Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 20 Eylül 2005 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Konut kredisi ipotekli mi olsun, ipoteksiz mi?


Olsun da nasıl olursa olsun diyebilirsiniz. Ancak kimileri ipotekli konut kredilerine (mortgage) bel bağlarken, kimileri bu uygulamanın beline kazma vurmak için mali kolaylıklarını budamaya çalışıyor.
İpotekli konut kredisine büyük bir umut olarak bel bağlamak yanlış. Geçen hafta bunu yazdık. Ülkemizde faiz giderini vergi beyanından düşebilecek nüfus gayet sınırlı. Malum; beyanname usulünün yaygın olduğu kesimin çoğu zaten peşin parayla emlak alıyor. Bu nedenle ipotekli konut kredisi alacak (sabit ve yüksek gelirli) potansiyeli abartmamak gerek.
Gelelim kazmacılara. Yoksul olup ev alamayanların ne günahı varmış da bunlara indirim uygulanacakmış!! Bunu kim der? Elbette ancak eski kafalı bir Maliyeci! Yani en iyisi kimse ev almak için kredi kullanmasın! (Oysa hatırlatalım; bu ara her banka canla başla kredi kartlarını yaygınlaştırırken kayıtsız ekonomiyi kayda sokarak Maliye için çalışmış oluyor!)
Ülkemizde konut finansmanının güçlü olduğu sanılmamalı. Son zamanlarda enflasyonun ve dolayısıyla faizlerin düşmesiyle belli bir mesafe kazanıldı. Aşağıdaki tablodan da izlendiği gibi, bankaların kampanyalarıyla bu yılın ilk üç ayında konut kredileri üçe katlandı. Ancak yine de gelinen nokta abartılmamalı. Nihayet şu anda 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşılmış durumda.
1980'li yıllarda bütçenin darmadağın edildiği dönemde Turgut Özal Toplu Konut Fonu diye bir sistem yaratarak konut sahibi olmak isteyenlerin inşaatlarının yapılarak teslim edildiği bir olanak yaratmıştı. Böylelikle hem vatandaş ev sahibi olacak, hem ekonomide canlılık sağlanacak, hem de müteahhitler köşeyi dönecekti. Müteahhitlerin köşeyi döndüğü kesin de, konut sorunu bu sistemle çözülemedi.
Birkaç gün önce İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince bir açıklamada bulunarak düzenleme yapılmadan bankacılık kesiminin 8 katrilyon kadar bir hazır kredi portföyü olduğunu ve bunun menkulleştirilmesinin güzel bir imkân olacağını belirtti. Yani bankalar böylece daha fazla kaynak yaratabilecekler.
Unutmayalım, kredili konut finansmanının iki önemli tarafı var. Birincisi, sektörün tümü kayda alınıyor ve böylece vergi kaçağı azalıyor. Ancak ikinci bir nokta da; ipotekli kredilerde eğer emlakta ikinci el piyasası hızla gelişmezse finans sektörü çöker.
Görünen o ki, konut kesiminde artık peşin paranın yanı sıra finans sektörü de krediyle yer almaya başlıyor.




hgunes@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Almanya'da demokrasi ve reform
DEMOKRASİLERİN zaman zaman karşılaştığı bir d...
Melih AŞIK
Galataport...
Sami Ofer'in gazetelerdeki resimleri bizim es...
Fikret BİLA
CHP, Unakıtan'ı büyüteç altına aldı
CHP'nin yeni yasama yılında uygulayacağı muha...
Hasan CEMAL
Almanya'da seçim kördüğümü!
Almanya'da seçim oldu ama çare olmadı. Sandık...
Güneri CIVAOĞLU
Çiçek ve Merkel
Angela Merkel, -sanırım- bir buket çiçeğe "en...
Can DÜNDAR
Derbi tribününden...
Futbol tarihimizin rakip taraftarsız oynanan ...
Abbas GÜÇLÜ
Öğrenci işte böyle küstürülüyor
Yeni bir öğretim yılı daha artılarıyla, eksil...
Hurşit GÜNEŞ
Konut kredisi ipotekli mi olsun, ipoteksiz mi?
Olsun da nasıl olursa olsun diyebilirsiniz. A...
Semih İDİZ
Sonuçlar Türkiye'yi sevindirdi
Almanya'da pazar günü yapılan genel seçimleri...
Sami KOHEN
Rengârenk senaryolar!
Çelişkiler ve belirsizlikler ile dolu bir seç...
Derya SAZAK
Almanya seçimleri
Ne olacak Almanya'nın hali?
Meral TAMER
TL'den atılan sıfırlar, dolara mı ekleniyor?
Cuma akşamı saat 19.00 suları. İtalya'nın Ank...
Güngör URAS
'Ayıp' var ise alanda değil satanda
Her özelleştirme ihalesinden sonra "içimize b...
Serpil YILMAZ
Almanya'dan Türkiye'ye esen rüzgâr
Türkiye'nin Avrupa'daki dostu Alman Başbakanı...
M. Ali BİRAND
Bu ayıbın altından kalkamazsınız...
Şu sıralarda 25 ülke başkentleri arasında der...

© 2005 Milliyet