CIVAOĞLU
Taze toprak sendromu
PKK'nın Azrail gibi gezindiği dağ yolundayız....
Derya SAZAK
İntihar terörizmi
Londra ve Mısır'daki intihar saldırıları ardı...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2005 Milliyet