Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 26 Ağustos 2005 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Vatandaş Nuri


Vatandaş Nuri, hep haklarından bahseder: Ülkede demokrasi sorunu vardır, özgürlükler sınırlandırılmıştır, insan hakları yeterli değildir, vs. vs. hiç bitmez. Nuri bey hep şikâyetçidir! Ancak kimse de vatandaş Nuri'ye sorumluluklarını anımsatmaz... Oysa bizi insan yapan özgürlüklerimiz olsa bile, bizi yurttaş yapan da toplumsal sorumluluklarımızdır.
Hiç unutmam, İngiltere'de öğrenciyken yurdun karşısında bir telefon kulübesi bozuktu ve her gün Türkiye'yi beleşe arıyorduk. İngiliz bir arkadaşıma konuyu açtığımda, kendi evini de beleşe arayacağına, arızaya haber vermemiz gerektiğini söylemişti. Çünkü doğrusu, toplumsal sorumluluğu olan davranış oydu.
Ülkemizde kaçak elektrik kullanımı çok yüksek. Yüzde 28'den daha aşağılara çekildiği için geçenlerde enerji bakanımız memnuniyetini ifade ediyordu. Kaçak elektrik kullanımının nedeni malum; gecekondulardaki yoksulluk nedeniyle beleşe elektrik kullanma. Ya bu arada yoksul olmadan kaçak elektrik kullananlar? Elektriği beleşe kullanınca sanki yoksulluk ortadan kalkıyor mu? Hayır. Ama sadece yoksullar mı kaçak elektrik kullanan? Birçok inşaat, ya da fabrika sahibi bile kaçak elektrik kullanıyor.
Kamunun hizmetlerinden beleşe yararlanmayı bir tarafa bırakalım. Medya, toplumu eğitme konusunda ne denli duyarlı. Televizyon kanalları abur cubur programlarla ülkemizde abur cubur bir toplumsal anlayış yaratmadı mı? Ucuz mankenlerle şarkıcı bozuntularını ana haberlere alan bir anlayış yerleşti. Bu da elbette toplumsal sorumsuzluk.
Vatandaş Nuri, kaldırımların bozukluğundan şikâyet eder. Ama arabasını kaldırımın üstüne çekmekten hiç hicap duymaz. Önünde durup trafiği sıkıştıran arabaya basar küfrü, bir işi olup yolda durduğunda ise arkadakinin kornasına "çatladın mı be adam!" der.
Vatandaş Nuri devlete hep kızar. Sokaklar pistir, yollar bozuktur, hastaneler yetersizdir. Çocuğunu yollayacak ne doğru dürüst bir okul bulabilir, ne de doğru dürüst öğretmen. Ancak vergi zamanı geldi mi, vatandaş Nuri bu işlerin hepsinin vergilerle yapılabileceğini unutur. Sanki para gökten yağacak ve hizmetlerin hepsi oradan sağlanacak.
Vatandaş Nuri aslan kesilir ve başlar yine devlete bağırıp çağırmaya. Elbette bir vatandaş olarak bize verilmiş hakları savunmamız gerekiyor. Özgürlüğü olmayan bir insan olabilir mi? Kölelik olur. Ancak bizi toplum içinde vatandaş yapan sorumluluklarımızı da unutmamalıyız.
Daha uygar bir yaşantı için yurttaşlık sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Ama daha mutlu olmanın sırrını da unutmayalım, hoşgörü ve gelecekle ilgili iyimserlik. Vatandaş Nuri'ye herhalde bunları sık sık hatırlatmak gerekiyor.

hgunes@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Kimlik ve terör
CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, MGK bildiri...
Çetin ALTAN
Kuyumcular ve manavlar...
Kuyumcuların ışıklı vitrinlerindeki; kalın ve...
Melih AŞIK
Tiyatronun direnişi
Kültür Bakanı Atilla Koç'un tiyatroya saygısı...
Fikret BİLA
Baykal: Bülent Ersoy'un anlattıkları senaryo
CHP Lideri Deniz Baykal, sanatçı Bülent Ersoy...
Hasan CEMAL
Kürt sorunu (4)
Diyarbakır, 1991 yılı Aralık ayının ilk hafta...
Güneri CIVAOĞLU
Sivil ve asker
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, bir "tab...
Abbas GÜÇLÜ
Önkayıt ile öğrenci alan fakülteler
Önkayıt ve yetenek sınavı ile öğrenci alan fa...
Hurşit GÜNEŞ
Vatandaş Nuri
Vatandaş Nuri, hep haklarından bahseder: Ülke...
Sami KOHEN
Irak farkı...
IRAK yeni bir İran olabilir mi? Yani komşu ül...
Faik ÖZTRAK
Kamu borçlanmasında yeni eğilimler
Temmuz sonunda konsolide bütçenin toplam borç...
Hasan PULUR
Haliç Konferansı, Boğaziçi Konferansı...
ERTELENEN Ermeni soykırımı konusunun tartışıl...
Derya SAZAK
Postmodern uyarı
CHP yönetimi, Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt sorun...
Ece TEMELKURAN
Penguenler ve devrim
Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, önceki gün b...
Güngör URAS
Eylül iyi geçecek (Sonrası 'Allah Kerim')
Eylül ayında "kriz çıkar" diye korkanlar, rah...
M. Ali BİRAND
Bağcıyı mı dövmek, üzüm mü yemek...
3 Ekim'de Türkiye ile Avrupa Birliği arasında...

© 2005 Milliyet