Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 12 Eylül 2005 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Sağ yelpaze hareketli

Gülü-yorum / Çağlayan Bilgen

GEÇEN haftaki yazımda siyasetteki yaz rehavetinin yavaş yavaş sona ermeye başladığını belirtmiş ve sol partilerdeki hareketlilikten söz etmiştim.
Bugün ise sağ partilerde neler oluyor, ona bakalım isterseniz...
Yelpazenin sağındaki partiler arasında en çok hareketlilik AKP'de yaşanıyor.
Partinin iktidarda olması, bu hareketliliğe hız katıyor.
Kongre takvimi bu hafta açıklanması beklenen AKP'nin, İzmir'deki patronu olmak isteyen çok sayıda isim, şimdiden il başkanlığı koltuğuna oturmak için çalışıyor.
Eğer genel seçim sürecinde il başkanlarına aday olma yasağı konulmazsa İl Başkanı Ali Aşlık, yeniden aynı koltuğa talip olacak.
Ancak bu koltuğa, örgütte yapılacak eğilim yoklamasında birinci çıkan ve genel merkezin icazetini alan isim oturabilecek. Bu yüzden kongreye tek liste ile gidilme olasılığı oldukça yüksek.
İl Başkanı Aşlık, "Bugüne kadar odunları ben taşıdım. Şimdi de başkalarına, 'gelin siz banyo yapın' demem" şeklindeki sözleriyle başkanlık koltuğunu kimseye bırakmak istemediğini açıkça ifade ediyor.
Aşlık'ın partiyi dışarıya açamayışı, sivil toplum örgütleriyle, hatta üyesi olduğu baro ile bile iletişim kuramayışı rakiplerinin şansını artırıyor.
Nitekim Aşlık'a rakip olarak sivil toplum örgütleriyle barışık ekonomist- işadamı deneyimli politikacı Bilal Doğan'ın çıkması bekleniyor.
Eğer Aşlık, aday olmazsa Avukat Kerem Ali Sürekli veya Taha Aksoy genel merkez tarafından işaret edilebilir.
İl başkan yardımcıları Rahmi Taştan, Ömür Kabak ve Niyazi Memur'un gözünün de Aşlık'ın yerinde olduğu konuşuluyor. Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Aslan ile eski yöneticilerden Şener Özterzi'nin gönlünde de il başkanlığı yatıyor.
AKP'de önümüzdeki günler oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor.
* * *
DYP'de Çeşme ve Bayındır dışında bütün ilçelerde delege seçimleri yapıldı.
Sıra ilçe kongrelerinde.
25 Eylül'den itibaren ilçe kongreleri yapılacak.
Nitekim 16 ilçenin kongre takvimi belli oldu.
Zaten genel başkan da kongreler başladığında dört gün İzmir'de olacak.
DYP'de il başkanlığı için delegeleri istediği gibi "dizayn" eden Turan Arınç'ın dışında şimdilik eski başkanlardan İrfan Keskin çalışma yapıyor.
Muhalif Tarcan Ülük'ün arkadaşlarının ise sonucu etkilemeyecek şekilde bazı mahallelerde delege yapıldığı ve bu yüzden yakın çevresine "Ben Turan Bey'in emrindeyim. Artık idealist grubun başkanı da bundan sonra Turan Bey" dediği belirtiliyor.
Eğer bir değişiklik olmazsa 20 Kasım 2005'de yapılacak il kongresinde Arınç, aday olduğu takdirde koltuğunu yine korur.
* * *
YENİDEN çıkış trendine giren partilerden birisi olan MHP'ye henüz daha taban pek güvenmiyor.
Taban üst yönetime güvenmediği gibi, üst yönetim de tabana güven duymuyor.
Partinin genel merkezindeki sancıların benzeri İzmir'de de var. Ancak İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu şimdilik alternatifsiz görünüyor.
MHP, yakında İzmir'de sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak büyük bir kampanyaya start vermeyi planlıyor.
"İzmirlilik ruhunu aşılamak" amacıyla "İzmirliyiz" adı altında bir kampanya başlatarak özellikle Anadolu'nun çeşitli kentlerinden gelip kendi gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışanlar uyarılacak. Hemşeri derneklerinin yöneticilerine, "Siz artık İzmirlisiniz. Mardin, Tunceli, Trabzon, Urfa veya başka kentler adı altında hemşericilik yapıp, halkın bölünüp parçalanmasına izin vermeyin" denilecek.
Eğer bu kampanya tutarsa, özellikle büyük kentlerdeki hemşericilik, bölgecilik ve etnik ayrımcılık yapanların hevesleri kursaklarında kalacak.
* * *
ANAVATAN Partisi'nde ise yaklaşık üç aydır, eksilen il yönetimi bir türlü tamamlanamadı.
Genel Başkan Yardımcısı Serpil Yıldız ile MKYK Üyesi Yunus Yunusoğlu, il yönetimini yeniden oluşturmaya çalışıyor.
İlhan Kaya, Mevlüt Özer ve Süleyman Şamlı gibi isimler il başkanlığı için kulis yapıyor.
Ancak Yıldız ve Yunusoğlu, şimdiki il başkanı Rıza Kargın ile devam etmek istiyor.
Bu hafta açıklanması beklenen yeni il yönetimi üç parçadan oluşuyor.
Yönetimin üçte birini partiye küsüp ayrıldıktan sonra geri dönenler. Diğer üçte birini ilk defa siyasete girenler ile yönetimde kalanların içinden 'devam' etmek isteyenler, yönetimin geri kalan üçte birlik bölümünü oluşturuyor.
TBMM'de grup kurma yolunda ilerleyen parti, bakalım İzmir'de umduğunu bulabilecek mi?
Tekrar eski parlak günlere dönebilecek mi?
Hep birlikte göreceğiz.
* * *
VE Saadet Partisi...
Şu anda İzmir'de hem genel, hem de yerel iktidara karşı muhalefet yapan tek parti konumundalar...
SP'nin aynı zamanda Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi olan İl Başkanı Şerefattin Kılıç, hem eski yol arkadaşları AKP'nin icraatlarını eleştiriyor. Hem de CHP'li yerel yönetimleri topa tutuyor.
Muhalefet nasıl yapılır, dosta düşmana gösteriyor.
Bu nedenle Kılıç ve arkadaşlarının karşısına, yapılacak olası bir kongrede kolay kolay rakip çıkmaz gibi görünüyor.

OKUDUK
Damlalar kurumasın da...

CHP'nin yeni (aslında pek yeni sayılmaz ama) İl Başkanı Selçuk Ayhan "Damlaları birleştirip çoğalmak, coşmak ve engelleri aşmak için buradayız" demiş.
Umarım dediği gibi olur. Yoksa bu gidişle, damlaları çoğaltmak şöyle dursun, mevcutlar bile teker teker kuruyor, yok oluyor...

cbilgen@milliyet.com.tr









EGE
Sağ yelpaze hareketli
Daha tam değil
Emeklilik hakkında her şey
Bu sorulara İZSU'nun cevabı bekleniyor
İşadamları ne kadar iddaa'lı





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Çağlayan Bilgen
Bülent Buda
Necati Çetiner
Özgür Kaynar
Reşat Yörük

© 2005 Milliyet