Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 31 Temmuz 2005 / Pazar  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Business    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Göcek'te kabus

Yat turizminin gözde beldesinde, cennet gibi koylar tek tek marina yapılmak üzere kiraya veriliyor. Belediye Başkanı Recep Şatır, "Kirlilik başlar, burası biter' diyor

MUSTAFA SARIİPEK Göcek DHA


Ege'nin bakir kalmayı başaran, ender köşelerinden, Muğla'ya bağlı Fethiye'nin Göcek Beldesi'nde, kabus görmeye başladı. Yat turizminin bir numaralı adresi Göcek'te göz kamaştıran güzellikteki koyların tek tek kiraya verilmesi endişe yarattı. İstenen bedellerinin düşük olması da şaşırtırken, sırada Yavansu ve Ayten koyları olduğunu belirtildi. 49 yıllığına kiralama işlemleri Fethiye'ye bağlı Göcek Beldesi henüz köyken, 1989'da başladı. Büngüş Koyu'na Clup Marina inşa edildi. Maden Koyu, İltur
A.Ş'ye kiralandı.
Buraya Port Göcek Marina kuruldu. Poruklu Koyu, geçen ay ihaleyle Ramazan Ulusoy'a yıllığı 870 milyar lira bedelle günübirlik turizm amacıyla verildi. Hemen ardından, bundan dört gün önce 27 Temmuz'da, 121 bin 260 metrekarelik Etibank Koyu Mustafa Cihan İçağası'na kiralandı.

300 milyon veren talip olur
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına göre Kapıdağı Yarımadası içindeki, Dalaman Belediyesi mücavir alanı sınırlarında kalan Yavansu Koyu'nun kiraya verilmesi için hazırlıklar tamamlandı. Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde 2 Ağustos'ta kapalı zarf usulüyle 10 yıllığına kiraya verilecek Yavansu Koyu için yıllık 10 milyar lira muammen bedel saptanması hayrete düşürdü. 300 milyon lira teminat bedelini yatıran herkesin ihaleye katılabileceği belirtildi.
Kral mezarlarının bulunduğu Bedri Rahmi Koyu'nu da içine alan Yavansu'yu kiralayacak işletmecinin buradan rekreasyon alanı olarak yararlanacağı kaydedildi.
Yavansu Koyun'dan sonra sırada Ayten Koyu olduğu öğrenildi. Ayten Koyu ihalesi için çalışmaların devam ettiği, burayı alabilmek için bir çok kuruluşun Orman Bakanlığı ile temasta olduğu ileri sürüldü. Söz konusu yerlere marina yapılacağı belirtildi.

Turizme zarar verecek
Göcek'in CHP'li Belediye Başkanı Recep Şatır koyların teker teker elden çıkarılarak doğallığının bozulmasının turizme büyük zarar vereceğini savundu. Şatır, "Buraya dünyanın dört bir yanından teknelerle gelenler sakinlik ve doğal güzellik istiyor. Koylarımız kiralanma yoluyla yok olma yolunda büyük hızla ilerliyor. Göcek yat turizmiyle ünlü. Bir turist, beş yıldızlı otelde bir hafta her şey dahil 500-600 dolara kalıyor. Bir guletin günlük kirası 2-3 bin dolardan başlıyor. Gulet müşterileri doğaya, sessizliğe, kuş, böcek sesine geliyor. Bu koylar turizme açılacaksa, yollar açılıp insanla dolacaksa, yat turizmi biter. Ayrıca sirkülasyonun az olduğu, 4 marinanın bulunduğu Göcek Körfezi yeni bir marinayı kaldırmaz, kirlilik sorunu başlar. Bu da Göcek'in sonu olur. Göcek'e en büyük yatırım doğal ve bakir olarak kalması" dedi.




Sırada adalar mı var?

Kent Meclisi Başkanı Bülent Fidan, son olarak elden çıkarılan Etibank Koyu'nun kira ihalesinin iptali için yasal yollara başvuracaklarını açıkladı. Fidan, "Bu koy bakir kalmalı" dedi. Bu arada bazı Kent Meclisi üyelerinin, koyların ardından adaların da kiraya çıkarılabileceği ihtimaline karşılık, çalışma başlattığı öğrenildi. Tersane Adası'nın bir bölümünün rahmetli işadamı Mete Has'a ve Zeytin Adası'nın tümünün Uzan ailesine ait olduğunu belirten meclis üyeleri, diğer adaların da elden gitmemesi için çalışacaklarını söyledi.





EGE
Göcek'te kabus
Tarihe büyük vefasızlık
Belediye çukuru sakat bırakıyordu
Keyfin zirvesi
Pisti yakıp geçecek
Sirk heyecanı Ayvalık'ı sardı
Şimdi çok daha ucuz
Kanunsuzların korkulu rüyası
Tatilciler onlarla coşacak
Durak, burun ameliyatı oldu
Pink Martini bayılttı!
Yelkende final günü
Cennette bugün sayım yapılacak
Kalede yetişiyor kenti süslüyor
En temiz köy seçildi
İZMİR REHBERİ





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Necati Çetiner
Deniz Sipahi
İsmail Sivri
Fatih Tanfer

© 2005 Milliyet