Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 10 Ağustos 2005 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Business    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkyılmaz için el ele

Tarihi kitapları yurtdışına çıkarmak istediği iddiasıyla Ermenistan'da tutuklanan Türkyılmaz, dün yargı önüne çıktı. Türkyılmaz'ın bırakılması için de Türk ve yabancı 237 aydın Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan'a mektup yazdı

İSTANBUL Milliyet

Türk ve yabancı 237 aydın, Sovyet döneminden kalma tarihi kitapları yurtdışına çıkarmak istediği iddiasıyla 17 Haziran'da Ermenistan'da tutuklanan Türk akademisyen Yektan Türkyılmaz için kampanya başlattı. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a mektup yazan aydınlar, yaklaşık 2 ay tutuklu kaldıktan sonra dün yargı önüne çıkan Türkyılmaz'ın serbest bırakılmasını istedi.
Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Amerikan Duke Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını yürüten Türkyılmaz, Erivan Havaalanı'nda gözaltına alınmıştı. Aydınlar da Türkyılmaz için el ele verdi. Türkiye'de Ermeni asıllı vatandaşlarımızın yayımladığı Agos gazetesi, bu girişimi "Yektan için büyük seferberlik" manşetiyle duyurdu.
Orhan Pamuk, Taha Parla, Elif Şafak, Oral Çalışlar, Halil Berktay, Murat Belge, Taner Akçam, Ayşe Gül Altınay, Hrant Dink, Etyen Mahçupyan ve Ragıp Zarakolu'nun kurduğu Yektan Türkyılmaz ile Dayanışma Komitesi, kısa sürede 237 imza topladı.
Türkyılmaz'a, Peter Balakian, Kevork Bardakcian, Vahakn Dadrian, Jirayr Libaridian, Dennis Papazian, Greg Sarkisian, Harut Semercian, George Şirinian, Ronald Grigor Suny, Hraç Çilingirian gibi Ermeni akademisyen ve aydınlar da destek verdi.

'Belgelerine el konuldu'
Gazeteye göre, aydınların Koçaryan'a gönderdiği mektupta da şu ifadelere yer aldı:
"Türkyılmaz'ın, Ermenistan Parlamentosu'ndan bir üyenin ve tanınmış bir ABD Ermenisi tarihçinin kişisel garantisiyle donatılmış kefaletle bırakılması isteği reddedilmiştir. Şimdi de Türkyılmaz'ın gümrük ihlalleri suçundan yargılanacağı görülmektedir. Ermenistan - Türkiye ilişkilerinin gelişimine çok önem veriyoruz. Bağımsız bilim adamlarının engellenmemiş çalışmalarını, doğru yöndeki yaşamsal adımların olmazsa olmaz koşulu olarak görüyoruz. Türkyılmaz'a yapılan muamele olumsuz bir emsal teşkil etmektedir."
Türkyılmaz'ın Ermenice dahil 6 dil konuştuğunun belirtildiği mektupta şöyle denildi:
"ABD'de hazırladığı tez pek çok prestijli ödülle desteklenen Türkyılmaz'ın arşiv araştırmasının dijital kopyalarına el konulmuştur. Bu muamelenin hiçbir gerekçesi olamaz. Söz konusu kitapların yurtdışına çıkışı yasak değil, izne tabidir. Bu koşuldan haberi olsaydı, kuşkusuz yerine getirirdi. Kendisi ciddi bir bilim adamı ve Ermeni kültürü dostudur."

Annesi Erivan'da ziyaret etti

CENK BAŞLAMIŞ Moskova
YEKTAN TÜRKYILMAZ'ın davası Erivan'da başladı. Ermeni Ceza Yasası'nın kaçakçılıkla ilgili ve 4 - 8 yıl hapis gerektiren 215. maddesinden yargılanan Türkyılmaz'ın avukatlarından Vartuhi Elbakyan, "Kaçırmakla suçlandığı kitapları Ermenistan'ın her yerinde satın almak mümkün" dedi. Mahkemeden 1 gün önce oğlunu ziyaret etmesine izin verilen Gülsin Türkyılmaz, "Umuyorum ceza vermezler" dedi.

Sovyet rejimi devam mı ediyor?

ZAMAN GAZETESİ yazarı Şahin Alpay da, dünkü köşe yazısında aydınların genç tarihçi için başlattığı kampanyaya yer verdi. Alpay, "Yerevan tarihten korkuyor mu?" başlıklı yazısında, Türkyılmaz'ın Duke Üniversitesi'ndeki tez hocası olan Profesör Orin Starn'a göre, "Birçok ödül ve burs kazanmış olan, çok parlak ve saygın bir akademisyen ve araştırmacı" olduğunu vurguladı. Alpay yazısında, "Avrupa Konseyi üyeliğine kabul edilen Ermenistan'da Sovyet rejimi devam mı ediyor?" diye sordu.




GÜNCEL
Eyleme hazırlanıyorlardı
'Terör, Erdal davasını etkiler'
15 yaşında terör zanlısı
Yatağan kurtuluyor
Adalet Hanım derneğin adını bilmiyor
Türkyılmaz için el ele
İçişleri'nden polis eşine tazminat
Yunan dağcılara 'koşullu' Ağrı izni
Dayakla ölüme 5 tutuklama
Erler, hastane ve mahkemeye sivil gidecek
Türkler tavsiye etti, İsrail uyardı iddiası
Pisuvarları yabancı öğrenciler takacak
Eşcinsel savunucusu rahibeye barış ödülü
TOKİ tanıtımında 'ezan molası' verildi






Hasan PULUR
Tecahül-ü arifane bir sanattır...
Adalet Bakanı Cemil Çiçek haklı; bu kadar giz...
Çetin ALTAN
ABD'de sıram sıram ölmüş asker botları...
Olup bitenlere yerel politikaların gözlükleri...


 2003 yılında neler oldu
 2004 yılında neler oldu

© 2005 Milliyet