
|
|
|
 |
|
|
Emeklilik hakkında her şey
EMEKLİLİK REHBERİ / Necati Çetiner
Yasal düzenleme yapılması gerek
HAYRİYE EMİNOĞLU: 1958 doğumluyum. Bulgaristan'dan göç ettim. 4822 gün prim ödenmişliğim var.İki ülkedeki hizmetlerimin toplamı 9546 gündür.Oradaki işe ilk giriş tarihim 1 Temmuz 1976 Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Bu konudaki yeni yasal düzenlemeleri takip ediniz ve zaman zaman SSK İl Müdürlüğü'ne durumunuzu yazılı olarak bildirmeniz yararınıza olacaktır.
Sigortada yaş tahsisi geçersiz
FİKRİYE DEMİR:1963 doğumluyum. 1985'te ilk sigortalı oldum.8 yıldır da isteğe bağlı olarak ödüyorum.Daha sonra okul kayıtlarında 1957 doğumlu olduğumu öğrendim.SSK'dan yaş büyütmesinden dolayı ne zaman emekli olurum?
CEVAP: Sigortalının tescil edildiği tarihteki doğum tarihi esastır, sonradan yapılan yaş tahsisleri geçerli değildir. Buna göre yaş tashihinizin sigortalı olduktan sonra yapıldığı anlaşılıyor.Mahkeme kararlarını S.S.K.'ya bildiriniz.Durumunuz hakkında size cevap verilecektir.
Bütün hizmetlerinizi şimdiden birleştirin
SEYHAN ÖZCAN: 1960 doğumluyum. İlk sigortalı işe giriş tarihim 1976. Toplam 110 gün çalıştım. 1982- 1986 yılları arasında ise kesintisiz prim ödedim.26 Eylül 1986 tarihinden bu yana resmi bir kuruluşta memur olarak çalışmaktayım. Yedek subay olarak yaptığım askerliğimi emekli sandığı hizmetime ilave ettirdim. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Memuriyete başlamadan önce SSK'da ve Bağ-Kur 'da geçen günlerinizin toplamı 5 yıl 3 ay. Bu hizmetlerinizin birleştirilmesi için T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne şimdiden yazılı müracaatta bulununuz. 25 yılınızı 15 Temmuz 2006 tarihinde doldurursunuz.Yaş probleminiz yok.
1261 gün daha prim ödemelisiniz
BAYRAM KİRAZ: 1956 doğumluyum.Bazı verilere göre 815 gün, bazı verilere göre 619 gün prim ödediğim görünüyor.Bağ-Kur'a giriş tarihim 1982. 18 yıl 4 ay 2 gün prim ödedim ve ilişiğim yasal bir şekilde 25 Mayıs 2001 tarihinde bitti.1 Eylül 2004 tarihinden bu yana sigortalıyım. Önceki çalıştığım 619 gün dahil ediliyor mu?
CEVAP: Daha önce SSK'daki çalışmalarınız, isteğe bağlı olmak için aranan 1080 gün hesabında dikkate alınır.Bağ-kur'u kapattıktan sonra SSK'da 2829 Sayılı Kanun'a göre 3 yıl 6 ay (1261 gün) prim ödemeniz halinde SSK'dan emekli olabileceksiniz.
Basamak yükseltme talebinde bulunun
MERAL KARADENİZ: 2001 yılında ilk kez Bağ-Kur'lu oldum. 1500 günüm var.O tarihten bu yana 12. basamaktan aylık primlerimi muntazam olarak arttırmaktayım. Bankada borcum görülmediğini söyleyerek prim tahsilatı yapmak istemediler. Israrlarım sonucu ödemelerimi tahsil ettiler.Bu durum benim aleyhime mi? Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Bağ-Kur'dan emekli olabilmeniz için 15 yılınızı doldurmalısınız. 16.02.2016 tarihine kadar ödemelerinize devam etmeniz gerekmektedir.Şayet, Bağ-Kur'u sonlandırıp SSK'lı olmanız durumunda Bağkur + SSK toplam 3600 günü doldurmanız ve bu süre içerisinde son 3 yıl 6 ay (1261 gün) SSK'lı olmak koşuluyla yine 58 yaşınızı dolduracağınız 02.03.2016 tarihinde SSK'ya emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.Sizden sağlık primi kesilmiyor. Ancak siz primlerinizi sağlık primi dahil ederek ödediğinizden fazlalığınız görünüyor. Bağ-Kur'da devam edecekseniz basamak yükseltmesi talebinizi yapın.
Bize yazın
EMEKLİLİĞİNİZLE ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için, sorularınızı faks, internet veya mektup yoluyla ulaştırabilirsiniz. Doğru cevap alabilmeniz için şu bilgileri mutlaka yazın.
1- Adınız, soyadınız ve cinsiyetiniz.
2- Prim ödediğiniz kurumlar ve sicil numaralarınız.
3- Doğumunuz, ilk sigortalı olduğunuz tarih.
4- Askerlik tarihi ve süresi.
5- Sakatların sakatlık derecesi.
6- Telefonunuz.
Adres ve telefonlarımız
Telefon: 0232 464 59 30
Faks: 0232 464 14 02
Mektup adresi: Necati Çetiner,
Milliyet Gazetesi EMEKLİLİK REHBERİ, Şehitler Caddesi No:18/5 Alsancak İZMİR
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|
|