Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 03 Eylül 2005 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Bazı mağazalar kredi kartı bilgilerinizi kopyalıyor


Son günlerde, kredi kartı bilgilerinin, müşteriden izin alınmadan, bazı mağazalarca pos cihazından başka bir cihazdan da geçirilerek kopyalandığı konusunda iletiler geliyor. Anlaşılan, bazı mağazalar kendileri için bir veri tabanı oluşturmak peşindeler. Kredi kartı müşterileri, doğal olarak kredi kartındaki hangi bilgilerin kendilerine sorulmadan alındığını merak ediyorlar.
Mağazaların müşteriye sormadan, onunla ilgili bilgilere ulaşması hukuk dışı bir uygulama. Mağazaların müşterilerinden elde ettikleri bu bilgileri nerede, nasıl sakladıkları, kimlere verdikleri ve nasıl kullandıkları da bilinmiyor. Bütün dünyadaki uygulama müşteriye ait bilgilerin kendisine sorulmadan kullanılamayacağı biçiminde. Hatta, bankalar bile bu kurala uymak zorundalar. Müşterinin kredi kartı bilgileri sadece bankası tarafından bilinebilir ve saklanır.
Kredi kartı kopyalanan bir müşterinin daha sonra bir "identity theft" (kimlik çalınması) sorunu karşısında, mağazaları nasıl suçlayacağı veya suçlayıp suçlayamayacağı da ayrı bir sorun. Bu konu yakında mahkemeleri işgal edeceğe benziyor. Çünkü, şimdiden birçok mağdur mağazalara soru sormaya başlamışlar bile. Bazı mağazalar, bankalardan bu konuda izin aldıklarını söylüyorlarmış. Oysa, bankaların böyle bir izin verme yetkileri yok. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve bankaların da bu soruna vakit geçirmeden el atmaları gerekiyor.
Kredi kartı uygulaması hâlâ tam oturmuş ve uluslararası kurallarla uygulanır durumda değil. Uygulamada hem müşteriler hem de bankalar için büyük riskler var.

Dinime küfreden Müslüman olsa!
Benim hafta başındaki yazım üzerine, Fatih Altaylı bir yazı yazarak benim Mustafa Süzer'e danışmanlık yaptığımı iddia etmiş. Süzer'i tanıyorum ama ne şimdi ne de daha önce onunla iş ilişkisinde bulunmadım. Ona veya herhangi bir şirketine danışmanlık yapmadım. Hiçbir şirketinde görev almadım. Türkiye'deki hiçbir sorunun Amerika üzerinden ve bu biçimde çözülemeyeceğini biliyorum. Washington'a da son 2 yıl içinde bir kez gittim. O da, bir gazeteciler grubuyla ve özel bir konuda. Ben yazımda, bütün basının atladığı iki haber verdim. Biri, Başbakan'a yargı kararlarının uygulanması konusunda Kongre üyelerinden altısının imzaladığı, resmi bir mektup gönderildiği idi. Başbakan'ın bu konuda yakınlarına ne söylediğini de bana ilettiler.

Yılmaz Sanlı
Yurtdışındaydım. Yılmaz Sanlı ağabeyimin cenazesine yetişemedim. Başımıza gelecekleri biliyorduk. Yılmaz Ağabey'le son buluşmamızda ikimiz de olacaklardan bahsetmedik. Bu buluşma, Yılmaz Ağabey'in dışarı son çıkışlarından biri oldu. Nur içinde yatsın. Allah eşine sabır versin.

ytoruner@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
Dilediğin rüyayı görebilme devrimi...
Cep telefonlarıyla çektiğimiz fotoğrafları an...
Melih AŞIK
Bir tuhaflık var!
Güneydoğu'da eylemci örgütler olsun, insan ha...
Fikret BİLA
Karayalçın'dan 'Kürt sorunu'na çözüm önerisi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kürt sorun...
Hasan CEMAL
Irak, nereye?
Irak'ta kan gölü ne yazık ki büyümeye, derinl...
Güneri CIVAOĞLU
İngiliz sicimi
Nörologlar bilir... İnsanoğlu kafasının şakak...
Abbas GÜÇLÜ
Öğrenci haklarını kim koruyacak?
Kolejler ve vakıf üniversiteleri, başvurular ...
Semih İDİZ
Newport'tan karmaşa çıktı
AB dışişleri bakanlarının Newport'taki gayri ...
Sami KOHEN
Daha çok kritik günler olacak...
"ÜÇ kritik gün"ün sonunda varılan nokta ne? ...
Hasan PULUR
Refik Erduran'sız tiyatro tartışılır mı?
DOĞRUSU, bu tartışmaya dostumuz Refik Erduran...
Derya SAZAK
Orhan Pamuk'u yargılamak
Sişli Cumhuriyet Savcılığı yazar Orhan Pamuk ...
Meral TAMER
Türkiye'nin potansiyeli her yerden fışkırıyor
İngiliz The Economist dergisinde Çamlıhemşin ...
Tamer HEPER
Sapla saman yine karıştı
Bu ülke ne çekiyorsa sapla samanı karıştırmak...
Yaman TÖRÜNER
Bazı mağazalar kredi kartı bilgilerinizi kopyalıyor
Son günlerde, kredi kartı bilgilerinin, müşte...
Güngör URAS
Batman hızlı değişim ve gelişim içinde
Tüpraş'ın özelleştirilmesi, Batmanlıları pek,...
M. Ali BİRAND
AB'de bundan sonrası daha kolay
Fransa hala direniyor, Avustralya'lılar, Ruml...

© 2005 Milliyet