|
 |
|
|
Halk testiyi kıranla dolduranı ayırmalı
SHP Genel Başkanı Karayalçın, "Solda birlik için artık çaba sarfetmeyeceğim. Biz her defasında birleşmeden yana olduk, ancak ellerimiz hep boş kaldı" dedi
Gülü-yorum / Çağlayan Bilgen
cbilgen@milliyet.com.tr
Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, solun birinci partisi olup iktidara geleceklerini, bunun için çalışmalara İzmir ve Ege'den başlayacaklarını söyledi.
Genel Başkan Yardımcıları Hakkı Akalın, İlhan Göğüş, PM Üyesi Çetin İllez ve İzmir İl Başkanı Mustafa Korkmaz ile birlikte Milliyet İzmir Bürosu'nu ziyaret eden Murat Karayalçın çeşitli konulardaki görüşlerini açıkladı.
Solda birlik konusunda artık hiç bir şekilde çaba sarfetmeyeceğini söyleyen SHP Genel Başkanı Karayalçın şunları söyledi:
Solda birliği vatandaş sağlar
"Halk, testiyi kıranla, dolduranı ayırmalı. Bir tutmamalı. Biz her defasında solda birlikten yana olduk. Ancak uzattığımız eller hep boş kaldı. Çok çaba harcadım. Olmadı. 13 yıl solun birliği için çalıştım.
Koltuğumu bıraktım bu ittifakın sağlanması için. En son yerel seçimlerde yapılan ittifak, soldaki bütün partilere yapılan çağrı sonucunda ortaya çıktı. O ittifakta CHP'de olacaktı. Ama kabul etmediler. Oysa aynı CHP, bizden önce DEHAP ile ittifak yapmak için girişimde bulundu. Bir kaç defa görüştüler, aday sayısında anlaşma sağlayamadıkları için ittifak olmadı. Biz yapınca da kıyameti kopardılar.
Oysa biz sadece DEHAP ile değil, beş parti ile ittifak yaptık. Bizim için ülkenin doğusu, batısı diye bir ayrım yok. Devletin tekliği ve vatanın bölünmez bütünlüğü bizim için esastır. Biz bunu anlatamamış olabiliriz. Halkımıza tekrar anlatacağız.
Sol partiler birleşsin diyen insanımız,sokakta beni görüp uyaran insanımız seçimde bunu göstermeli ve birleşmeyi en çok kim istiyorsa o partiye destek vermeli. Biz üzerimize düşeni yaptık. Hep benden istendi, ben üzerime düşeni yaptım. Şimdi sıra yurttaşlarımızda. Bunun yolu yurttaşlarımızın ilk seçimde sandığa gittiği zaman SHP'yi solun birinci partisi yapmaları ile mümkün olacaktır. Sandığa gitmemek çözüm değildir.
Baraj kaygısı ise hiç bir işe yaramayacaktır. Sandığa küsmek, AKP'nin ekmeğine yağ sürer. Biz yüzde yüz solcu, yüzde yüz Atatürkçü, cumhuriyetçi ve demokratız. Yoksuldan yana ilerici ve devrimci bir partiyiz. Yoksulluk ve istihdam konusunda bizim dışımızda hiç bir partinin projesi yok. Varsa çıksınlar ortaya.Yurttaşlarımız bizi görmeli."
Bizim sorunumuz AKP ile
CHP'nin iyi yönetilmediğini, CHP'ye yazık edildiğini söyleyen Karayalçın, "Ama bizim CHP başta olmak üzere soldaki hiç bir partiyle sorunumuz yok. Onlarla mücadele etmeyi düşünmüyoruz. Bizim tek mücadelemiz AKP ile olacaktır. Soldaki partilerle ise dostça rekabet içindeyiz" diye konuştu.
Sokağa ineceğiz
1 Eylül'den itibaren SHP'nin sesi daha gür çıkacak. Artık sık sık İzmir'e, Ege'ye geleceğiz. İzmir'e büyük önem vereceğiz. Sürekli halkın arasında olacağız. Sokağa çıkacağız. Taksi duraklarında, kahvelerde, çarşılarda, pazarlarda SHP'yi halkımıza anlatacağız. Bölge mitingi yapacağız. Ülkenin iki yakasını biraraya getireceğiz. Bunun için projeler hazırlıyoruz. Kentlerin, köylerin, kısacası ülkenin kurtuluşu için somut projelerle geliyoruz. Bu projelerimizi önümüzdeki süreçte tek tek açıklayacağız. Yeni söylemler, yeni çözümler sunacağız. Halk artık önüne ısıtılıp, ısıtılıp konulan yemekleri yemiyor.
Stratejik ortaklık
AKP ve CHP Türkiye'nin siyasi gücünü tekelleştirdi. İki parti stretejik ortaklık yapıyor. İzmir il genel meclisinde olduğu gibi. Pek çok ilde işbirliği içindeler. Tıpkı mecliste olduğu gibi. İki parti ülke siyasetini kilitledi. Grup tekeli var.Oligopol var. Sistemi kilitleyen araçlardan birisi de seçim barajıdır. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar yüksek seçim barajı yok. Türkiye, dış dinamiklerin etkisiyle bu barajı indirmek zorunda kalacaktır. Türkiye milletvekilliği getirilmesi sözkonusu olacaktır. O zaman bir milletvekili 400 bin oy, bir milletvekili 40 bin oyla seçilecektir ki; bu tamamen çifte standarttır.
|
|
|

|