Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 03 Eylül 2005 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Karayalçın'dan 'Kürt sorunu'na çözüm önerisi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kürt sorunu vardır, çözüm daha çok demokrasi, daha çok vatandaşlık hukukudur" şeklindeki sözleri ve Diyarbakır ziyaretiyle başlayan tartışma ve oluşan beklenti, yerini koruyor.
Öyle anlaşılıyor ki, bu konu, önümüzdeki süreçte özellikle liderler ve siyasi partiler açısından "pozisyon almayı" gerektirecek bir önem taşıyacak. Bu konuda "pozisyonunu belirlemek", kişi ve kurumlar açısından tanımlayıcı bir nitelik taşıyacak.

'Mutabakat denklemi'
Bu konuda bir süredir çalışmalarını hızlandırmış görünen SHP lideri Murat Karayalçın, kısa bir süre içinde partisinin "toplumsal barış" çalışmasını kamuoyuyla paylaşacak.
Karayalçın'ın bu konuda bir çözüm önerisi var. "Mutabakat denklemi" adını verdiği formülünü şöyle özetliyor:
"Mutabakat denkleminin bir tarafında 'Kürt gerçekliği', diğer tarafında ise 'Cumhuriyet'in kutsal üçlemesi' var. Cumhuriyet'in kutsal üçlemesi, 'devletin tekliği, ulusun tümlüğü, yurdun bölünmez bütünlüğü'dür. Sorun, Cumhuriyet'in Kürt gerçekliğini kabul etmesi, Kürtlerin de Cumhuriyet'in kutsal üçlemesini içlerine sindirmeleriyle çözülür. Bizim mutabakat denklemi dediğimiz budur."
Karayalçın, bu yaklaşımın esas olarak Atatürk'ün Cumhuriyet'in kuruluşunda esas aldığı yaklaşımla ve Sosyalist Enternasyonal değerleriyle örtüştüğünü de vurguluyor. SHP lideri, çözüm önerisinin "Cumhuriyetçi yaklaşım" olduğunun altını çizerek şöyle diyor:
"Atatürk'ün Cumhuriyet'i temellendiren yaklaşımı sağlam ve sağlıklıdır. Temel alınan yaklaşımda ırksallık, dinsellik, mezhepsellik, sınıfsallık yoktur, yurttaşlık vardır. Bunlardan birini veya birkaçını esas alarak, öne çıkararak kurulan devletler dağılmışlardır. Sovyetler Birliği sınıfsallık üzerine kuruldu, bugün dağılmıştır. Yugoslavya etnik esasa göre kuruldu, bugün dağılmıştır. Lübnan, dinsellik esasına göre kurulmuştur, kaosa sürüklenmiştir. Irak bugün dinsellik ve etnisite esasına göre yeniden kurulmaya çalışıyor ama çok zorlanıyor. Türkiye ise doğru bir temelle kurulduğu için ayaktadır ve Atatürk'ün bu çağdaş yaklaşımının esası Lozan'da da vardır. Cumhuriyet'in kutsal üçlemesi dediğimiz nitelikleri de buradan güç alır."

Kürt gerçekliği nedir?
Karayalçın, "mutabakat denklemi" dediği formülün bir tarafını böyle açıklarken, diğer tarafına koyduğu "Kürt gerçeği"nden ne anladıklarını ve neyi amaçladıklarını da şöyle izah etti:
"Kürt gerçekliği ne demektir? Bizim bundan kastımız, tekil olarak herkesin anadilini öğrenmesi, konuşması, geliştirmesi, anadilinde yayına, gazeteye, kitaba sahip olabilmesidir. Kültürünü zenginleştirmek için üst kurumlar kurabilmesidir. Kürt sorunu bağlamındaki yaklaşımımız budur. Ulusal bütünlük, üniter yapı içinde, Türk üst kimliğini kabul edecek, Cumhuriyet'in niteliklerini içtenlikle içine sindirecek ama kendi kimliğini, kültürünü de yaşayacak. Ama bu kamu alanına taşınmayacak, kolektif hak niteliği olmayacak. Bir bölgeye, bir cemaate, bir gruba verilmiş haklar olarak değil, bireyin özgürlüğü olarak yaşanacak. Örneğin Kürtçe eğitim dili olmayacak, ama öğrenilmesi, konuşulması, geliştirilmesi mümkün olacak."
Karayalçın, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli olarak oluşturduğu, "ırksallık, dinsellik, mezhepsellik, sınıfsallık" yaklaşımlarını dışlayan zeminin 1982 Anayasası tarafından "Kürtçe'nin yasaklanması" ve "zorunlu din dersi" uygulamalarıyla bozulduğunu öne sürüyor.
Yeniden Atatürk'ün esas aldığı yaklaşıma dönülmesiyle, sorunun çözüleceğine inanıyor.

fbila@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
Dilediğin rüyayı görebilme devrimi...
Cep telefonlarıyla çektiğimiz fotoğrafları an...
Melih AŞIK
Bir tuhaflık var!
Güneydoğu'da eylemci örgütler olsun, insan ha...
Fikret BİLA
Karayalçın'dan 'Kürt sorunu'na çözüm önerisi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kürt sorun...
Hasan CEMAL
Irak, nereye?
Irak'ta kan gölü ne yazık ki büyümeye, derinl...
Güneri CIVAOĞLU
İngiliz sicimi
Nörologlar bilir... İnsanoğlu kafasının şakak...
Abbas GÜÇLÜ
Öğrenci haklarını kim koruyacak?
Kolejler ve vakıf üniversiteleri, başvurular ...
Semih İDİZ
Newport'tan karmaşa çıktı
AB dışişleri bakanlarının Newport'taki gayri ...
Sami KOHEN
Daha çok kritik günler olacak...
"ÜÇ kritik gün"ün sonunda varılan nokta ne? ...
Hasan PULUR
Refik Erduran'sız tiyatro tartışılır mı?
DOĞRUSU, bu tartışmaya dostumuz Refik Erduran...
Derya SAZAK
Orhan Pamuk'u yargılamak
Sişli Cumhuriyet Savcılığı yazar Orhan Pamuk ...
Meral TAMER
Türkiye'nin potansiyeli her yerden fışkırıyor
İngiliz The Economist dergisinde Çamlıhemşin ...
Tamer HEPER
Sapla saman yine karıştı
Bu ülke ne çekiyorsa sapla samanı karıştırmak...
Yaman TÖRÜNER
Bazı mağazalar kredi kartı bilgilerinizi kopyalıyor
Son günlerde, kredi kartı bilgilerinin, müşte...
Güngör URAS
Batman hızlı değişim ve gelişim içinde
Tüpraş'ın özelleştirilmesi, Batmanlıları pek,...
M. Ali BİRAND
AB'de bundan sonrası daha kolay
Fransa hala direniyor, Avustralya'lılar, Ruml...

© 2005 Milliyet